Witam jak skonfigurowc LR zeby dzialal w miare wydajnie?
Szukaj
Witam jak skonfigurowc LR zeby dzialal w miare wydajnie?
W LR w zasadzie nie masz nic do konfiguracji... a to, że połyka RAM jak smok to juz inna bajka...
Na poważnie jak chcesz aby LR ładnie śmigał to niestety ratuje Cie wydajny CPU i odpowiednia ilość RAMu - i zasada jest taka - im wiecej ramu tym lepiej![]()
d700 + MB | D800 + MB | 16-28, 24-70, 35, 50, 85, 70-200 | 2x SB-900
Wydajność podnosi również trzymanie Catalogu Lightroom oraz cashu na innym dysk fizycznym niż sam lightroom. Sprawdzone i działa.
Zajrzyj do Sierpniowego Numeru DIGITAL-FOTO-VIDEO, jest tam troszkę informacji o LIGHTROOM 3.0
a jak trzeba to skonfigurowac i gdzie jest ta opcja?
Catalog LR to taki plik w którym Lightroom trzyma wszystkie informacje o Twoich poczynaniach na zdjęciach. Możesz zmienić jego lokalizację gdzieś w ustawieniach głównych (file-settings czy edit-settings). Któraś z kolei zakładka mówi o catalogu i jego lokalizacji, podobnie jest z cashem (gdzie LR trzyma wszystkie 'prewiev' twoich zdjęć). Zalecam zwiększyć ilość cashu z 1GB (tak jest ustawione domyślnie) na co najmniej 20GB lub więcej w zależności od pojemności dysku lub wolnego miejsc na nim. Tak jak napisałem wcześniej cash i LR catalog przeniosłem na inny dysk fizyczny (nie mówię tutaj o innej partycji tylko o dodatkowym dysku wewnętrznym).
Podam przykład jak jest u mnie. Mam trzy dyski wewnętrzne na jednym system wraz z LR na drugim Lightroom Catalog oraz cash, a na trzecim tylko zdjęcia. Co tydzień robię backup podpinając dysk zewnętrzny dzięki prostemu programikowi SyncToy (darmowy od microsoftu) wszystkich zdjęć oraz catalogu. To tyle... może udało się pomóc.
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
w systemach 64 bitowych możesz ramu dokładać prawie do woli(xp chyba 16gb w 7 w zależności od wersji 8/16do oporu)
Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120
Skontaktuj się z nami