Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFS FOTOELLITE Zobacz posta
    świetne lampy do domowego i nie tylko użytku
    od pewnego czasu zastanawiam się czy nie sprzedać z 2-3 lampki Quantuuma, którymi dysponuje a w ich miejsce nie kupić właśnie Powerluxa ale tego z pilotem...

tyle, że kilka m-cy temu mieliśmy ze znajomym wspólną sesję
    on przywiózł swoje Powerluxy a ja swoje Quantuumy...
    no i na tych Powerluxach chciałem zamontować moją ciężką oktę z gridem 150 cm....
    niestety pod "taaaaaakim" ciężarem lampa Powerluxa, dokręcona na maksa sama opadała w dół
    po prostu nie dało się pracować z ciężkimi modyfikatorami
    a na moim Quantuumie nie było żadnych problemów
    niby głupia, prosta sprawa a jednak mocno drażniąca
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

od zawsze powtarzam - do tego sie stosuje przeciwwagi.
    Quantuumy też się z czasem wyrobią. Stosuj przeciwwagę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

bartos albo przeciwwaga albo wystarczy rozkręcić uchwyt i zeszlifować farbe która tam jest i będzie ok mnie trzymają okte 150 i jest gut pilot niezastąpiona sprawa

Domyślnie

Każdemu z małym budżetem i mnóstwem dylematów co do kupna oświetlenia studyjnego szczerze polecam znalezienie w swojej okolicy wynajmowanego studia i udanie się na sesyjkę. Porobi sobie człowiek sam, poużywa najróżniejszego sprzętu, poeksperymentuje, pogada z właścicielem – to wszystko będzie bardzo pomocne w weryfikacji teoretycznej wiedzy zaczerpniętej skądinąd. Minus jest taki, że jeden raz, to może być za mało. Ale IMHO przed zakupem zdecydowanie warto.

Domyślnie

znalazłem coś takeigo

parametr...........VE300.............PT 300
    ==========================
    moc...............300Ws..........300Ws
    temp..............5600K...........5500K
    regulacja........płynna 1-1/32..płynna 1-1/32
    czas błysku......1/800-1/1200....1/700-1/1700
    samorozła-.......błyskiem..........bez błysku
    dowanie
    mocowanie.......Bowens...........Bowens
    ładowanie..........< 2.5s...........< 1s
    moc pilota..........??? ................NIE!

ja kupiłem 2 x R+300 Quantuma i jestem zadowolony i to bardzo, używam w domowym studio. Tylko w wersji R+300 rozładowanie mocy jest przez błysk. ale pomiędzy PT300 i R300 zadecydowało pokrętło do regulowania mocą lampy ( R+300) bo PT300 ma cyfrowo, co mi nie bardzo odpowiadało.
    Ostatnio edytowane przez Kargulo ; 24-11-2010 o 22:26
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Witam.
    Mam do dyspozycji przestrzeń 5x4m i chcę fotografować ludzi (portret i cała postać), nigdy nie byłem w żadnym studiu, w domu mam EX 580 (może się do czegoś przyda). Złożyłem sobie taki zestaw:
    - lampa 200Ws x2
    - okta 120 cm
    - beauty dish 50 cm
    - blenda 5w1 ok. 100 cm
    - statyw boom
    - statyw air 260 cm x 3 (jeden do lamyp, dwa do tła)
    - tło polipropylenowe 270 cm x2
    - zestaw łańcuszkowy do zwijania tła (Czy tło trzeba przewinąć na tuleję aluminiową przed zamontowaniem łańcuszka, czy można go zainstalować do tej tuby na której jest nawinięte oryginalnie?)

Teraz pytania zasadnicze (do praktyków), co byście zmienili w tym zestawie, co radzicie dokupić? Ewentualnie, co Wy kupilibyście na początek, gdyby przyszło Wam kompletować sprzęt od początku? Budżet ok 2000zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_u. Zobacz posta
    Teraz pytania zasadnicze (do praktyków), co byście zmienili w tym zestawie, co radzicie dokupić? Ewentualnie, co Wy kupilibyście na początek, gdyby przyszło Wam kompletować sprzęt od początku? Budżet ok 2000zł.
    a to studio będzie w Polsce? tzn. tutaj masz zamiar kupować sprzęt czy w Irlandii/UK ?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

W Polsce, tutaj jest bardzo drogo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_u. Zobacz posta
    ...zestaw łańcuszkowy do zwijania tła (Czy tło trzeba przewinąć na tuleję aluminiową przed zamontowaniem łańcuszka, czy można go zainstalować do tej tuby na której jest nawinięte oryginalnie?)
    System do teł mam chyba Hamy i tam można stosować do papierowej tuby na której jest nawinięte tło. Myślę, że w innych też tak powinno być. Co do lamp studyjnych, każdy, który chce je kupić patrzy ma takie po 200Ws. Są to bardzo słabe lampy. Jak masz możliwość to sprawdź ile dają światła przy zastosowaniu softbox-a lub po odbiciu od parasolki. Chodzi mi o to aby nie okazało się, że w studiu przy tych lampach można pracować tylko przy przysłonie 2,8 albo podbijać czułość do osiągnięcia większych przysłon. Osobiście uważam, że inwestowanie w tak słabe lampy to strata kasy.

Domyślnie

Z tego co czytam, to sporo osób sugeruje, że wbrew pozorom do tak małego pomieszczenia wcale nie potrzeba dużo światła i często mocno skręcają swoje lampy. Nie mam jak tego sprawdzić.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów