Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Polary - Nikon vs Heliopan

Poradźcie bo wydatek spory. 77mm, oba slim, Nikon ma gwint zewnętrzny Heliopan nie, oba z powłokami i oba ponad 600 zł. Który nabyć?
    Może ktoś ma doświadczenia/słyszał coś z porównania? Mam UV Nikona (L37c) i sprawuje się znakomicie ale na temat polarów N nic nie wiem.
    Pzdr
    Gobi
    D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.

Domyślnie

witaj.
    czy mozesz dac link do tego polara Nikona bo prawde mowiac nigdy sie nie spotkalem z polarem Nikona z powlokami a tym bardziej w wersji Slim.

Generalnie Heliopan jest nie do przebicia (zwlaszcza Kaesemann) i tego bym wlasnie szukal - nawet uzywanego bo warto.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

To są nowe polarki, dziś miałem go w ręku na giełdzie foto. Wyglądał bardzo ładnie.
    Tu link http://www.onecall.com/ProductDetails.aspx?id=21302

Domyślnie

wiec jesli chodzi o ten polar to jest to zwykly polar Nikona i moze ma on jakies powloki, ale z cala pewnoscia nie wielowarstwowe (takie jak 16 powlok SH-PMC Heliopana). z tego co widze na zdjeciu (i z tego co mam w domu bo mam 2 polary Nikona - na 52mm i 72mm) to filtr ten nie jest w wersji Slim. Jest zbudowany tak jak kazdy polar Nikona w ten sposob, ze srednica szkla jest wieksza niz srednica gwintu (w Twoim przypadku 77mm) i rzeczywiscie pozwala to na uzywanie z obiektywami super szerokokatnymi, ale musisz wiedziec, ze nie zalozysz na taki filtr standardowego dekielka a i z nakreceniem kolejnych filtrow moze byc problem.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Dzięki za głos, z pewnością wezmę pod uwagę przy wyborze. "Multicoated" było napisane w instrukcji załączonej do filtra, którą sobie przeczytałem - ile w tym prawdy to nie wiem, przytaczam tylko fakt medialny

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    "Multicoated" było napisane w instrukcji załączonej do filtra...
    To całe multicoated często oznacza dwie powłoki...

Pozdrawiam

Domyślnie

Myślę, że w sprawie filtrów to bezpośrednio zapytaj ALFa, albo poczekaj aż się wypowie w tym wątku

Pozdrawiam
    Jacek
    dwie różne puszki - "staruszki" kilka jasnych szkieł, błysk, torba i dobre chęci

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

-nie znam filtrów w wersji MC, które mają mniej niż 4 powłoki (3 z przodu i 1 z tyłu)...
    -o ile wiem, to filtry nikona nie miały powłok...czy wypuścili coś nowego, nie wiem...
    -jeżeli filtry posiadają powłoki, to są one opisane na pierścieniu np. MC, HMC, SH-PMC, WPC itd)
    -jeżeli zależy ci na najwyższe jakości, to kup heliopna SH-PMC
    -jeżeli chcesz bdb jakość, ale z przednim gwintem i normalnym dekielkiem to kup marumi WPC
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

pebees
    Gość

Domyślnie

Z tego co ja gdzieś czytałem, to u Nikona N w opisie filtra (NC) oznacza, że ma jakieś nikonowskie specjalnie opracowane powłoki. Ile? Nie wiem, na pewno są.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

NC w filtrach nikona oznacza Neutral Color...to jest filtr typu ochronnego - nie UV!, natomiast filtr L37C jest filtrem UV wielowarstwowym (tak to określa nikon).
    przy czym filtry skylight (L1BC) i UV są produkowane tylko w rozmiarach 52, 62, 72
    wszystkie ww mają powłoki, ale jakie, tego nikon nie pisze
    Ostatnio edytowane przez ALF ; 07-02-2007 o 19:05
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów