Szukaj
Witam Kol. Pentaxiarza
A co do fot to poprzepalałeś w niektórych miejscach i nie wyprostowałeś![]()
K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
http://bartekkw.deviantart.com/
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams
Jestem za 1 jak by ją wyprostować.
Na pozostałych nie podobają mi się rozmazane ludziki.
czesc Bartekforum Nikona a komentarz klasycznie pentaxowy
ktore mialem prostowac? jakbym prostowal wieze to cala reszta by sie juz totalnie zawalila a tak jest kompromis.
przepaly (o ile to przepaly) nie raza, wrecz przeciwnie, nadaja dodatkowej dynamiki.
pozdrawiam,
Michal
W fotografii architektury jest jedna prosta zasada - elementy pionowe w naturze,znajdujące się pośrodku kadru powinny być pionowe.Złożony parasol na 1. jest pośrodku kadru i leci w prawo.Masz rację,że przechył nie jest rażący,ale niektórzy są wyczuleni(np. ja) i od razu to widzą i psuje im to odbiór.Z resztą na pozostałych (poza ostatnim)też jest leciutki przechył w prawo,ale mało widoczny.Zdjęcia fajne,ale rzeczywiście trochę przepałów jest.Cienie ludzi mają swój urok,mnie się to podoba.Są ,a jednocześnie ich nie ma.
A new shit has come to light...
Dzieki Duder za rzeczowe wyjasnienia. Przyjrzalem sie jeszcze raz wszystkim fotkom i jakos trudno mi jednoznacznie stwierdzic w ktora strone kazde z nich leci. Na ostatnim mam wrazenie ze w lewo, na dwojce sciany po prawej sa ok, po lewej leca w prawo, na trojce sciany lewa i prawa leca do srodka kadru, na jedynce faktycznie chyba powinienem prostowac po parasolu w srodku kadru.
co do 'duszkow', to byla taka masa ludzi ze nie bylo szans unikniecia smuzenia - czas byl w okolicach 30s a ludzie lazili przed obiektywem tabunami. ja tam lubie takie efekty
pozdrawiam,
Michal
Forum Nikona i na pewno więcej się nauczysz niż na pentaxowymTam działy foto umierają
A komentarz podtrzymuje - wydawało mi się że uwaga o prostowaniu i przepałach będzie dla Ciebie zrozumiała. W moim odczuciu przepalenia o których piszesz mają to do siebie że poprzez swoją kontrastowość odciągają uwagę widza i skupiają na sobie wzrok - z dynamiką ma to niewiele wspólnego. 2 lub 3 dodatkowe ekspozycje załatwiły by sprawę. A prostowanie to tak jak Przedmówca napisał - w architekturze podstawa. Tutaj walą się ściany i okna na każdym zdjęciu - stąd też komentarz a nie pianie z zachwytu...Acha - duszki dodają uroku i mnie osobiście nie przeszkadzają![]()
Ostatnio edytowane przez Bartekkw ; 20-09-2010 o 23:33
Bartek,
jakbys w takim razie wyprostowal te sciany w takiej a nie innej perspektywie? tak zeby sie nie walily do srodka kadru z ktorejkolwiek ze stron?
pozdrawiam,
Michal
Sorry,że tak Cię męczę ,ale jak raz załapiesz co i jak to potem nie będziesz miał problemów z oceną.
Na ostatnim jest idealnie,na dwójce tak jak piszesz więc wniosek jest taki,że wszystko leci w prawo,bo mają prawo lecieć do środka z obu stron,ale jednakowo.Oczywiście trzeba brać zawsze pod uwagę odległość każdej krawędzi(elem.pionowego) od środka kadru-im dalej,tym może być większe pochylenie,ale proporcjonalnie.Na trójce lecą do środka z obu stron i mają prawo,ale znowu nierównomiernie-z lewej bardziej.
Nie ma sensu prostować dużych zbieżności,to jest naturalne zjawisko i jego zupełny brak jest czasem nienaturalny.
A new shit has come to light...
Michale, na szybko widziałbym to tak
http://img337.imageshack.us/img337/8518/chorwacja.jpg
Ale wszystko zależy od pozycji wyjściowej aparatu i kąta jakim dysponujesz. Na sigmie 10-20 jest to stosunkowo łatwe bo tak szeroki kąt zawsze pozwala złapać więcej co później odpada przy prostowaniu. Oczywiście niektórych kadrów w stylu Twojego pierwszego ie da się wyprostować sensownieNo chyba że masz szerokiego tilt shifta
- ale to nie w naszym systemie
Skontaktuj się z nami