Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: architektura

Domyślnie architektura

Czołem!
    Jakie są możliwości fotografowania obiektów architektonicznych tak aby uniknąć zbieżności linii wynikającej z przechylenia aparatu w górę? Używacie do tego specjalnych obiektywów czy raczej Photoshopa (o ile soft może tu coś poradzić). Co oferuje Nikon?

Domyślnie

W zastosowaniach profesjonalnych z branży systemów wizyjnych, Stosujemy specjane przekształcenia, które korygują zniekształcenia wprowadzane przez obiektywy. Funkcjonalnie jest to sprawa prosta. Bierzesz przygotowana matrycę punktów, robisz jej zdjęcie, a odpowiednie algorytmy korekcyjne załatwiaja korekcję zniekształceń. Po takiej operacji la;ibracji mam wiarygodne wyniki pomiarów dokonane tym obiektywem. Ale tak robię zawodowo. Prywatnie nikonem to olewam. Sorry za OT. Siędzę w systemach wizyjnych w robocie...
    pozdrawia nox
    pstrykam D80

Domyślnie

Masz do wyboru kilka rozwiązań:
    1. Nikkor Micro PC 85/2,8 Tilt Shift za 6500 zł
    2. Photoshop za 2500 zł + jakiś tutorial/książka za 100 zł
    3. Ewentualnie jakiś inny soft

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J@sió Zobacz posta
    Masz do wyboru kilka rozwiązań:
    1. Nikkor Micro PC 85/2,8 Tilt Shift za 6500 zł
    2. Photoshop za 2500 zł + jakiś tutorial/książka za 100 zł
    3. Ewentualnie jakiś inny soft
    Rozwiązanie 1 dość słabe. 85 mm na cyfrze to bardzo wąsko. Jeśli miałbym tyle miejsca, żeby się odsunąć to prawdopodobnie niewiele alibo i nic nie musiałbym korygować. Prawdziwy kłopot jest jak fotografuję szeroko z bliska.

Rozw. 2 (i 3) - czy w PS można to zrobić w miarę łatwo? A może NC porafi? W instrukcji do wersji 4.2 nie znalazłem. Ale od czasu kiedy kupowałem wyszły chyba nowe wersje i to zdaje się, ze nie mogę za darmo upgrade'ować

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

shifty są również w mniejszych ogniskowych 35 i 28, niestety kosztują sporo...
    lepiej nie podnosić, ale jeżeli musisz to to tylko programowo...ja to robię w corelu
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Uprawnienia umieszczania postów