Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Teksturami, ale jak?

Przeglądając sobie zasoby plfoto, trafiłem na takiego autora. Podoba mi się sposób obróbki, ale chiałbym zapytać czy ktoś zna może jakiś tutorial dobry w którym jest coś podobnego przedstawione. Wiem, że tekstura, konwersja BW+toning z odpowiednim mieszaniem, saturacja+odcień z odpowiednim mieszaniem. Kombinuję, ale coś mi cały czas nie wychodzi.
    Dziwne jest to, że tekstury nie ma prawie w ogóle na ciele, zawsze znajduje się na włosach ew. w innych ciemnych partiach obrazu. Ale nie rzuca się to aż tak bardzo w oczy.
    Ktoś zna jakiś tutorial ew. są gdzieś dyskusje o takiej obróbce?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korsarz Zobacz posta
    Dziwne jest to, że tekstury nie ma prawie w ogóle na ciele, zawsze znajduje się na włosach ew. w innych ciemnych partiach obrazu.
    Ale co w tym jest dziwnego? Co za problem wymazac teksture z niechcianych miejsc (tudziez wybrac taki tryb mieszania, zeby kryla jedynie ciemne partie zdjecia)?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Zbanowany
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Do warstwy z tekstura dodajesz maske i wymazujesz niechciane miejsca

Domyślnie

Tzn. dziwi mnie to o tyle, że na obrazie namalowanym olejem czy czymkolwiek innym fakturę widać na całym obrazie a nie np. tylko w partiach ciemnych.
    A pytania precyzuję:
    - skąd brać tekstury? Samemu je jakoś tworzyć? Po wpisaniu w google np. oil painting texture nic ciekawego mi nie wyszło.
    - czy jest gdzieś jakiś tutorial z bon-ton teksturowym? Jak nie przesadzić, czego nie robić, etc?
    - w wypadku gdy ktoś stworzy taką teksturę, to co z prawami autorskimi do niej? Czy można sobie jej ot tak używać?
    - eksperymenty i raz jeszcze eksperymenty samemu czy są jakieś warte przeczytania poradniki o takim stylu obróbki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek750 Zobacz posta
    Do warstwy z tekstura dodajesz maske i wymazujesz niechciane miejsca
    Próbowałeś czy piszesz z założenia, że tak można?
    Piszę ponieważ po ustawieniu warstw:
    -tekstura
    -zdjęcie
    i zmianie trybu mieszania na nakładkę, ewentualnie miękkie swiatło, zmienia się kolorystyka zdjęcia. Maskując i marząc pędzlem po masce odsłaniamy zdjęcie, ale kolory są inne i brzydko wygląda.
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Domyślnie

@Budziko, możesz odbarwić teksturę tak by nie wchodziła w konflikt z kolorystyką zdjęcia, ew. zabarwić ją jak chcesz. Aha, mażąc od mazania, marząc od marzenia, przepraszam za polonistyczne wyczulenie.

Domyślnie

Ja stosuje smuzenie, to rozmywa teksture np z twarzy. Spoko, polonisto )
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Domyślnie

Tzn. dziwi mnie to o tyle, że na obrazie namalowanym olejem czy czymkolwiek innym fakturę widać na całym obrazie a nie np. tylko w partiach ciemnych.
    No dobra, ale co zdjecia do ktorych podales link, maja wspolnego z obrazem namalowanym olejami? Przeciez to sa tekstury do nadania ogolnego klimatu zdjecia wczesniej skatowanego zupelnie roznymi technikami. Tekstury o ktorych wspominasz to tylko minimalny dodatek i nie maja nic wspolnego ze stylizowaniem tych zdjec na obrazy olejne.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Aha. A jakimi technikami one są skatowane? Bo są bardzo ciekawe w swej stylistyce, coś mnie się wydawało że to malarska stylizacja.
    Jakie techniki da się tam dostrzec?

Domyślnie

Aha. A jakimi technikami one są skatowane? Bo są bardzo ciekawe w swej stylistyce, coś mnie się wydawało że to malarska stylizacja.
    Stylizacja owszem, ale tektury o ktore pytasz nie maja nic wspolnego z imitowaniem obrazu olejnego. Sa po prostu wypelnieniem tel, zeby nie byly zbyt gladkie i ascetyczne jak w zwyklym zdjeciu. To, jakich technik uzyto, to zapytaj autora. Nalozone jest tam tyle roznych kombinacji (czesc z nich z selektywna obrobka), ze otworzenie dokladnego procesu na podstawie skonczonej pracy, jest praktycznie niemozliwe. Moznaby sie do tego zblizyc, ale na pewno nie odtworzyc idealnie tego samego.
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów