Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Studio po raz pierwszy

Witam,

jakiś czas temu udało mi się zaoszczędzić pare grosza i chciałem to zainwestować w wyposażenie studia.
    O ile z wyborem rodzaju tła nie mam większego problemu, o tyle oświetlenie (marki, moc itd) to już dla mnie sztuka tajemna.
    I tutaj prośba do Was, czy uda się wykrzesać w okolicach 1 tyś zł, jakieś podstawowe oświetlenie + statywy + softbox (?). Dodam że posiadam sb-900 , wieć to już może być pierwsze źródło światła. Głownie chodzi mi o "portretowe" zdjęcia na tłach.

Pozdrawiam

Domyślnie

Żwirek, jesteś z Bydgoszczy więc zapraszam na spotkanie grupy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=90850, tam na pewno się dowiesz wszystkiego, teraz spotkanie w najbliższą środę

Domyślnie

Jak już udało nam się ustalić z Wilkiem, niestety nie uda mi się spotkać z grupą (nie pasująca godzina). Więc serdecznie Was proszę o odpowiedź w tym temacie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Jest na tym forum bardzo dłuuuugi wątek o sprzęcie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088 polecam jego lekturę. Sądzę, że bardzo szybko znajdziesz tam odpowiedź
    Canon 400d plus kilka szkiełek i coś do błyskania - to już przeszłość
    D7000|D7200|Sigma 17-50|N35 1,8|N18-105 VR|N70-300 VR|SB-800
    moje pstryki

Domyślnie

Dokupienie kolejnej sb 800 czy 900 to ponad 1 tys, więc kiepsko z tym budżetem. W dodatku taka lampka w studiu sie nie spisuje najlepiej. Lampa 300 WS to koszt 600 zł i więcej, plus statyw, softbox, wyzwalacze do lamp - znowu przekraczasz budżet.
    Uzbieraj ze 2 tys, wtedy można zacząć myśleć, kombinować by zrobić jakiś podstawowy zestaw z sensem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-03-2015 o 13:22
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

sztuka tajemna dlatego, że nie opisałeś wielkości studia i co chcesz w nim fotografować, a od tego trzeba zacząć, czyli gdzie i co - wtedy zadaj to pytanie powtórnie bo w moim przypadku czasami brakuje (mam dostępne 1500 ws, a czasami 200 ws jest za dużo)
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Oszczędny w słowach
    Miasto
    we wszechświecie

Domyślnie

Wiadomo, że tysiąc czy nawet półtora, to nie dużo, ale za te pieniadze można już coś tam kupić. Znajomy kupił sobie zestaw SQ-301 - 2x 300 Ws quantuum i mu się całkiem nieźle sprawdza w domowym studio. Może i dla ciebie będzie odpowiedni.

Domyślnie

Jacek_Z, a co myślisz o tych lampach ? Cena 499 zł.
    http://www.funsports.pl/p,pl,683,pow...00+nowosc.html
    Mam to i po zakupie byłem mi zaskoczony jakością wykonania - plastik nie sprawia wrażenia tandety, tworzywo jest jakby pokryte gumą - całkiem solidne wykonanie - tak mi się wydaje - mogę porównać tylko do posiadanej wcześniej CY100 MR - tu bije jakość na głowę.

Domyślnie

Proste, ale naprawdę całkiem OK. Mają mocowanie typu bowensowskiego, regulacje mocy do 1/32 i wentylacje - trzy ważne sprawy. To tyle co z parametrów, bo lamp nie znam.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

świetne lampy do domowego i nie tylko użytku

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów