Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Tokiny.

Domyślnie Tokiny.

Koledzy temat jest wałkowany prawo lewo, umiem używać google od razu mówię zanim posypia się na mnie gromy.
    Mam D50 + kit 18-55 plus 55-200 VR i najczęściej używany 35-105 pompkę. Fotografuję głównie krajobrazy, przyrodę i trochę zwierzęta.
    Chcę teraz zakupić coś co by posiadało dobre światło i poprawiło mi zakres 11mm i wyżej.
    Mam okazję kupić tokinę 11-16 z Hameryki i do tego chcę dokupić tokinę 100/f2,8.

i pytanie czy to jest dobry zestaw i czy warto sprowadzać sprzęt ze USA. Chodzi mi o gwarancję, zakładam że nie będzie honorowana w Europie. Zalet cenowych nie kwestionuję, jednak zastanawiam się
    A) czy to są dobre obiektywy z praktyki
    B) czy mam kupować na polskim rynku
    C) czy polecanie inne marki, sigma tamron, wiadomo że jest to loteria jakościowa.

Pozdrawiam
    D50; T12-24/4; N18-55/3,5-5,6; N35 - 105/3,5-4,5 Macro; N55 - 200/4-5,6 VR ; SB800, kilka dekli i szkiełek

Domyślnie

Ja kupiłem w USA 2 tygodnie temu Tokinę 12-24/4 i 100/2.8. Czasu za mało żeby powiedzieć coś na podstawie "praktyki". Mogę jedynie powiedzieć, że szkła przyszły w idealnym stanie, FF/BF na razie nie widać, w kieszeni zostało sporo pieniędzy porównując z polskimi cenami .
    ...N...i...k...o...n... ale już niedługo (-> Olympus)

Domyślnie

hej a na czym kupowałeś ? ja szukam na adoramie i będe wysyłał do uk bo lecę niedługo
    D50; T12-24/4; N18-55/3,5-5,6; N35 - 105/3,5-4,5 Macro; N55 - 200/4-5,6 VR ; SB800, kilka dekli i szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gromi Zobacz posta
    Ja kupiłem w USA 2 tygodnie temu Tokinę 12-24/4 i 100/2.8. Czasu za mało żeby powiedzieć coś na podstawie "praktyki". Mogę jedynie powiedzieć, że szkła przyszły w idealnym stanie, FF/BF na razie nie widać, w kieszeni zostało sporo pieniędzy porównując z polskimi cenami .
    Czy mógłbyś podać gdzie dokładnie kupowałeś, jak wygląda sprawa z cłem i Watem oraz kto doręczał Tobie przesyłkę (firma kurierska czy Poczta Polska) ?
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Ja odnośnie Tokiny powiem Ci tyle: Na D200 Tokina 12-24 była moim ulubionym obiektywem. Nie wiem czemu w Polsce Sigma i Tamron są przeważnie uważane jako te 'lepsze' w stosunku do Tokiny. Weźmiesz w rękę - zakochasz się.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Na D200 Tokina 12-24 była moim ulubionym obiektywem.
    Miałem tak samo
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

dobre i solidne szkła
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

ha burzycie mi koncepcje bo myslalem ze pojde w T11-16F2,8 a jak ma się do tego 16-28f2,8, ktoś testował to szkło ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Briesenen Zobacz posta
    A) czy to są dobre obiektywy z praktyki
    osobiscie mialem tylko 12-24 i mi sie ten obiektyw podobal.
    w porownaniu z podobnymi szklami innych producentow - bardzo ladne kolory (blizej canonowskiego L, a na pewno daleko od sigmowej musztardy czy tamronowskiej suchoty), dobra ostrosc, wiekszy problem z aberracjami chromatycznymi i rogami w szerokim koncu.

B) czy mam kupować na polskim rynku
    niekoniecznie. ale na pewno z importu unijnego, zeby w razie jaj moc serwisowac czy to w Almere, czy chocby w Dojczlandzie.

C) czy polecanie inne marki, sigma tamron, wiadomo że jest to loteria jakościowa.
    a niby dlaczego loteria jakosciowa? to myslisz, ze jak na obudowie jest Nikkor to to jest zawsze idealna konstrukcja?

tak naprawde wybor firm trzecich to jest kwestia drugorzedna, w momencie kiedy w ogole jest co wybierac
    po ustaleniu jaki funkcjonalnie ma byc obiektyw. cos takiego jak 50/1.4 robi tylko Sigma, a np. tylko Tamron
    ma cropowe 60/2 macro, tudziez stabilizowane 70-300.

generalnie, Sigma ma najwiecej unikatowych konstrukcji, ale ja ja osobiscie najmniej w tym zestawieniu lubie.
    z jednej strony za musztardowe soczewki (zwlaszcza zoomy Sigmy maja wyraznie kwasne kolory) a z drugiej
    za oszukiwanie klientow z autofokusem (mam Canona, a Sigma tak naprawde nie robi obiektywow zgodnych
    z protokolem AF Canona!) i bardzo czesto halasliwa prace nastawiania ostrosci.
    natomiast niewatpliwie moja Sigma 50/1.4 morduje tak canonowski czy nikonowski odpowiednik pod wzgledem
    rysowania. poza tym, budzetowe czy nie, Sigmy praktycznie zawsze maja solidna budowe mechaniczna.
    Tamrony czesto sa ostrzejsze niz alternatywy i fajne cenowo. minusem albo plusem sa nieco stlumione kolory
    (minusem dla landszafciarzy, dla portrecistow raczej plusem) i na pewno wyraznie slabsza budowa mechaniczna
    niz Sigmy. dawniej bylo tez tak, ze AF w Tamronach ssal - teraz troche sie poporawia.
    Tokiny sa z reguly mniej ostre od Tamronow/Sigm, bardziej dokuczaja im aberracje, ale maja duzo ladniejsze
    kolory i sa solidne mechanicznie. AF bedzie raczej wolny, ale niehalasliwy i skuteczny.

to sa oczywiscie bardzo ogolne prawdy i w przypadku poszczegolnych modeli niekoniecznie musi byc to prawda.
    tak ze przede wszystkim czytaj ewentualne porownania konkretnych modeli

Domyślnie

Dwa lata temu kupiłem w USA (B&H) Tokinę 50-135.
    Celna, ostra, bez problemów mechanicznych, no i tańsza o przeszło 900 PLN od oferowanych wówczas na polskim rynku.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów