Witam
Zacznę od tego , iż po przestudiowaniu kilku postów z forum postanowiłem się zaopatrzyć w kalibrator. Wybrałem model i1 Display 2 i postępując zgodnie z instrukcją skalibrowałem sobie lapka - IBM T60p z matrycą IPS FlexView. Efekt całkowicie mnie zadowolił - ładne czernie i biele, nasycone kolory - wszystko cacy. IBM w zarządzaniu kolorem dostał nowy profil ustawiony jako domyślny. Wczoraj usiadłem do zdjęcia Córy i troszkę nad nim posiedziałem. Na ekranie w PS'ie zdjęcie wyglądało na dobrze obrobione - kolorki mi odpowiadały więc wrzuciłem fotę na serwer. Po zapisaniu zdjęcia na pulpicie zauważyłem różnicę pomiędzy nasyceniem kolorów w PS'ie a pogdlądem z pulpitu - stwierdziłem że to normalne i wynika z kalibracji i braku zarządzania kolorem w windowsie
Oto rzeczone zdjęcie
Dodam, że ustawienia w Color Settings w PS'ie po konsultacji z jednym z Kolegów z forum miałem następujące
a zdjęcie w aparacie zapisane było jako sRGB. Zapisane zostało również jako sRGB z odhaczoną opcją sRGB w okienku "save as"
Po przyjściu do pracy odpaliłem powyższe zdjęcie na nieskalibrowanym monitorze LCD na którym do tej pory pracowałem i do któego się przyzwyczaiłęm i oczom moim ukazała się blada fota bez wyrazu - czyli pewnie tak jak i Wy teraz to widzicie. Ściądnąłem fotę z serwera i przy pomocy PS'a poprawiłem nasycenie kolorów do stopnia w jakim mniej więcej zapamiętałęm zdjęcie jakie pokazywał mi IBM. Efekt poniżej :
Ustawienia takie same jak w powyższym screenie. No i zgłupiałem totalnie. W czym tkwi problem ??
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami