Close

Strona 41 z 292 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

dzięki za wiadomość, pozostaje wiara że pociągnie jak najdłużej

Domyślnie

Witam!
    Chcialbym kupic lustrzanke. Juz od prawie 2 miesiecy przegladam fora i probuje cos wyszukac dla siebie. Na poczatku myslalem ze przywioze sobie cos z USA ale ceny tam wcale nie sa tak atrakcyjne jak myslalem wiec pozstaje zakup w kraju. I moje pyt jest nastepujace. Czy kupic cos lepszego (d90- uzywka z malym przebiegiem ponizej 10tys.) czy cos starszego np d80 czy moze uzywane d5000 i na tym sie narazie uczyc a gdzies najwczesniej za rok zmienic body. Za d80/90 przemawia do mnie lepsza ergonomia w porownaniu do dxxxx.Jesli wybor padlby na d90 zadomowil by sie pewnie u mnie na dluzej (min3lata). Jesli chodzi o obiektywy to na poczatek 18-105 a jak dozbieralbym kasy to cos szerokiego (Samyang 14mm f/2.8????) Wiec co by bylo lepsze?Cos tanszego na poczatek do nauki i gdzies po roku zmiana jak juz (mam nadzieje) zdaze w miare przyzwoity sposob opanowac sprzet i technike i wtedy przeskok na d90 czy d7000 jesli bedzie w przystepnej cenie (uzywka) czy juz od razu sie szarpnac?

ps tak wiem na poczatek kupic ksiazke przeczytac instrukcje ze zrozumienie i zanim zadam pyt na forum jeszcze raz przeczytac instrukcje
    Do tej pory fotografowalem panasoniciem tz1 i fz18 ale ciagle wojny w domu o sprzet mi sie znudzily a i chcialbym do tematu podejsc bardziej powaznie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jak dysponujesz odpowiednią kasą i czujesz że potrzebujesz zaawansowanej lustrzanki z różnymi bajerami to po kupować 2 razy kup od razu jakiś D90 a może nawet jak masz potrzebę D700.
    Jeżeli chcesz się przekonać co jest Ci potrzebne to kup nówkę D5000+18-105 obecnie w Saturn w promocji (2399zł) a później zobaczysz i kupisz to co będzie ci potrzebne.
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Wybór pomiędzy D80 i D90 jest nie tak oczywisty jak się wydaje. D80 do nauki jest super. Ale nauczy w dużej mierze tego, jaki aparat wybrać jako kolejny. Czyli zauważysz prędzej czy później ograniczenia i będzie cię czekać wymiana korpusu. Natomiast D90 to już na tyle (nie oszukujmy się, że o to głównie chodzi) niskoszumiąca konstrukcja, że nowe generacje przez kolejnych kilka lat, nie wprowadzą tu ogromnych zmian. Zatem zakładając roczny czas na naukę sprzętu, D90 jawi się jako korpus bardziej przyszłościowy. Natomiast jeżeli przewidujesz, że w przyszłości być może wyjdziesz poza D90 i na przykład zamarzy ci się D300 lub jego następca, bądź (tfu, tfu!) pełna klatka, to bardziej ekonomicznym wyborem jest kupno taniego D80.
    Ponieważ D90 ma nadal tryb automatyczny, to nie jest problemem jego zaawansowanie technologiczne. Ja D80 dałem mojej mamie by robiła zdjęcia na działce przez całe lato. Sama. Tryb zielony, do tego Tamron 17-50 i już. Pojęcie użytkowniczki o fotografii? Zerowe. Zdjęcia? Dają się oglądać bezproblemowo. Może nie zawsze wszystko jest super, ale dodając tu pewną wiedzę i obróbkę, spokojnie to zadowoli prawie każdego laika. Czy takie zdjęcia wyglądają jak z komórki lub taniego kompaktu? Trochę tak.
    Różnice w ergonomii znane, w cenie znane - należy przeliczyć komfort na pieniądze i decyzja jest dość prosta.

PS. Właściwie cena D80 jest na takim poziomie, że wiele już nie spadnie chyba. Zatem ewentualna strata też żadna. Czyli raczej bym brał jakąś tanią używkę D80 i na niej się uczył, co będzie dla ciebie najistotniejsze. Po roczku odsprzedał z niewielką stratą. Niestety okaże się, że to wcale nie puszka, a obiektywy mają decydujący wpływ na jakość zdjęć. A to temat rzeka. Oczywiście inwencję własną pomijam, bo jest mało zależna od sprzętu.

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów,

bardzo potrzebuję waszej porady, od jakiś 2 tygodni próbuję odpowiedzieć sobie na pytanie co kupić, po przeczytaniu dużej ilości postów albo nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi lub nie ma jeszcze na temat sprzętu informacji, tak więc postaram się streścić.

Na samym początku opiszę ze do tej pory udało mi się zakupić Nikona d5000 z obiektywem kitowym Nikkor 18-105mm.
    Ze względu na to, iż robię strony internetowe najpierw chciałbym zainwestować w sprzęt wspomagający przy tworzeniu panoram można powiedzieć 3-4k zł, w związku z tym mój wybór padł na:

1. Obiektyw:
    - tutaj akurat nie mam problemów i wybrałem Samyang 8 mm F/3,5 Aspherical IF MC Fish-eye.

2. Statyw, no i tutaj zaczynają się schody i więcej czytam tym większe wątpliwości:
    - Manfrotto 055XPROB - bardzo fajny statyw i bardzo mi odpowiada dlatego że można kolumnę główną umieścić w poziomie i bardzo mocno zniżyć do podłoża lecz przy zastosowaniu głowicy Manfrotto 498RC2 przy złożonym statywie jest to 78cm (trochę dużo), a głowica ta nie posiada poziomicy - nie jest to jakimś duzym utrudnieniem ze względu na możliwość zastosowania poziomicy do sanek lampy.

- Benro A-2691 - także bardzo fajny ale minimalna wysokość to 42cm, z kolei po złożeniu ma 42cm i to już z głowicą i tutaj wybrałem głowicę B-1 wygląda na solidną nawet nie wiem czy nie bardziej niż MF 498RC2

3. Lampa błyskowa:
    - Nissin Speedlite Di866 Pro typ N - fajna lampa i na samym początku zastanawiałem się nad tą lampą, ale po poczytaniu forów okazuje się, że po 2-3 miesiącach zaczyna odmawiać posłuszeństwa więc myślę sobie....

- Nikon SB-900 - no tutaj dużo nie trzeba mówić systemowa bardzo fajna i polecana lampa ale po poczytaniu postów podobno się przegrzewa i potrafi odmówić posłuszeństwa no i brak drugiego palnika dopełniającego no to patrzę w podobnej cenie jakiegoś innego producenta i...

- Metz 58 Af-2 - no niby wszystko ma ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii być może za świeża lampa,

do tego jeszcze parę drobiazgów na ktróre jestem zdecydowany takich jak poziomica, pasek nadgarstkowy Grip II, pasek Kata Reflex-E ze względu na to że posiadam plecak Kata, pilot radiowy Phottix Plato N10, głowicę do panoram Dobas-01 no i torbę na statyw. to chyba wszystko,

bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o poradę po niedzieli chciałbym już dokonać zakupu a dalej mam mieszane uczucia który sprzęt wybrać.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam serdecznie
    Tomasz Karolski

Domyślnie

nie znam się na panoramach, ale czy na pewno fish eye będzie do tego najlepszy ?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

jeśli chodzi o panoramy to jestem pewny, że FishEye jest do tego najlepszy, można zwykłym lecz składania jest dużo, dużo więcej

Domyślnie

Do panoram można rzeczywiście używać tak różnego sprzętu (w wielu przypadkach jest to teleobiektyw), że jeżeli wiesz czego potrzebujesz, to rady są zbyteczne. Czasem nie trzeba mało składania, a potrzebna jest dobra jakość lub wierne odwzorowanie. Do przeciętnej jakości panoram (3D) oglądanych na monitorze pewnie wystarczy. Do wydruku około metra szerokości już raczej nie wystarczy rozdzielczości (zestawu).
    Rada co do statywu. Wspomniany Manfrotto jest dość ciężki oraz trudny w transporcie, gdy poruszamy się na własnych nogach. Jego długość to mniej więcej długość poważnego plecaka ze stelażem, zatem przytroczenie do małego plecaczka odpada. Zapewne najwygodniejsza opcja transportu to przewieszony na skos przez plecy futerał. Niestety gdy mamy jednocześnie plecak, a to najczęstszy przypadek - taka opcja odpada i statyw wisi na ramieniu. Przy zapięciu o pas piersiowy nawet to połączenie funkcjonuje, ale raczej na spacer, a nie na wyprawę w góry. Opcje konfiguracyjne ma jednak rzeczywiście bardzo przydatne i z kolumny ułożonej poziomo, jak i odwróconej zdarzyło mi się nie raz korzystać. Gdyby nie wielkość, byłby to statyw idealny. Dodam jeszcze, że to maksymalna wysokość jest często potrzebna i to m.in. "przez nią" jest to tak popularny model. Poziomicą bym się nie przejmował - za grosze można znaleźć alternatywne metody poziomowania sprzętu - choćby wspomnianą poziomicę na sanki. Nie znam aktualnej oferty i twoich wymagań, ale dziś szukałbym rzeczywiście statywu krótszego i lżejszego. I dociążał podwieszonym plecakiem. Niestety na tyle dobra i sztywna konstrukcja jest dość kosztowna. Nie wiem jak z konfiguracją jednak - prawdopodobnie utraciłbym możliwość poziomego mocowania.
    Lampa - prosta sprawa: SB-600 lub SB-800, jeżeli do reporterki to SB-800 z piątym akumulatorkiem ma rewelacyjną wydajność i "szybkostrzelność" D5000 raczej jej nie będzie zagrażać.

Domyślnie

dziękuję za odpowiedź

tak na pewno masz rację co do jakości panoram, ale jak na razie mam w zamiarze pstrykać panoramy na strony wiec zakładając mój budżet na początek mi wystarczy. Jeśli chodzi o statyw fakt MF duży i to mnie trochę przeraża, choć jak na razie nie planuję z tym statywem wycieczek turystycznych tylko raczej do pracy, mam zamiar nie poprzestać tylko na tym zakupie gdyż uwielbiam robić zdjęcia portretowe ale wiem, że to już inna bajka i inne obiektywy, ale mam nadzieje się rozwijać.

jeszcze raz dzięki za odpowiedź,
    mam nadzieję, że jeszcze ktoś dołączy się do dyskusji
    Nikon D5000; D600; Grip; N16mm Fish; 14-24mm; 24-70mm; 70-200mm; 18-105mm; 35mm 1,8; 50mm 1,4; S150-500mm F5-6.3; SY8mm Fish; SB-900 i 910;
    Trochę sprzętu do studia i VR360. http://tomaszkarolski.pl

Domyślnie

witam jestem bardziej plastykiem a nie fotografem
    no ale potrzebuje o poradę tych którzy mają doświadczenie co do wyboru sprzętu
    kwota jaką operuje jest to 3500,00 zł
    zastanawiam się nad dwoma w tej cenie
    nikon 90d 55-105 vr czy d300 18-55 vr 55-300 vrII
    potrzeby : dzieci malujące swoje prace ( dość ruchliwe dlatego vr z ręki bo statywu to ja tam nie wcisnę)
    2- prace które są wystawione w bardzo słabo oświetlonych miejscach z chęcią 50d 1.4
    ale nie teraz może w przyszłości
    ogólnie dzieci zdecydowanie będe go zabierać na plenery.
    co poradzicie mówię od razu że moje wcześniejsze zdjęcia były robione zwykłą małpką
    dziękuje...

Strona 41 z 292 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów