Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Nikonowy autofocus

Witam

Próbowałem zgłębić instrukcję jednak wytłumaczenie kwestii AF w D90 jakoś do mnie nie trafia zarówno po angielsku jak i w rodzimym języku;p Chodzi mi, jaki jest dokładny efekt danych par ustawień trybu AF i pola AF. Żeby to uporządkować:

AF-A pomijam, bo to mix poniższych

1. AF-S, single point- standardzik, wybieramy punkt z 11 na to co ma być ostre i to jest ostre
    2. AF-S, dynamic- ???
    3. AF-S, 3D tracking - opcja niemożliwa
    4. AF-S, auto- aparat sam wybiera obiekt do wyboru ostrości, czasem używa kilku punktów (jak wtedy- średnia z nich jest wyciągana??)

5. AF-C, single point- jak w 1. tylko aparat nie używa blokady AF, a cały czas ostrzy na to co się znajduje w wybranym przez nas punkcie z 11 dostępnych
    6. AF-C, dynamic- ??? jaka różnica co do powyższego (na matówce nadal podświetlony wybrany punkt...)
    7. AF-C, auto- ???
    8. AF-C, 3D tracking- ??? (w szczególności czym się różni od 6., kiedy stosować??)

Proszę o sprawdzenie moich opisów i uzupełnienie brakujących;p

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

3D tracking to sledzenie obiektu na ktory nastawiło sie ostrość - nastaw na jakis przedmiot wcisnij do połowy i troche zmien kadr - powinien zmienic sie uzywany punkt AF
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

Ok, a pozostałe brakujące?? i różnice 3Dvs dynamic??

Domyślnie

Dynamic zostaje na jednym punkcie ale ostrzy non stop do zrobienia fotki. Obiekt sie porusza, punk AF sie nie zmienia ale ostrosćtak. 3D zmienia punkt jak obiekt ucieknie w inne miejsce kadru, ale to czasami moze być niewygodne
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Dynamic zostaje na jednym punkcie ale ostrzy non stop do zrobienia fotki. Obiekt sie porusza, punk AF sie nie zmienia ale ostrosćtak. 3D zmienia punkt jak obiekt ucieknie w inne miejsce kadru, ale to czasami moze być niewygodne
    OK, 3D w miarę łapię;p A jaka jest różnica dynamic w AF-s i AF-c??

Domyślnie

Ze będą latały pkty AF po całym kadrze za fotografowanym obiektem. Chyba
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Całe szczęście mój D60 to prymityw i ma tylko 3 punkty ustawiania ostrości, bo jak miałem kiedyś w rękach Canona 450D z punktami AF ustawionymi w rombik i na Auto, że aparat coś tam sobie kombinował i uśredniał z kilku punktów, to zgłupieć było można

Ja to rozumiem tak:
    AF-S - obiektyw łapie ostrość tylko raz,
    AF-C - aparat tak steruje przeostrzaniem obiektywu, by ten delikatnie "gonił" zbliżający się lub oddalający obiekt.

AF-C/3D tracking - "inteligentne" trójwymiarowe śledzenie i przewidywanie pozycji obiektu, przy czym AF-C odpowiada za bliżej-dalej, zaś zmiana punktów ostrzenia na matówce następuje na podstawie wyliczenia kierunku ruchu obiektu.

Co ciekawe, na dpreview przy D90 i/lub D5000 piszą coś takiego, że opcja ta w tych aparatach jednak nie powinna być używana do polowania na obiekty poruszające się, a raczej do przekadrowywania statycznych ujęć (!).

Nie wiem czy dobrze rozumiem różnicę pomiędzy single point a dynamic, ale na podstawie aparatów jakich używałem (nie tylko Nikona) wydaje mi się, że w pierwszej punkt ustawiania ostrości jest wybrany z góry, zaś w drugiej może się zmienić - gdy np. przekadrujemy i pojawi się bardziej atrakcyjny dla układu AF kontrastowy obiekt na pierwszym planie - trochę tak jak w kompaktach (w przeciwieństwie do blokady AF, gdzie możemy przekadrować, lecz przy zmianie kadru nie zmienia się odległość na jaką ustawiono ostrość).

Domyślnie

Jacek Z - prawie tak jak piszesz, ale nie do konca

AF-S oznacza, ze jesli po wcisnieciu przycisku uruchamiajacego ustawianie ostrosci (migawka/af-on) aparat ustawi ostrosc (mowiac po ludzku potwierdzi Ci kropka w wizjerze), to cokolwiek by sie nie dzialo, dopoki nie wcisniesz
    przycisku uruchamiajacego ostrosc ponownie jej nie zmieni

mowiac potocznie jak ustawi ostrosc raz, to dopoki nie powiesz mu ustaw jeszce raz nic nie zrobi

przy czym nie oznacza to, ze w trybie AF-S nie uruchomi sie sledzenie obiektow w ruchu, bo jesli pucha wykryje pomiedzy wcisnieciem przycisku a ustawieniem ostrosci (kropka) ze nasz obiekt sie rusza, to bedzie probowal
    go sledzic zeby te ostrosc ustawic... z tym ze w przeciwienstwie do AF-C, jak ustawi to juz nie zmieni

generalnie chodzi mi o to, ze MOZNA sprobowac sfocic cos ruchomego w trybie AF-S, choc oczywiscie
    nie zawsze jest to tryb optymalny, dajacy najlepsze rezultaty

a w AF-C pucha ciagle kontroluje czy sledzony przez nas obiekt znajdujacy sie pod aktywnym pkt AF jest ostry, jesli nie to zanim goni... do skutku... i tak dlugo jak aktywowane jest ustawienie ostrosci

dynamiczny af dziala troche inaczej niz piszesz, ale nie mam w tej chwili za bardzo czasu toto dokladnie opisywac.. w skrocie wyglada to tak, ze np. w d300 mamy aktywny dynamiczny tryb, af-c i 9 punktow, czyli jeden podswietlony i 8 dookola niego jest aktywnych choc ich nie widac i teraz jesli sledzony obiekt zejdzie nam z podswietlonego punktu ale nadal bedzie go widzial
    ktorych z tych 8 dookola to aparat bedzie trzymal na nim ostrosc

prosty trick do sprawdzenia, ustawiamy puche (d300 w af-c , dynamiczny 9/21 punktow) ustawiamy ostrosc i trzymamy na rancie monitora, teraz nieznacznie przesuwamy puszke zeby podswietlony punkt zszedl nam z rantu monitora ale nadal obiejmowaly go pozostale punkty z tych 9/21 i jesli teraz bedziemy sie przesuwac przod tyl, to mimo ze aktywny punkt podswietlony nie pokazuje na monitor, pucha nadal trzyma ostrosc na rancie monitora
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 18-09-2010 o 13:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    AF-C/3D tracking - "inteligentne" trójwymiarowe śledzenie i przewidywanie pozycji obiektu, przy czym AF-C odpowiada za bliżej-dalej, zaś zmiana punktów ostrzenia na matówce następuje na podstawie wyliczenia kierunku ruchu obiektu.

Co ciekawe, na dpreview przy D90 i/lub D5000 piszą coś takiego, że opcja ta w tych aparatach jednak nie powinna być używana do polowania na obiekty poruszające się, a raczej do przekadrowywania statycznych ujęć (!).
    Tu się zgodzę, dziś byłem na meczu na 3D przy biegających piłkarzach głupiał mi jak cholera. Warto przypomnieć, że opcja nie działa w trybie AF-S i gdy jest on włączony śledzenie 3D będzie "szare" (nieaktywne).
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

3d zostawmy w spokoju, ja nie rozumiem różnicy między AF-S/dynamic i AF-C/dynamic

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów