Tak, ale sprawdź tego Heliopana w miarę możliwości przed zakupem. Jak dali Tobie Hitecha z zafarbem to możesz też dostać uwalonego Heliopana.
Szukaj
Tak, ale sprawdź tego Heliopana w miarę możliwości przed zakupem. Jak dali Tobie Hitecha z zafarbem to możesz też dostać uwalonego Heliopana.
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Bedzie Heliopan. A co do sprawdzenia nie mam możliwości bo poczta idzie. Tyle ze jak patrzylem na białe zrodlo swiatla (chmury, zarowka) przez Hitech zamiast bialego widzialem różowy. Pani ze sklepu ktora miala w rece Heliopana i Hitecha porwonala i Heliopan nie farbil na rozowo. Mam nadziej ze bedzie ok jak dotrze i pstrykne zdjecie..
Pozdr.
Miałem możliwość porównania Hitecha NG zakupionego w GB od producenta oraz tego samego filtra kupionego w Polsce. Jakoś zupełnie inaczej wyglądały - ten polski miał różowo-fioletowy zafarb po położeniu na białej kartce, natomiast angielski był neutralnie szary. Mam podejrzenia, że albo polscy dystrybutorzy dostają z Anglii gorszy sort, albo, z uwagi na cenę, filtry leżą u sprzedawcy wystawione na działanie czynników atmosferycznych przez długi okres czasu i ulegają powolnej deterioracji. No bo jak to wytłumaczyć, z jakiej racji filtr neutralnie szary takowym nie jest.
Mam tego HITECHA i efekty takie, jak u autora wątku. Wstawiłem nawet fotkę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...ch#post2083783
Teoria kolegi markB jest całkiem realna, coś mój dostawca - Photo4B - to nie jakiś pierwszy lepszy sprzedawca na Allegro. Można było dołożyć do Heliopana, mieć pewny efekt i normalną wygodę obsługi... Ale ja, głupiec durnowaty, ~100 zł pożałowałem![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Ludzie, jezeli farbuje na zimno to ustaw sobie cieplejszy WB i zobacz co wyjdzie. Ja mam Bigstopera Lee i farbuje na niebiesko, co prawda duzo mniej niz np. HOYA ale farbuje....duzo zalezy od puszki jaka uzywasz. To nie problem, WB mozna poprawic podczas wolania RAWa, chyba, ze robisz JPGi.....
Nie wierze, Hitech farbuje na fioletowo, jeden filtr nie robi problemu, ale jak dolozysz drugi to juz masz jagode.......i to testowalem filtry 100x150![]()
Nikon http://greg77.com/
Skontaktuj się z nami