Witam.
Posiadam D60 18-55 + statyw. interesuje mnie zdjęcie w nocy kościoła. Proszę podpowiedzieć na jaki manual muszę ustawić aparat? i w jaki sposób ustawia się czas naświetlania?.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Szukaj
Witam.
Posiadam D60 18-55 + statyw. interesuje mnie zdjęcie w nocy kościoła. Proszę podpowiedzieć na jaki manual muszę ustawić aparat? i w jaki sposób ustawia się czas naświetlania?.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
D60 + VR 18-105mm + 35mm f/1,8 G + YN 560III
Kiev 4 + 35mm f/1,8
o co Ci chodzi? ja mam tylko jeden manual w aparacie
chcesz fotografować w nocy kościół na zewnątrz, czy wewnątrz? Czemu nie posłużysz się światłomierzem w aparacie, skąd ktoś z nas ma wiedzieć, jakie tam będą warunki oświetleniowe, jakie światło zastane, czy sodówki, czy np tylko światło księżyca.
wybalansuj długość naświetlania z ISO i przysłoną -> przysłona wystarczająca, żeby GO była odpowiednia (taka jaką Ty chcesz), czas nie za długi, żeby nie przegrzać matrycy, ISO lepiej natywne
masz aparat cyfrowy, więc rób próby. jak Ci wyjdzie coś źle, to w każdej chwili możesz poprawić. to nie klisza, że efekt zobaczysz dopiero po jakimś czasie
Ostatnio edytowane przez kh29228 ; 04-10-2010 o 23:35
Mamiya + Sony
Zdjęcie robione na zewnątrz. Chodzi mi o to że są przecież M, A, S, P i na co mam ustawić?
D60 + VR 18-105mm + 35mm f/1,8 G + YN 560III
Kiev 4 + 35mm f/1,8
P i pozniej wybrac KN (kosciol noca) tylko budynek musi nalezec do Kosciola Rzymskokatolickiego, bo inaczej ze zdjecia nici, chyba ze aparat by sprowadzany z Anglii
Jak się czyta takie posty jak autora wątku to aż ręce opadają - ja rozumiem, że można czegoś nie wiedzieć, ale takie rzeczy to są w instrukcji obsługi (i co najlepsze prawie na jej samym początku więc już nie można się tłumaczyć, że "była taka obszerna że już nie doczytałem"... )wątek brzmi jak prowokacja...
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Marszull - poprawiłeś mi z rana humor.
Dzieciąteczko trzeba zaszczepić w sobie odruch naturalny czytania instrukcji, tam stoi napisane co do czego służyć ci będzie.
FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers
Skontaktuj się z nami