Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: obracanie zdjec

Domyślnie obracanie zdjec

Hej mam pytanie, czy bardzo pogarsza sie jakosc jpg'a z aparatu przy obracaniu zdjec uzywajac tego windowsowego podgladu obrazow? Jesli tak to czego uzywac do bezstratnego obracania o ile to mozliwe?
    A moze to obracanie w windowsie wcale nie jest takie zle?

dzieki za odpowiedzi !
    w stajni: Nikon D50 + nikkor 50mm F1.8 + nikkor 18-200mm F/3.5-5.6 VR
    sprzedane: nikkor 70-210mm F4-5.6D + nikkor 18-55mm F3.5-5.6

Domyślnie

Jeśłi chcesz robić to bez strat, to najlepiej obracać RAWa lub TIFFa. Po obrocie musisz przecież zdjęcie zapisać na dysku, a w przypadku zapisu JPEGa straty masz jak w banku.
    Jacek

Domyślnie

dobrze a jesli nie robie w raw'ach tylko od razu w jpg'ach i kopiuje zdjecia z aparatu to czy bardzo duzo traci sie obracajac zdjecie? nigdy o tym szczerze mowiac nie myslalem ale teraz wydaje mi sie ze trzeba zaczac
    w stajni: Nikon D50 + nikkor 50mm F1.8 + nikkor 18-200mm F/3.5-5.6 VR
    sprzedane: nikkor 70-210mm F4-5.6D + nikkor 18-55mm F3.5-5.6

Domyślnie

W IrfanView jest plugin JPEG Losless Operation, dzieki ktoremu mozesz obracac pliki JPG bezstratnie. Nie probowalem.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jeśłi chcesz robić to bez strat, to najlepiej obracać RAWa lub TIFFa. Po obrocie musisz przecież zdjęcie zapisać na dysku, a w przypadku zapisu JPEGa straty masz jak w banku.
    mało poruszane zagadnienie, a mnie ciekawi.
    zawsze robię jpg, nef - czasami tak, czasami nie.
    w body mam wyłączone obracanie zdjęć.
    po zaimportowaniu na komp - piony "leżą"
    w nikonowskim Picture Project zaznaczam i daję polecenie obrotu. Dzieje sie to błyskawicznie - czy mam szybki komp? czy to tylko jednak zdjęcie nie jest obracane, a jest informacja o jego połozeniu?
    to samo przy okazji robię z nefami - i one tez sie obracją szybko. Niemozliwe, by były otwierane i zapisywane w całości, pewnie jest tylko modyfikacja pewnego fragmentu pliku.

jak to jest dokładnie?

ja celowo w body nie mam automatycznego obracania zdjęc - bo sa problemy przy używaniu różnych aplikacji. jedne widzą poprawnie, a inne nie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wychodzi na to, że początek układu współrzędnych tylko przemieszczasz, poza tym przy takim sofcie straty przy obrocie to byłby obciach...

Domyślnie

wszelkie programy graficzne sa stratne z definicji - trzeba jpg otworzyc obrocic i zapisac - czyli zdekompresowac obrocic i skompresowac - jesli stopien kompresji bedzie dosc wysoki to po 2-3 obrocie wychodza sliczne artefakty
    Windowsowy podgladacz stratnie obraca !!

w irfanView (i nie tylko) jest plugin JPG lossless - bezstratne operacje na JPG
    wykorzystuje nieudokumentowane wlasciwosci JPG - mozna obracac (o wielokrotnosci 90st, i odbicia pion poziom)

tworcy twierdzili ze nie da sie obracac bo wymaga to dekompresji
    tymczasem zapomnieli ze JPG to ....macierz - a te jako taka matematycznie mozna obrocic czy odbic
    i tak to dziala - naglowek pliku jest modyfikowany a zawartosc poddawana operacja macierzowym - i myk - jest obrocone bez dekompresji

w aparacie pewnie dziala na tej samej zasadzie - IrfanView do obrotu moze wykorzystac informacje z exifa "orientation flag"

jpgCROP poszedl jeszcze dalej - kadruje bezstratnie JPGa w koncu macierz mozna tez zmniejszyc

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Dokładnie tak jak mówi madburn. Dodam tylko, że aparat nie obraca zdjęcia, tylko zapisuje odpowiednią wartość do flagi Orientation w EXIFie. Interpretacja zależy już tylko od programu, który otwiera zjęcie. Jacek_Z, prawdopodobnie Picture Project zmienia tylko wspomnianą flagę, a nie obraca zdjęcia (nawet bezstratnie), bo ta operacja zajmuje nieco czasu.

Co do bezstratnego obrotu w Irfanie. Zrobiłem test: obróciłem "bezstratnie" zdjęcie 10 razy o 90 stopni. Po tej operacji nie zauważyłem żadnej różnicy względem oryginału.
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Uprawnienia umieszczania postów