Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Sprzęt do sportu

Amatorsko zajmuję się fotografią sportową głównie piłka nożna z doskoku też siatkówka i rozgrywki amatorów (orlik i halówka). W chwili obecnej mam Nikona D300+grip i obiektyw Nikkor 80-200 2.8 (wersja 2 pierścieniowa). D300 jak na chwilę obecną spełnia moje oczekiwania no ale 80-200 jest jak dla mnie ciut nieostry na 200mm inna sprawa, że nawet 200mm w DX to trochę mało i muszę uciekać się do mocnych cropów co w połączeniu z słabszym na 200mm szkłem nie przynosi zadowalających mnie efektów. Fotografuje IV ligę w której dzieje się (w większości przypadków) dużo mniej niż w Ekstraklasie.
    Przejedzmy teraz do sedna problemu za miesiąc kończy się runda jesienna i czas na zmiany. Do wydania będę miał około 6000 zł. No i teraz mam problem z wyborem szkła myślę nad:
    - Nikkor 70-200 VR II + TC 1.4
    - Sigma 100-300 4.0 ( zdjęcia robię przy świetle dziennym więc jasność szkła nie ma takiego wielkiego znaczenia)
    - Sigma 300 2.8
    - Nikkor 300 2.8
    obiektywy raczej używane. Najbardziej skłaniam się za pierwszą opcją. Ale trzysetki też kuszą choć tu największym problemem będzie znalezienie używki w dobrym stanie.
    Może macie jakieś sugestie/inne pomysły co do wyboru ?

Domyślnie

ja brałbym trzysta 2,8 zawsze możesz do tego TC dołożyć i już masz całkiem długą lufę
    Nikon FX

Domyślnie

Budzetowo 70-200 vr1 albo 80-200 afs+ tc 1.7 jesli chcesz zostac przy aps-c. Nowy 70-200 jest "krotszy" niz stary.
    A z vr bedziesz mial niewiele przy szybszych czasach.

Pobaw sie 70-300 albo nowym 28-300
    Moze ci wystarczy
    Ostatnio edytowane przez ramzey ; 21-10-2010 o 19:07

Domyślnie

raczej trudno się foci sport ze stałką przy jednej puszce, bierz pod uwagę, że mając dłużej przy stałych trzysetkach tracisz wygodę zooma i z bliska nie pokozaczysz (ja pracując fx + 300/2.8, staję zazwyczaj blisko narożnika i akcje w polu karnym czasem mieszczą mi się na styk w kadrze). przy dxie obstawiałbym zooma, 2.8 i 200 na długim końcu, ale pracującego dobrze od 2.8 i z bardzo sprawnym afem, czyli afs/vr/vr2. do tego na dokładkę TC 1.4 (z którym robi Ci się odpowiednik Sigmy 100-300, ale TC można zawsze zdjąc).
    D5, D850, 14-24/2.8, 35/1.4G, 50/1.8G, 60/2.8D, 24-70, 105/1.4E, 70-200/2.8VR2, 300/4afs, TC14EII, 2xSB800, SU800, 6x6, 6x9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marciing Zobacz posta
    ja brałbym trzysta 2,8 zawsze możesz do tego TC dołożyć i już masz całkiem długą lufę
    300 mm i TC do piłki raczej by mi się nie przydał sama trzyseta by wystarczyła
    Cytat Zamieszczone przez ramzey Zobacz posta
    Budzetowo 70-200 vr1 albo 80-200 afs+ tc 1.7 jesli chcesz zostac przy aps-c. Nowy 70-200 jest "krotszy" niz stary.
    A z vr bedziesz mial niewiele przy szybszych czasach.

Pobaw sie 70-300 albo nowym 28-300
    Moze ci wystarczy
    80-200 AF-S nie biorę pod uwagę optycznie super ale jak coś się w nim popsuje zaczynają się schody.
    Nikkor 70-300 VR mimo, że ciemny jest świetny optycznie ale byłby to krok w tył w stosunku do 80-200 2.8

Własnie może ktoś podać na przykładzie sportu różnice między "długością" VR II. Widziałem gdzieś porównanie ale było one robione w małym pomieszczeniu i nie miałem punktu odniesienia

Cytat Zamieszczone przez gompky Zobacz posta
    raczej trudno się foci sport ze stałką przy jednej puszce, bierz pod uwagę, że mając dłużej przy stałych trzysetkach tracisz wygodę zooma i z bliska nie pokozaczysz (ja pracując fx + 300/2.8, staję zazwyczaj blisko narożnika i akcje w polu karnym czasem mieszczą mi się na styk w kadrze). przy dxie obstawiałbym zooma, 2.8 i 200 na długim końcu, ale pracującego dobrze od 2.8 i z bardzo sprawnym afem, czyli afs/vr/vr2. do tego na dokładkę TC 1.4 (z którym robi Ci się odpowiednik Sigmy 100-300, ale TC można zawsze zdjąc).
    Dlatego jak na razie moim faworytem jest 70-200 tylko czy warto dopłacać do VRII ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gompky Zobacz posta
    raczej trudno się foci sport ze stałką przy jednej puszce, bierz pod uwagę, że mając dłużej przy stałych trzysetkach tracisz wygodę zooma i z bliska nie pokozaczysz (ja pracując fx + 300/2.8, staję zazwyczaj blisko narożnika i akcje w polu karnym czasem mieszczą mi się na styk w kadrze).
    A mi przy 300mm jest krótko! I zdecydowanie 400mm do piłki nożnej jest ok.
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_cmg Zobacz posta
    Własnie może ktoś podać na przykładzie sportu różnice między "długością" VR II. Widziałem gdzieś porównanie ale było one robione w małym pomieszczeniu i nie miałem punktu odniesienia

Dlatego jak na razie moim faworytem jest 70-200 tylko czy warto dopłacać do VRII ?
    wypytaj dokladnie forumowego qooby o VRII - ma i uzywa do sportu. Ale raczej na pewno powie Ci, ze na wiekszych odleglosciach ostrzenia nie widac tego 'problemu' nowego VRII

Domyślnie

przy 70-200 vr II problem ze skracaniem ogniskowej jest tylko przy małych odległościach ostrzenia(przy 200mm i min odległości ostrzenia jest jakieś 160mm).
    Ja bym kupił albo 70-200 vr II + tc 1.4(wersja droższa) lub 100-300 (wersja tańsza) jeśli działałbym na 1 puszce
    albo kupiłbym używaną d300 i 300mm/4 podobna cena w sumie a o wiele bardziej uniwersalny zestaw
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Dokładnie upewnij się co do prędkości działania zestawu z TC jeżeli taki wchodzi w grę. Różne kombinacje konstrukcji wprowadzają różne opóźnienia w działaniu AF-a. Ja bym celował w 70-200, ale wersję pierwszą lub w 80-200 AF-S. Ze względu na przyciski do blokowania ostrości na obiektywie. Chyba, że jesteś przyzwyczajony do używania osobno AF-ON i spustu migawki. Wówczas można kupić 70-200 VR II. Chodzi o to by kompozycja ujęć była prawie całkowicie niezależna od mechanizmu śledzenia ostrości. Ale to taka moja fanaberia.
    Stałka się słabo sprawdzi w celach dokumentacyjnych i mnóstwo okazji stracisz z jej powodu.
    Sigma 100-300 - nie polecam do tego zastosowania. Z dwóch powodów. 100mm a 70mm na DX robi ogromną różnicę w uniwersalności reporterskiej. Kontrastowość i ostrość nie jest na poziomie 70-200. No i oczywiście głębia przy f/4 jest inna i jej nie zmniejszysz, a ogniskową w 70-200 wydłużysz dodając konwerter.

Osobiście też doradzałbym zatem zestaw N70-200+TC1.4 (TC1.7 jak potrzeba). W wersji pierwszej lub drugiej - bez różnicy. Ze względu na cenę konwertera, budżet, DX oraz wspomniane przyciski blokady AFa - raczej wersja pierwsza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    ...
    Osobiście też doradzałbym zatem zestaw N70-200+TC1.4 (TC1.7 jak potrzeba). W wersji pierwszej lub drugiej - bez różnicy. Ze względu na cenę konwertera, budżet, DX oraz wspomniane przyciski blokady AFa - raczej wersja pierwsza.
    Tylko, że 70-200VR I średnio współpracuje z TC1.4 jeżeli chodzi o sport. Ja osobiście twierdzę, że prędkość i pewność AF z takim zestawem jest jednak gorsza niż gołego słoika. Opinie z innych for zachodnich zdają się to potwierdzać. Nie wiem jak jest z wersją II 70-200. Ale może ja za mało używałem takiego zestawu i niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
    Co do samego 70-200VRI. Na DX sprawdza się wyśmienicie i jest to moje ulubione szkło, także ze swojej strony polecam. A z rynku wtórnego można już wyrwać w bardzo dobrym stanie, poniżej 5000PLN.

Pzdr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów