Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Zamiana D5000 na D200 - warto?

Pytanie jak w temacie - warto? Może zacznę od tego, co mnie ogranicza i denerwuje w D5000:

1) Brak silnika. Kupująć UWA juz musiałem iść na kompromis (S10-20 zamiast Tokiny 11-16/2,8 ). Teraz planuję stałkę 85mm i tutaj ceny szkieł z silnikiem zabijają.
    2) Brak pomiaru światła z manualami. Mam Heliosa 58/2, w którym strasznie podoba mi się bokeh, ale którego praktycznie nie używam, bo po prostu za dużo z tym roboty (tak, jestem leniem).
    3) Grip mógłby być większy. Ze stałką 35mm nie ma problemu, ale Sigma już trochę waży i czasem brakuje pewnego chwytu.

I to właściwie byłoby tyle. Oczywiście przechodząc na D200 zyskałbym dużo dużo więcej, ALE:

1) Tracę wysokie ISO. Już to z D5000 nie powala, 1250 - 1600 to już skraj użyteczności, a przeważnie staram się nie wychodzić poza wartość 1000. Zdarza mi się robić zdjęcia w pomieszczeniach i okrojenie ISO do max. 800 wydaje się być sporym problemem, chyba największą przeszkodą w wymianie body.
    2) Mniejsza rozdzielczość matrycy = mniejsza możliwość cropów. Trochę na siłę, ale może dać się odczuć, szczególnie w połączeniu z punktem 1).
    3) To jednak sprzęt z 2005 roku, do dostania tylko używany, co też przysparza trochę problemów (gumy, syfy w środku i nie wiadomo co jeszcze).

Cena za D5000 na gwarancji to w przybliżeniu cena za D200 z rozsądnym przebiegiem. Zdaję sobie sprawę, że D300 byłoby dla mnie idealne, ale jest poza zasięgiem, więc proszę go nie proponować. Używane D90 jest z kolei droższe od D200. A różnica w cenie między D80 a D200 jest zbyt mała, aby brać pod uwagę niższy model. Także z tej prostej dedukcji zostaje tylko D200.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy warto? Ciekaw jestem szczególnie opinii o ISO >=800, mile widziane jakieś sample.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

A powiedz mi jedno, do czego chcesz używać aparat?
    Jeśli będziesz robił dobrze naświetlone zdjęcia to przy ISO 1600 nie będzie gryzących szumów na D200...
    Ja używam D200 na koncertach(mimo iż mam D700, D200 w razie "w" tańsze) i sobie go chwale.
    W puszce powyłączałem wszystkie bajery typu odszumowanie itp itd, robię w raw+jpg, jak zdjęcie ok, to jpg ląduje jako gotowy do pokazania, problem zaczyna się wyedy gdz podczas imprezy pojawia śię dym, w tej sytuacji tylko raw.
    Poniżej przykład: Raw,; ISO 1000; f=2.5; 1/180; ev -2/3, lampa błyskowa w manualu.

Na mojej stronie zdjęcia od 08 2009 do 11 2020 są robione D200, pooglądaj i ewentualnie pytaj o szczegóły bo exify wyczyściłem(żeby zdjęcie zajmowało mniej miejsca).
    Jeśli masz jakieś konkretne pytania odnośnie D200 to pytaj, w miarę możliwości pomogę bo D5000 nawet w ręku nie miałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez offeath Zobacz posta
    A powiedz mi jedno, do czego chcesz używać aparat?
    Oj różnie, wszystko i nic. Architektura, krajobraz, jakaś reporterka, portret, ale też co jakiś czas robię koncerty i zawody w dosyć ciemnym skateparku. I tu jest problem, bo zyskałbym sporo na szybkości, co jest mega ważne, ale straciłbym na ISO. O ile do skateparku kiedyś dokupię lampę, to na koncertach już za bardzo nie pobłyskam. Twoje zdjęcia z koncertów są bardzo fajne, z flashem rewelacja, ale bez światła jednak szumy wyłażą.

Domyślnie

Gdyby nie "koncerty i zawody w dosyć ciemnym skateparku" to doradzałbym D200. Ale nie ma tak lekko w życiu i myślę, że lepiej pozostań przy D5000. Najlepszym byłoby połączyć D5000/D200 ale wtedy mamy D300, które z założenia wykluczasz. Ciężka sprawa...
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Dokonaj zakupu jakiegoś szkła ze stabilizacją obrazu,troche pomoże ale nie dużo,ja korzystam z D200 często i uważam go za naprawde fajną puszke czase szumjącą ale wtedy robie B&W i jest okCo do D5000 to bardzo fajny aparat ale gabaryt taki jakiś mały

Domyślnie

nie lepiej dołożyć 500zł i wymienic d5000 na d90 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Julius Zobacz posta
    nie lepiej dołożyć 500zł i wymienic d5000 na d90 ?
    To też jest opcja, tylko są 2 'ale':
    - cały czas nie miałbym współpracy z manualnymi stałkami
    - chyba nie warto tyle dopłacać dla tak małego skoku jakościowego, już chyba lepiej dozbierać do D300.

Na razie wstrzymam się z decyzją. Chyba jednak nie jestem w stanie poświęcić wysokiego ISO na rzecz innych udogodnień. Poczekam do lutego, zobaczymy co Nikon szykuje na następcę D300 i jak to wpłynie na ceny używek. Dzięki za odpowiedzi!
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 29-11-2010 o 17:12

Domyślnie

z manualnymi nie, ale moglbys juz podczepic 50 1.8 (400zł) i olac juz tego heliosa... 85 1.8 (1200zl) - idealna portretówka w tej cenie, 35-70 2.8 (800-1000zł) do tego 60 2.8 (900-1000zł) i ciesyzc sie autofokusem. a to dopiero początek, bo tych szkiełek AF bez -S jest cała masa fajnych, chocby tele 80-200 2.8 - do wyboru, do koloru

Nie ma ogólnie sensu wymiecniac body, zeby pracowac na szklach m42 - no chyba, ze jest sie jakims fascynatem tamtej... technologii

Ja sam też zbieram na D300, bo ma ten af troche lepszy, na czym mi zalezy no i ogolnie napaliłem sie na to body jak szczerbaty na suchary i chyba sobie nie odpuszcze, chociaz zdrowy rozsądek podpowiada jeszcze czasami... d90.

Domyślnie

Co do tych manuali m42 - jest to dobra zabawa, widzę w tym potencjał i to po prostu mi się podoba. No ale nie jest to oczywiście główne kryterium. Najbardziej zależy mi na silniku w body, bo tak jak mówisz, otwierają się zupełnie nowe możliwości doboru szkieł.

Tak jeszcze myślę, czy nie sprzedać teraz D5000, póki jest na gwarancji i nie zainwestować w D200 jako przejściową puszkę. Przez powiedzmy pół roku D200 mniej straci na wartości, niż D5K po wygaśnięciu gwarancji (czy się mylę? - proszę o wypowiedzi). Zobaczyłbym przez zimę na ile to ISO mnie ogranicza i podjąłbym decyzję co robić dalej.

Pakować się w D90 nie chcę, bo tak jak mówiłem, to zbyt mały przeskok.

Domyślnie

Z tym szacowaniem cen to raczej cięzki temat, ale z reguły te puchy z najnizszej polki najbardziej lecą w dół. D5000 ma ten obracany monitorek, ktory moze jakiegos amatora sciagnac, ale tez niekoniecznie. na wszelkich forach zakupy lustrzanek d40/60/3xxx,5k sa mocno jechane za brak silnika, takze potencjalnych kupców przez to nie przybywa, do tego mniej wytrzymałe migawki, co tez wplywa na szybszy spadek wartosci.

Z d200 ciezka sprawa, bo to juz prawie dinozaur, ale wydaje mi sie, ze jak bedzie mal sensowny przebeg i gumy na miejscu to tez nie powinno byc problemu ze sprzedaniem w stosunkowo dobrej cenie... pytanie co nowego wypusci nikon najpierw, bo jak nastepce d300(s) to z miejsca segment dxxx pojdzie w dół (rowniez d200), jak d90ki to segment dxx pojdzie w dół.

Czy d90 to za mały przeskok ? a d200 to wiekszy przeskok ? tu i tu masz silnik, w 90 lepszy af, matryca (iso), dodatkowo nagrywanie filmow i lv, co przydac sie zawsze moze. Poza tym najtansza nowka na allegro po 2100 (jakas okazja), uzywki 2000-2200, z klapnietymi <15k d200 kupisz pewnie z 40-70k. Model to moze wytrzymalszy, ale jednak ma juz swoje w CV, po nie jednej torbie sie obijał itd. Kwiestia tego co wolisz. ja uwazam, ze rownie dobrze mozesz miec przejsciowo d90, zanim nie dozbierasz na d300.

ceny d80 w tej chwili z ladnym przebiegiem ksztaltuja sie 1400-1600zł, nawet jak d90 bedzie mial nastepce to ysle ze to jest poziom, na ktorym powinien sie cenowo zatrzymac.

ogolnie dla mnie d90>d200 mimo wszystko, chyba ze potrzebujesz tego uszczelniania z d200 i ergonomii.

a fascynacje m42 rozumiem - kazdy chyba przez to przechodzi/ł, pytanie tylko czy ci tak zostanie jednak jak otworzy ci sie segment obiektywow af, bez -s to uwaga troche od m42 się odwróci, szczególnie ze wspolpraca z nimi nigdy nie bedzie tak dobra jak afem.

http://www.kenrockwell.com/nikon/d30...index.htm#1600
    /\
    ||
    porównanie szumów na d300 i d200, d90 powinna miec podobne wyniki jak d300, bo to ta sama matryca...
    d90@iso800
    http://www.flickr.com/photos/anshum_m/5183759983/
    http://www.flickr.com/photos/focusonottawa/5124466227/
    http://www.flickr.com/photos/rose16/5118941923/
    d90@1600
    http://www.flickr.com/photos/29044632@N05/3429628665/
    http://www.flickr.com/photos/trevend...n/photostream/

poszukaj na necie sampli, sam ocen co dla ciebie bedzie najlepsze - jak wybierzesz zle pretensje bedziesz mogl miec tylko do siebie, a jak dobrze to satysfakcje...
    Ostatnio edytowane przez Julius ; 29-11-2010 o 19:56

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów