Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: D700?

Domyślnie D700?

Mam pytanie. Posiadam obecnie C 30D i po latach czas na zmiany. Nie chce APS/DX - czas na FF, a po doswiadczeniu z canonowskim systemem i 30D nie wiem czy zostać w C. AF w moim 30D byl tragiczny - ze stałkami i i f.1.8 f2.0 - miałem problem z ze złapaniem ostrości przy portretach!!! Słyszałem ze 5D mII ma również problemy z AF /

Posiadam obiektywy: C17-40 /f.4L, C50 f/1.4, C85f/1.8

CZy przesiadka na D700 i sprzedaż szklarni (systemu) to dobry pomysł?

Domyślnie

Jeśli oczekujesz tutaj odpowiedzi 'Nie, to pomysł kiepski' to raczej jej nie dostaniesz Moim zdaniem musisz sobie odpowiedzieć na dwa pytania: co zamierzasz najczęściej fotografować oraz ile dostaniesz za wyprzedaż posiadanego zprzętu C i ile będziesz musiał dołożyć do pożądanego zestawu N. Posiadasz całkiem fajne obiektywy, których odpowiedniki w systemie czarno-żółtym tanie nie są przy obecnych kursach walut. A D700 genialnym sprzętem jest i basta

Domyślnie

AF w 5d jest gorszy niż w 30D (wiem z autopsji). Jeśli nie masz cierpliwości do C. to bierz śmiało d700!

Domyślnie

jeżeli przeszkadzał Ci AF w Canonie to przesiadka na D700 jest b. dobrym pomysłem.

Domyślnie

Słyszałem że podobno w 5Dmii jedynie centralny jest krzyzowy i podobno bardzo czuły przy dużych otworach f. w nikonie z kolei wiecej krzyżowych. Ale jeśli się okaże że ten jedyny w C bedzie sobie skakał jak chce (jak w przypadku C30D) to szkoda kasy. Troche sie zrazilem chyba do C pod tym względem., Mam gotówkę na BODY a obiektywy, jesli miałby to być nikon, to po sprzedazy canonowskich szkiel wystarczyloby pewnie na 24-70/f2.8 ???

Domyślnie

ja kilka tyg temu zastanawialem sie czy wybrac C czy N jako ze mnie skroili to niemialem zadnej optyki. wybralem D700 ze wzgledu na uszczelnienia bo w 5D sa niepelne a wg mnie uszczelnienia niepelne = uszczelnien brak jednak gdybym mial ta optyke co Ty to bym sie nawet nie zastanawial. zazdroszcze tego 17-40 baaaaardzo

Domyślnie

Tylko koniecznie weź także pod uwagę to że d700 niespecjalnie dobrze odwzorowuje prawie jednolite niebo, można ratować się dodając szumu który zatuszuje problem, ale miej to na uwadze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Tylko koniecznie weź także pod uwagę to że d700 niespecjalnie dobrze odwzorowuje prawie jednolite niebo, można ratować się dodając szumu który zatuszuje problem, ale miej to na uwadze
    proszę Cię, napisz że to żart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta

Ze co?? A co niby robi z tym niebem?

Domyślnie

To nie żart.
    Ma problemy z przejściami tonalnymi - w 70% wypadków nie zobaczycie tego bo są jakieś chmurki , flary od słońca itp.
    Ale przy naprawdę prawie jednolitym niebie gdzie jest mała różnica w wartościach - z D700 wychodzą mi niestety słabe przejścia.
    I na kilku zdjęciach u ludzi widziałem to samo.
    Dużo gorzej jest jak zaczniesz przyciemniać niebo, lub wręcz zaczniesz kombinować z BW

Na wszelki wypadek podam ze używam i lightrooma i view NXa i rawtherapy

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów