Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Windows XP obok Windows 7

Mam krótkie pytanie. Da się zainstalować na jednym komputerze XP obok 7? Istotna jest kolejność. Wiem, że mając XP można zainstalować na oddzielnej partycji 7. Natomiast naczytałem się, że w drugą stronę są problemy, bo później bootloader nie widzi XP. Czy ktoś przez to przechodził? A może macie jakiś sprawdzony link z rozwiązaniem?

A przy okazji zwykle systemy instalują sobie jakieś pliki nie tylko na partycji systemowej. W związku z tym zarówno XP, jak i 7 będą sobie chciały coś zainstalować na tej samej partycji. Nie będzie konfliktów?

Domyślnie

Xp + siódemki nie próbowałem, ale xp musiał być przed Vistą (choć pewnie jest jakieś obejście).
    Bo xp nadpisywał bootloader od Visty i sam jej nie wykrywał.
    Odwrotnie nie było problemu.
    Sądzę, że tak jest nadal, bo przecież xp się nie zmienił, a to on mieszał.

Odnośnie drugiego - postaw sobie xp i 7 na osobnych partycjach. I poza nadpisywaniem bootloadera (przy inst. xp) nie będzie żadnego problemu.

Domyślnie

Instalator XP nie pozwoli na zainstalowanie systemu jeśli wykryje windowsa 7. Musiałem najpierw zainstalować XP a potem 7.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiście można w dowolnej kolejności, tylko trzeba pobawić się partycjami.

Niemniej znacznie wygodniej najpierw zainstalować XP, a dopiero później 7.

Gdyby jednak coś się zadziało z bootloaderem 7, to zawsze można przeprowadzić procedurę naprawczą z poziomu płyty instalacyjnej rzeczonej 7-mki.

Nie ma rzeczy niemożliwych, przynajmniej na tym poziomie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Pomęczę jeszcze maszynę wirtualną a jak mnie bardzo zdenerwuje to wtedy wrzucę XP na oddzielną partycję.

Domyślnie

ahh wy mistrzowie
    Da się wgrać XP po Win 7 lub XP przed Win 7. Pobierasz program Easy BCD i edytujesz plik boot ;]]
    By wgrać XP po Win 7 wystarczy w boot.ini wyłączyć Windows 7 i wgrać XP, następnie w programie dopisać, dodać system.
    Podczas odpalania PC/Nootbook'a będą dwa systemy do wyboru.
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Już od Visty systemy windowsowe nie korzystają z pliku boot.ini, który wykorzystywany jest jedynie, kiedy na dysku znajduje się jedna ze starszych instalacji systemu.

Wykorzystywany jest natomiast tak zwany "bootloader", który uwzględnia istniejące instalacje windowsowych systemów.

Sprawa nie jest więc tak dziecinnie oczywista, ale wcale nie beznadziejna, a powiem nawet, że dość prosta do rozwikłania.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Już od Visty systemy windowsowe nie korzystają z pliku boot.ini, który wykorzystywany jest jedynie, kiedy na dysku znajduje się jedna ze starszych instalacji systemu.

Wykorzystywany jest natomiast tak zwany "bootloader", który uwzględnia istniejące instalacje windowsowych systemów.

Sprawa nie jest więc tak dziecinnie oczywista, ale wcale nie beznadziejna, a powiem nawet, że dość prosta do rozwikłania.
    Easy BCD chyba również edytuje bootloader ;]
    na pebie ostatnio było o robieniu własnego boota
    Ostatnio edytowane przez kZC_ ; 25-10-2010 o 20:19

Domyślnie

Wystarczy zainstalować systemy na osobnych partycjach (w dowolnej kolejności). Ważne, żeby przed instalacją każdą z nich ustawić jako aktywną. Następnie ustawiamy Windows 7 jako partycję aktywną i kopiujemy na nią 3 pliki z partycji XP (boot.ini, ntlrd, ntdetect.com). Teraz dowolnym programem do edycji BCD dodajemy Windows XP, wskazując dysk C jako startowy.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów