Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Domyślnie Minusy Nikkora 70 - 300 VR

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem jakiegoś tele do d 90, chodziło o samoloty, pociągi i wróbelki . Do niedawna w grę wchodził jedynie Nikkor 70 – 300 VR, opinie użytkowników „zakochanych w tym szkle” mówiły same za siebie. Ale teraz pojawił się Tamron 70 – 300 USD. Ale to nie o nim chciałem, jest tu na forum wątek o tym szkle, ale coś niemrawy ( jest sporo opinii podkreślających lepsze własności optyczne matrona na długim końcu w porównaniu do Nikkora). Bardziej chodzi mi o to, by użytkownicy Nikkora 70 – 300 VR napisali, jakie są słabe strony tego obiektywu ( jeśli są)? Już prawie zamówiłem tego nikkora, ale wciąż się jeszcze wstrzymuje, chciałbym, żeby decyzja była jak najbardziej racjonalna i jak najmniej emocjonalna dzięki za pomoc

Domyślnie

Mi osobiście przeszkadzało ,że nie ma ringu do mocowania na statywie.Ale to nie ma nic wspólnego z optyką.Dosyć głośno pracował AF.Optycznie byłem bardzo zadowolony.Nawet od pełnego otworu generował ładny obrazek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_K Zobacz posta
    Mi osobiście przeszkadzało ,że nie ma ringu do mocowania na statywie.Ale to nie ma nic wspólnego z optyką.Dosyć głośno pracował AF.Optycznie byłem bardzo zadowolony.Nawet od pełnego otworu generował ładny obrazek.
    Może miałeś walnięty af-s, bo u mnie af pracuje cicho.

Osobiście nie widzę wielkich minusów tego szkła za taką cenę. Minusem może być rozrzut jakościowy. Swój obiektyw wybierałem z 2 sztuk i jedna z nich była wyraźnie gorsza, a druga wręcz idealna z moim body. Porównywałem też z innym obiektywem znajomego i jakość była jeszcze inna. Pozostaje szukać tego właściwego egzemplarza.
    | N

Domyślnie

Spadek jakosci miedzy 200a300mm. miedzy 70-190mm extra!
    FX

Domyślnie

ja po roku użytkowania 70-300VR stwierdzam, że AF czasami potrafi się zastanowić chwilę zanim złapie ostrość, lub przelecieć na początek skali i z powrotem, ale trafia z ostrością bezbłędnie i jest całkiem szybki (idealnym rozwiązaniem byłby ogranicznik). na dłuższym końcu w pełni używalny nawet szeroko otwarty. oprócz tego, z wad, na myśl przychodzi mi jeszcze tylko telepanie przykręconej osłony przeciwsłonecznej :P poza tym to szkło idealne dla amatora wróbelków, pociągów i samolotów
    Practica LB2 + PORST 50/1.7
    Fuji XT-1 + 16-50/3.5-5.6

Domyślnie

według mnie szkło bez wad, szybki i cichy silnik, świetna stabilizacja, bardzo dobre wykonanie i wyważenie, no ok jest jedna wada, mógłby mieć światło 2.8 albo chociaż 4 ale wtedy kosztowałby 10 razy więcej.

Cytat Zamieszczone przez c1n3kk Zobacz posta
    telepanie przykręconej osłony przeciwsłonecznej :P
    masz jakiś bardzo zużyty albo uszkodzony ten element, w sprawnym szkle luzu nie ma wcale

Domyślnie

światło 2.8 albo chociaż 4 ale wtedy kosztowałby 10 razy więcej.
    przy f2.8 faktycznie mógłby być 3-4 razy droższy ale mi właśnie brakuje w Nikonie czegoś w stylu Canonowskiej 70-200 f4 który nie jest jakoś kosmicznie drogi.
    FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez navigator_s9 Zobacz posta
    przy f2.8 faktycznie mógłby być 3-4 razy droższy ale mi właśnie brakuje w Nikonie czegoś w stylu Canonowskiej 70-200 f4 który nie jest jakoś kosmicznie drogi.
    Nie jest kosmicznie drogi ale nie ma IS. A to przy tych ogniskowych się jednak przydaje. Chociaż zależy to również od zastosowania szkła.
    A tak wracając do tematu ja jestem bardzo zadowolony z tego szkła.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

spadek jakości na długim końcu jest troche niefajny, trzeba przymknąć szkło i jest ok ale wiadomo co się z tym wiąże. ogólnie zastrzeżeń mieć nie wypada, za tą cenę jest rewelacja
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brun Zobacz posta
    spadek jakości na długim końcu jest troche niefajny, trzeba przymknąć szkło i jest ok ale wiadomo co się z tym wiąże. ogólnie zastrzeżeń mieć nie wypada, za tą cenę jest rewelacja
    Nie zauważyłem w swoim szkle tego o czym piszesz. Może egzemplarz nie równy egzemplarzowi.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów