Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: D700?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To nie żart.
    Ma problemy z przejściami tonalnymi - w 70% wypadków nie zobaczycie tego bo są jakieś chmurki , flary od słońca itp.
    Ale przy naprawdę prawie jednolitym niebie gdzie jest mała różnica w wartościach - z D700 wychodzą mi niestety słabe przejścia.
    I na kilku zdjęciach u ludzi widziałem to samo.
    Dużo gorzej jest jak zaczniesz przyciemniać niebo, lub wręcz zaczniesz kombinować z BW

Na wszelki wypadek podam ze używam i lightrooma i view NXa i rawtherapy
    prrroszę Cię, jakby ludzie kierowali się takimi argumentami to tylko Hassel 60Mpx by się nadawał do robienia zdjęć

Domyślnie

W K10D praktycznie nie było tego problemu - miała ta puszka jednak zupełnie inne problemy

Domyślnie

Ja po kilku latach w Canonie (mialem 40D i 5D mkI) wrocilem do Nikona i kupilem D700 bo:

- konfigurowalnosc i skutecznosc AF jest nieporownywalna w servo i wyraznie lepsza w AF-S.
    - korpus daje ogromne mozliwosci konfiguracji i dopasowania do potrzeb
    - ISO od 1600 w gore jest duzo lepsze i oferuje w warunkach reporterskich uzywalne ISO 4000-6400 przy dobrym naswietleniu kadru
    - D700 jest korpusem bardziej uniwersalnym i wielozadaniowym w porownaniu z 5D
    - D700 posiada pelne uszczelnienia
    - D700 ma wyswietlacz, na ktorym widac o wiele wiecej niz w starym 5D (nowy 5D2 jest w tym wzgledzie rownie dobry jak Nikon)
    - CLS w Nikonie jest duzo lepszy niz canonowski "odpowiednik"
    - w systemie Nikona jest fantastyczny 70-200VR (mowie o wersji I) ktory mozna kupic w bardzo atrakcyjnej cenie (uzywany), a ktory jest duzo lepszy od 70% lekko mydlanych egzemplarzy 70-200/2.8L IS
    - moja podstawowa lampa w Nikonie to SB-800, ktora ma rozmiary i wage (i uzywana rowniez cene) Canona 430EXII, a moc i mozliwosci 580EXII
    - wbudowana lampa blyskowa, ktora czasem moze uratowac zycie (mimo powszechenj krytyki) oraz pozwoli zostawic w domu SU-800

Na minus D700 w stosunku do 5D i Canona wogole:

- RAW (NEF) wymaga czasem nieco wiecej pracy w obrobce, ale jesli ktos ma zwyczaj mocno obrabiac zdjecia, to szczegolnej roznicy nie zauwazy
    - cena D700 to 2x 5D mkI (argument ten odpada przy zakupie 5D mkII)
    - brak 85L (ale jest starszy 85/1.4 AF-D za 40% ceny L-ki) i drozsze odpowiedniki 24L i 35L
    - brak darmowego odpowiednika DPP i EOS Remote Shooting
    - brak natywnego ISO100
    - brak mozliwosci fimowania w 1080p

Moim zdaniem jednak Nikon, tym bardziej jesli nie lezy Ci AF w Canonie (nie liczac jedynek). Jesli jednak wolisz wielka matryce i ciut lepsze obrazowanie prosto z puszki (rzecz w sumie subiektywna, ale czesto wspominana) to wez 5D mkII i matowke do ostrzenia recznego
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

...Ma problemy z przejściami tonalnymi ..
    kolor 14-bitowy ???
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

tak 14 bitowy
    Co niie zmienia sytuacji że D700 to przyzwoity aparat - szczeg. AF
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 13-10-2010 o 14:57

Domyślnie

To nie żart.
    Na wszelki wypadek podam ze używam i lightrooma i view NXa i rawtherapy
    fafniak, a próbowałeś na CNX2? Może podlinkuj jakiegoś surowego nef-a i po Twojemu obrobionego jpg-a.
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

ale cnx2 ma raczej ten sam "silnik" co we viewnx.
    Odnotowałem drobne różnice na korzyść viewnx w stosunku do lightrooma , ale nie były to różnice na tyle duże żeby robić z tego nowy sposób pracy.
    podlinkuję ale po powrocie (wtorek)- obiecałem sobie nie wstawać z łóżka - jutro mam mega ważny lot i kuruję się najszybciej jak się da.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    - D700 ma wyswietlacz, na ktorym widac o wiele wiecej niz w starym 5D (nowy 5D2 jest w tym wzgledzie rownie dobry jak Nikon)
    Na pewno ? sorry ale nie mogłem się powstrzymać
    pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Na pewno ? sorry ale nie mogłem się powstrzymać
    pozdr
    to akurat na pewno:
    5D - 2,5" (rozdz. 230k)
    D700 - 3" (rozdz. 920k)

Domyślnie

Tomek S mial zapewne na mysli moja niedawna przygode z awaria LCD w D700 Szczerze mowiac, ja rowniez za kazdym razem, gdy pisze o lepszym wyswietlaczu w D700 mam mieszane uczucia Powiem tak: jesli dziala jest swietny
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów