Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Orawskie Podzamcze - SK

Każdy kto bywał na Orawie musiał zobaczyć ten zamek ... .
    Poniżej moje spojrzenie na ów cud architektury. Kto nie był polecam.

Ostatnio edytowane przez artur678 ; 16-09-2010 o 21:25

Domyślnie

Jak dla mnie fajny kadr fot. 3. Reszta przeciętnie lub słabo jak np fot.8 A co się stało na fot. 5 ?

Domyślnie

eee, telepatia?

w 3ce jest moc reszta lipna; amatorszczyzna
    ND200, 105 2.8 + PN11 & bellows; 70-300 4.5VR
    Edyta
    jestem na FB judith manson

Domyślnie

Nie przesadzasz z epitetami?
    A new shit has come to light...

Domyślnie

No to jak będzie? Jakie błędy? Na 5-tce coś z konwersją z programu graficznego. Jakie błędy w fotografowaniu architektury popełniłem i dlaczego słabo? Kadry, obróbka?

Domyślnie

A mnie się zdjęcia podobają (mogłyby być większe) tak samo jak sam zamek. Byłam tam chyba z 3 razy

PS Tylko z piątką coś się stało ...
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

No dobra chcesz szczegółów to jedziemy.
    ad 1. kadrowanie - ucięty czubek iglicy,ramka z łuku działa tu niekorzystnie,całość lekko leci w prawo.kolory dobre,ale troszkę za szaro,zdaje się że pogoda pochmurna? można by jednak trochę rozjaśnić.
    ad 2. kadrowanie-niepotrzebny ten daszek w LG.
    ad 3. najlepsze w zestawie.Mógłbyś spróbować choć troszkę wyciągnąć coś z tej czerni(o ile się da),ale nie koniecznie.Tak jak jest,jest też OK.
    ad 4. całkiem fajne,szkoda tylko kawałka obciętego daszka i za ciemno jest pod nim-tu się powinno dać coś wyciągnąć.
    ad.5. no comments-kosz
    ad 6. mnie się podoba nastrój,ale...obcięty zegar,za ciemno na dole(do wyciągnięcia)
    ad 7. wiem,że ogromne rozpiętości tonalne,ale...jednak rama z okna(w wykuszu?) jest za ciemna.Takie rzeczy tylko w Erze,tfu w HDRze ,a poważnie jest prosta metoda(powiedzmy) - robisz dwa zdjęcia: jedno ze światłem ustawionym na okno,drugie na obramowanie.Potem wycinasz "zawartość" okna i wklejasz w zdjęcie z obramowaniem.Żeby się aż tak nie bawić,można próbować różnych ustawień w manualnym trybie i może któreś będzie miało odpowiednie proporcje.
    ad 8. nie robił bym wcale - kosz(ze wzgl.na paskudną siatkę)
    ad 9. niby nastrój,ale jakiś mało ciekawy,może jednak za ciemno
    ad 10. znacznie lepiej niż na 7.
    Ad wszystkie. za mało ostrości,za duże kontrasty - te sprawy można poprawić obróbką.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 18-09-2010 o 17:36
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    No dobra chcesz szczegółów to jedziemy.
    ad 1. kadrowanie - ucięty czubek iglicy,ramka z łuku działa tu niekorzystnie,całość lekko leci w prawo.kolory dobre,ale troszkę za szaro,zdaje się że pogoda pochmurna? można by jednak trochę rozjaśnić.
    ad 2. kadrowanie-niepotrzebny ten daszek w LG.
    ad 3. najlepsze w zestawie.Mógłbyś spróbować choć troszkę wyciągnąć coś z tej czerni(o ile się da),ale nie koniecznie.Tak jak jest,jest też OK.
    ad 4. całkiem fajne,szkoda tylko kawałka obciętego daszka i za ciemno jest pod nim-tu się powinno dać coś wyciągnąć.
    ad.5. no comments-kosz
    ad 6. mnie się podoba nastrój,ale...obcięty zegar,za ciemno na dole(do wyciągnięcia)
    ad 7. wiem,że ogromne rozpiętości tonalne,ale...jednak rama z okna(w wykuszu?) jest za ciemna.Takie rzeczy tylko w Erze,tfu w HDRze ,a poważnie jest prosta metoda(powiedzmy) - robisz dwa zdjęcia: jedno ze światłem ustawionym na okno,drugie na obramowanie.Potem wycinasz "zawartość" okna i wklejasz w zdjęcie z obramowaniem.Żeby się aż tak nie bawić,można próbować różnych ustawień w manualnym trybie i może któreś będzie miało odpowiednie proporcje.
    ad 8. nie robił bym wcale - kosz(ze wzgl.na paskudną siatkę)
    ad 9. niby nastrój,ale jakiś mało ciekawy,może jednak za ciemno
    ad 10. znacznie lepiej niż na 7.
    Ad wszystkie. za mało ostrości,za duże kontrasty - te sprawy można poprawić obróbką.
    No super fajnie, że nareszcie jest konstruktywna krytyka. Wielkie dzięki.
    Ad1 - kadrowanie mea culpa - niedbalstwo i pośpiech - pogoda okropna, szaro buro i ponuro. Zdjęcia ogólnie wyglądałyby ciekawiej przy słonecznej pogodzie.
    Ad2 - daszek z mojej strony zrobiony świadomie, chociaż chciałem go nieco więcej, żeby był pkt odniesienia.
    Ad6 - wyciągałem cienie, to zdjęcie jest kompromisem. Obcięty zegar - zrobiłem to świadomie. Jest lepiej musisz uwierzyć.
    Ad7 i Ad10 - ja bym niczego nie zmieniał.

Co do reszty zgadzam się. Warunki tego dnia były średnie, co mnie wcale nie usprawiedliwia. Fotki iso 400 - 1600, f - od 1.8 do max 2.8 (stąd te wrażenie nieostrości). Wszystkie fotki z ręki i tak raczej na szybko bo z przemiłą, energiczną Panią przewodnik oglądaliśmy zamek. Jeszcze raz dzięki.

Domyślnie

numer 3 dzieki tej karocy jest superanckie, bardzo klimatyczne.
    Nikon D90, N50 1.8, Tamron 18-270 PZD
    Mój blog o foto: http://mrlir.wordpress.com/ , trochę presetów, fotek, itp.

Domyślnie

podoba mi się 8 i to zlanie granic budynku...
    Moja prywatna strona: http://shox.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów