Szukaj
Faulkner 19 postow i uwagi jak do Macieja D
Nie wiem czego nauczy Cie ten wątek.........![]()
Proponuje abys jeszcze raz pokazal tylko jedną fotografie. Np ostatnią. Obrobioną jeszcze raz w osobnym watku.
Posłuchał uwag i Sam wyciągnął wnioski (mam na mysli fotografie). Takie forum i to jedynie uczy!!!
Mozesz jeszcze wyslac do wczesniejszej oceny i przedstawic tutaj pozniej. Przeczytamy nastepnie, ze juz widzalem, gratki, niezle wyciagnąles, dobrze Ci radziłem...
Jesli mnie dobrze zrozumiałes, to pokaż, posłuchaj (na forum wielu uwag), wyciągnij wnioski i popraw.
Taaa, akurat......JPEG ma 8-bitową głębię koloru, NEF z D700 14-bitową !
Są jeszcze jakieś wątpliwości))) Przy publikowaniu w necie może to i wielkiej różnicy nie robi, biorąc pod uwagę fakt, że większość używa zapewne monitorów z matrycami TN i nie widzi nawet połowy spektrum barw. Ale przy druku, szczególnie więlkoformatowym, różnica jest kolosalna. JPEG nie nadaje się do pracy. Ja zawsze robię NEFy, w surowym formacie ustawiam jedynie WB i konwertuję do nieskompresowanego TIFFA, na którym to dokonuję wszystkich innych zmian. Nic nie tracę przynajmniej po drodze i mogę go zapisywać w nieskończoność, a jakość pozostanie tak jak w oryginale.
Nie jestes jedynym ktory robi NEFy! A o tym, ze niektorzy nie uzywaja monitorow graficznych mozesz juz przestac pisac, jak juz gdzies wspominalem, przesiadam sie na FXa i to bedzie spory koszt, tym bardziej ze zostawiam sobie zestaw DXowy, narazie daje sobie rade, nie twierdze ze jest idealnie bo byc nie moze, ale daje rade a jak przyjdzie czas to kupie sobie wysokogamutowca! Sa jednak tez tacy, ktorzy poprostu nie moga sobie na to pozwolic, wiec jak mozesz to opanuj swoje ego.....
Nikon http://greg77.com/
Biorąc pod uwagę dorobek fotograficzny kolegi petrusa, to jemu wystarczyłaby zwykła małpa Kodaka oraz stary crt i wyszłoby to samo.
Ostatnio edytowane przez Locter ; 14-09-2010 o 15:47
Nikogo sie pytac nie musze, doskonale wiem na czym polega roznica.....
Fachowcow tez pytam jak potrzebuje, a co do przesiadki na FXa to mowa oczywiscie o kupnie puszki ze szklarnia, bo po co mi sama pucha....
Masz jednak bledne pojecie o fotografii, nie wiem czy jestes grafikiem, czy czym tam chcesz...
FX daje mi bardziej elastyczne NEFy i mozliwosci ktorych nie osiagne DXem, ja robie zdjecia a nie wpatruje sie w monitor. Absolutnie nie mam zamiaru siedziec na TNce, ty masz mnie za jakiegos losia? Nie czytasz co napisalem, napisalem ze narazie nie moge sobie pozwolic na nowy monitor. Wole kupic nowa puche i szkla i robic zdjecia, wpatrywanie w monitor mi nic nieda, wole sie rozwijac i robic zdjecia.....
Nie neguje tego ze TNka nie da mi tego co powinienem widziec, wiem o tym, ale gdybys czytal co czlowiek pisze to wiedzial bys, ze o tym wiem.
Jak napisalem wczesniej, przestan robic z ludzi niemyslaca mase, wielu tutaj pracuje na TNkach, wielu w przyszlosci zmieni je na monitory graficzne ale sa tez tacy ktorzy poprostu nie moga i wyszydzanie takich ludzi jest niegrzeczne.
Jak juz napisalem, idz do dzialu technicznego a tam sobie podyskutujesz o sprzecie.
To jest tak samo niegrzeczne jak nabijanie sie z kogos kto nie ma lustrzanki, czy robi zdjecia jakims nizszym modelem aparatu.....pomysl troche kolego petrus!
Dodam jeszcze ze widzialem twoje dziela ktore pokazywales na tym forum, po tym co widzialem nie jestes dla mnie zadnym autorytetem. Masz wiedze teoretyczna i na tym koniec, a watek o HDR jest ponizej krytyki a i tak sie wyklucales ze tak ma byc.....jestes poprotu takim typem, nie dasz sobie powiedziec, czepiles sie tego ze pracuje na TNce i meczysz.....
Moderatorow i autora watku przepraszam i obiecuje ze nawet na docinke ze strony petrusa nie odpisze juz![]()
Hahaha....nasz Miszczu portalowy, TN-owy))Przy okazji, proszę nie obrażać łosi !!!
Właśnie stwierdzam po raz drugi, że piszesz teksty od czapy. To, co podkreśliłem, świadczy o tym dobitnie. Po kiego grzyba tobie aparat formatu FX, jak ty i tak guzik zobaczysz na swoim monitorze ?? Przejście na ten format ma jedynie sens, gdy jesteś w stanie obiektywnie ocenić wartości takowego sprzętu. Ty ze swoją *******etką TN nie masz żadnych szans, aby zobaczyć efekty swojej pracy na profesjonalnym sprzęcie. Czy ty ciągle nie możesz tego załapać ?? Ja wiem, ze jesteś z TWA i wiesz wszystko najlepiej, ale negowanie tak podstawowych faktów zakrawa już o głupotę ! Możesz dysponować sprzętem średniego formatu i tak g.....o zobaczysz na swoim monitorze. Nie tędy droga ! Kup najpierw odpowiedni monitor, docenisz na nim format DX, czemu nie. Póżniej przejdż na pełną klatkę, która pokaże ci swoją dynamikę i możliwości. Ale zrozum, że póki nie będziesz posiadał odpowiedniego monitora, to nic nie zobaczysz.
Kończe z tobą dyskusję, bo przypomina ona polemikę z Wodzem Jarosławem Nieomylnym. Nie stać mnie na tak niski poziom dyskusji. Żegnam ! Autora wątku przepraszam za zamieszanie i Off Topic, zdarza się))
pozd
na początek bo zapomnę
"Oczywiście, że tak, trzeba tylko to potrafić zrobić, podobnie jest z czytaniem mapy"...
..no tą mądrością się ubawiłem pięknie
...a dalej choć nie wiem czy to sensowne....
najpierw że z raw'ów to cuda można zrobić...no owszem, ale kto spytał czy to raw'y....później ze jak nie ma czasu do robienia raw'ów ...wtf? Chcąc uwiecznić wszytko / 2 tyg. w samochodzie 6500km?/ mając dwie karty...o czym mowa. Później że z tego da się wyciskać....najlepsza mądrość - wyciska to się sok z żuka...." daj mnie, to ci pokaże -obrobię później skonsultujemy"-wejdź/pojedź, zrób będziemy konsultować... no i na koniec że konstruktywna krytyka,a później przepraszanie buheheh naprawdę ubawiony jestem...i wcale nie chodzi tu o uwagi ale o formę!!! a no i dyskusje na tematy związane...po co i o czym
kończąc
N.R. 14
Droga Troli
N.R.15
N.R.16
dziękuje za odwiedziny
...arriving somewhere, but not here
bardzo prosze powstrzymać się od personalnych ataków, dyskutujemy tylko o fotografiach! wyśmiewanie się z drugich i z ich braków sprzetowych nie jest mile widziane! krytykujmy fotografie a nie ludzi!
nastepne takie słowa będa karane równo i sprawiedliwie czerwonymi kartkami...
Skontaktuj się z nami