Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Pierwszy rok za mną

Hej!

Zabawę w fotografię rozpocząłem rok temu (mniej więcej) i do tej pory raczej unikałem pokazywania swoich prac z prośbą o ocenę (na DA raczej piszą znajomi albo ci, którym się fotka podoba, więc to nie jest dobra ocena). Zwracam się z prośbą do Was, abyście wskazali słabe strony moich fotografii. Ciągle się uczę, sporo czytam, ale wiadomo, że od teorii do praktyki droga daleka

1. 2. 3. 4. 5.
    Zdjęcia nie są przesadnie obrabiane w PS, raczej wyrównanie poziomów, kolorów, wyostrzenie.

Domyślnie

Mnie ,w sumie,pasują poza...poza tym ,że są jakby lekko 'zgaszone"...Na trójce ,dalsze plany ,w cieniach,wpadają z niebieskiego w lekki fiolecik...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Mnie ,w sumie,pasują poza...poza tym ,że są jakby lekko 'zgaszone"...Na trójce ,dalsze plany ,w cieniach,wpadają z niebieskiego w lekki fiolecik...
    zgadzam się z przedmówcą to dość ładne i poprawne fotografie, kadry robią również wrażenie poprawnych, mozna co nieco poprawić obróbką ale to przyjdzie z czasem

Domyślnie

Może dlatego "zgaszone", bo generalnie lubię stonowane kolory i właśnie podobne wychodzą mi z D200
    Co do fioleciku - to fakt Powiedz mi, jak Ty postępujesz, jeśli taki kolor wyjdzie z puszki i samym balansem bieli nie da się go dobrze skorygować (bo reszta fotki ma nieakceptowalne kolory) - dopuszczasz korekcję na warstwach i np. obniżenie nasycenia lub przesunięcie tylko dla tego planu? Bo ja mam zwykle opory :] Ale może to właśnie źle?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Może dlatego "zgaszone", bo generalnie lubię stonowane kolory i właśnie podobne wychodzą mi z D200
    Co do fioleciku - to fakt Powiedz mi, jak Ty postępujesz, jeśli taki kolor wyjdzie z puszki i samym balansem bieli nie da się go dobrze skorygować (bo reszta fotki ma nieakceptowalne kolory) - dopuszczasz korekcję na warstwach i np. obniżenie nasycenia lub przesunięcie tylko dla tego planu? Bo ja mam zwykle opory :] Ale może to właśnie źle?
    Ja nie obrabiam w PS-e,na warstwach,tylko w NX-ie.Tu jest sporo możliwości korekcji,w prosty sposób. ..
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Ja nie obrabiam w PS-e,na warstwach,tylko w NX-ie.Tu jest sporo możliwości korekcji,w prosty sposób. ..
    Właśnie czytałem dużo na forum o NXie, że fajny i w ogóle. Ja niestety (?) zainwestowałem w PS5 i generalnie jestem z niego zadowolony, ale fakt, w CameraRAW pewnie nie da się zrobić tyle, co z NX. Natomiast obecnie zbieram na nowe szkło i szkoda mi wydawać ponad 600zł na nowy soft :/
    No, ale przynajmniej kolory mogę "podkręcić" sobie w CR (chociaż przyznam, że lubię takie, za to nie lubię za bardzo kolorowych)

Dzięki za opinie.

Domyślnie

Polecam NXa, koszt duzo mniejszy niz CS5 a przy tym w tandemie z CS5 to potega!
    Opinia o zdjeciach nie potrzebna, poprzednicy napisali wszystko'

Domyślnie

Jak dla mnie 1 i 5 sa naprawde dobre! I powiem Ci szczerze, ze po pierwszym roku fotografowania rowniez chcialbym tak focic. A nie jak ja... krawezniki, kosze, okna, drzwi

Swietne zdjecia.... te dwa oczywiscie o ktorych wczesniej wspomnialem... podobaja mi sie.

maniak666
    Gość

Domyślnie

Po roku powiadasz. No to gratki. Niby zwykłe, ledwie poprawne, ale cos w nich jest. Chociaż mucki przy pierwszym spojrzeniu sprawialy wrażenie wklejonych.

Domyślnie

Jedynka, a w szczególności piątka są całkiem miłe w kontakcie. Utnij całe niebo na dwójce i ona też załapie się do tej grupy.
    LED ZEPPELIN

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów