Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Regeneracja reflektorów samochodowych

Witam, moja przygoda - jak zaoszczędzić na lampy studyjne - może się komuś przyda.

Przyznam szczerze, że trochę obawiałem się brać za regenerowanie lamp w moim accordzie, ale alternatywą były oryginały za 2000zł/sztuka lub 500 zł/sztuka jakieś allegrowe podróby. O angielskich kloszach nie wspomnę.

Tak więc potrzebne były następujące akcesoria:
    papier ścierny wodny gramatura 1000 - 1 arkusz = 2zł
    papier ścierny wodny gramatura 1500 - 1 arkusz = 2zł
    papier ścierny wodny gramatura 2000 - 1 arkusz = 2zł
    pasta polerska lekkościerna - 1 tubka = 5zł
    taśma malarska do zabezpieczenia lakieru - 1 rolka = 3zł
    trzpień + polerka = 10 zł
    wiertarka lub wkrętarka (to każdy ma więc jest za darmo
    pusta butelka ze spryskiwaczem + ręczniki papierowe (niekonieczne)
    Razem 24zł (wiem, że można taniej, ale nie chciało mi się bardziej kombinować, wiec wszystko kupiłem w OBIdrogo)

Na początku lampa wyglądała tak:

potem spryskujemy wodą i przecieramy klosze papierem ściernym zaczynając od najgrubszego (1000) kończąc na najdrobniejszym (2000). W sumie ok 10 min przecierania na każdą gramaturę (na razie wszystko ręcznie)

efekt takiego zabiegu to mleczne lampy

Teraz moment decydujący - wiertara + polerka + pasta polerska.
    Nałożyć pastę na lampę i rozsmarować np. ręcznikiem papierowym.
    Polerujemy wiertarą, ale obroty z umiarem (max 1200 obr/min), bo można stopić klosze.

A oto efekt końcowy

Normalnie przydało by się jeszcze przepłukać odbłyśniki, ale to już robota pewnie na kilka godzin.

Domyślnie

no no niezle. odblysniki zdemontujesz w kilka minut - pewnie sa na zapinkach gdzie z pr zodu odchodzi klosz. sciereczka i jazda

Domyślnie

No powiem że mi kolega zaimponił
    Ja też muszę się zabrać za reflektory w swoim i miałem obawy czy może się to udać. Teraz tylko muszę znaleźć trochę czasu.

Domyślnie

a jestes pewien, że swiatła świecą po tej operacj tak jak powinny i tam gdzie powinny bez oślepiania innych użytkowników?
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Jak by co to się okulary korekcyjne założy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    a jestes pewien, że swiatła świecą po tej operacj tak jak powinny i tam gdzie powinny bez oślepiania innych użytkowników?
    nie sprawdzałem jeszcze, ale jutro lub pojutrze będę robił pełny przegląd techniczny, więc jakby co to podreguluję.

Domyślnie

To nie jest kwestia regulacji.

Jechałeś kiedyś samochodem z amatorsko polerowaną szybą czołową w słoneczny dzień? Jeśli tak to masz pojęcie o czym mówię, jeśli nie to uwierz mi- nic nie widać. Podejrzewam, że podobnie bedzie zachowywał się strumień światła z Twoich reflektorów (które notabene są soczewkami)- będzie rozproszony.
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boryszuk Zobacz posta
    To nie jest kwestia regulacji.

Jechałeś kiedyś samochodem z amatorsko polerowaną szybą czołową w słoneczny dzień? Jeśli tak to masz pojęcie o czym mówię, jeśli nie to uwierz mi- nic nie widać. Podejrzewam, że podobnie bedzie zachowywał się strumień światła z Twoich reflektorów (które notabene są soczewkami)- będzie rozproszony.
    Można to porównać do amatorskiego polerowania okularów. Obraz widziany przez takie wypolerowane jest ............. jakiś taki........dziwny

Domyślnie

Dobra, przekonaliście mnie, nie poleruję. Umyję.

Domyślnie

Jest jeszcze jeden sposób, nieco prostszy.

Potrzebne są (szybsze droższe/tańsze, bardziej upierdliwe):

1. Polerka mechaniczna/zwykła szmatka "flanelka"
    2. Spryskiwacz/wiaderko z wodą
    3. Pasta polerska G3 (nie mylić z pastami typu Tempo) + najdrobniejsze mleczko polerskie (do kupienia w mieszalniach lakierów)
    4. Ktoś w miarę kumaty do roboty na ok 30 min ()/własne pół godziny

Przy odrobinie wprawy i nienaruszonej strukturze tworzywa (tylko zmatowiona powierzchnia) gwarantuję idealną klarowność.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów