Nikoniarze, prosze o pomoc.
Jaki adapter zakupić, żeby podpiąć te obiektywy do mojego D5000?
3. Minolta AD Zoom 0,38m/1.3ft MACRO 35-80/4-5.6
Jeśli Możecie to od razu proszę o jakieś konkretne linki do Allegro itp.![]()
Szukaj
Nikoniarze, prosze o pomoc.
Jaki adapter zakupić, żeby podpiąć te obiektywy do mojego D5000?
3. Minolta AD Zoom 0,38m/1.3ft MACRO 35-80/4-5.6
Jeśli Możecie to od razu proszę o jakieś konkretne linki do Allegro itp.![]()
Ojoj...
Temat był setki razy. Musisz troszkę pogrzebać w zasobach forum.
Co do Heliosa - poszukaj coś o przejściach Nikon/M42.
W Nikonach musisz kupić przejściówkę z soczewką, żeby można było ostrzyć na nieskończoność.
Takie przejście jest dość drogie (około 100 zł, są i nieco tańsze) no a dodatkowy element optyczny psuje niestety korekcję obiektywu.
Przejściówka bez soczewki nie zepsuje korekcji, ale obiektyw będzie ostrzył tylko do kilku metrów (takie pierścienie nadają się więc w zasadzie tylko do kombinowania z różnymi konstrukcjami makro).
Co do Industara - tak samo.
Co do minolty - tu jest przykład. Tylko że adapter kosztuje chyba więcej niż ten obiektyw...A kitowego Nikkora 28-80/3,5-5,6 G o podobnych właściwościach można dostać za 100 zł...
Więc czy na pewno warto zawracać sobie tym głowę?
No to faktycznie z Minoltą chyba bez sensu coś próbować.. taniej kupić nikkora. ;P
A co do dwóch pierwszych - do obydwu pasuje m42?
Wydaje mi się że tak, ale Industara takiego nigdy nie miałem w łapach...
Pokaż mi lub powiedz - do czego jest podpięty...
Zenit E
Dokładnie ten zestaw:
Więc raczej tak - M42.
Ale dla pewności, zmierz suwmiarką średnicę gwintu - czy ma taki sam jak Helios.
To dlatego, że w starszych modelach był stosowany gwint M39 i nie mam niestety już 100% pewności, czy nie były to czasem pierwsze modele serii E...
Ale chyba nie...
Sam aparacik bardzo ładny - chyba jakaś pamiątkowo-okolicznościowa wersja olimpijska?
Szkoda rozbijać takiego zestawu - może być cenny za jakiś czas.![]()
Wygląda na to, że tak. Chociaż przez moment wydawało mi się, że jest minimalnie szerszy. Ale na 99% jest taki sam.
Co do Zenita - przy okazji kupowania pięknego okazu Zenita 12XP + Helios z pierwszego postu + zewnętrzna lampa + filtry + inne bajery , załapałam się na gratis w postaci Zenita E + Industar z pierwszego postu + filtry + tuleje do makro + inne bajery .
Także taki mały analogowy składzik jest i się pożytkuje całkiem fajnie, ale postanowiłam nie marnować obiektywów tylko do analogów i podpiąć je pod cyfrę.
Rozszczepiać tych zestawów z Zenitami broń Boże nie zamierzam - planuję po prostu trochę poeksperymentować.![]()
A jeśli chodzi o tę wersję olimpijską - to zdjęcia z goglarki, ja mam bez olimpijskiego znaczka.![]()
Eeeeee....
No to już nie jest to "dokładnie ten zestaw"
Dobra transakcja.
BTW - Zapomniałem. Nie wiem jak jest z D5000, ale Nikony niższych serii (np. D40, D60, F65, F80 itd) nie współpracują z obiektywami bez procesora. Przy zapięciu czegokolwiek przez przejście, nie ma więc nawet tak podstawowej rzeczy jak pomiar światła... Wszystkie parametry trzeba ustawiać manualnie, a światło mierzyć zewnętrznie. Praca z takim czymś to mordęga - utrudnianie sobie życia na siłę...
A skoro mówisz że razem z puszkami dostałaś takie bajery jak pierścienie do makro, fitry itp - to masz właściwie kompletny sprzęt np. do zabawy w makro - praca na tych analogach da o niebo lepsze efekty niż praca na korpusie cyfrowym z "na siłę" podpiętymi szkłami...
Miałem taki olimpijski (z Heliosem 58/2) , to już były lata że w ZSRR nauczyli się kichę odwalać. Ten u mnie dość krótko chodził, po prostu się szybko rozleciał.
To były lata bardzo ugruntowanego m42, o m39 w lustrzankach, to nikt nawet nie pamiętał...
A do Pierwotnego Pytającego kol inmortelle:
Zadaj sobie bardzo na serio pytanie, nie "jaką" przejściówkę, tylko "czy" w ogóle. Tu dogmatyczni fanatycy przejściówek będą Ci gruszki na wierzbie obiecywali, ato nie tak hop siup.
Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 21-11-2010 o 23:28
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Skontaktuj się z nami