jeśli nie widzisz różnicy między AF-S a AF-C to przepraszam...
Szukaj
jeśli nie widzisz różnicy między AF-S a AF-C to przepraszam...
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
Powyższe rozważania są oczywistym dowodem na to, że technologia już dawno wyprzedziła nasze realne potrzeby.
Dxxx Fx Fxx Pxxxx
W trybie dynamicznym, af punktowy jest wspomagany takze sasiednimi punktami. Przy AF-C Jesli obiekt szybko sie porusza i istnieje sytuacja kiedy mozna go nie trafic, wybiera sie wlasnie ten tryb. Na AF-S nie ma w zasadzie szczegolnego wplywu, dodatkowo np. w D300 mozna ustawic ilosc aktywnych punktow sasiednich.
Ostatnio edytowane przez Rascal ; 19-09-2010 o 05:50
Włącz sobie AF-C wciśnij spust migawki i poobracaj się po pokoju. Wyostrz na coś, a później zacznij się powoli zbliżać/oddalać. Później włącz AF-S i powtórz, wnioski zapisz na karteczce i dołącz do instrukcji aparatu byś nigdy nie zapomniał.![]()
D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.
z tego co mi się po głowie tłucze różnice pomiędzy AF "single" w opcji bez "dynamic" i z "dynamic" najłatwiej zauważyć jak się obiekt na którym chcemy ustawić ostrość porusza równolegle do osi optycznej obiektywu. Bez opcji dynamic zdjęcie będzie ostre tylko i wyłącznie jeśli obiekt nie ucieknie z pola głębi ostrości z włączoną opcją dynamic powinien uwzględnić położenie obiektu w momencie otwarcia migawki i rejestracji fotki. Innymi słowy do zrobienia pierwszego zdjęcia w tym przypadku AF-S powinien działać tak jak AF-C, a potem to już zdecydowanie inaczej.
Niemniej jednak są to jedynie moje przypuszczenia, gdyż z d90 łączyła mnie bardzo "przelotna znajomość"
Warto jeszcze przeczytać to co Marcin dawno temu wyłożył w temacie AF-a
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....00&postcount=8
Skontaktuj się z nami