Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Quantuum S400 czy R+300 DIGITAL?

Witam
    zaczalem sie juz po mału rozgladac za sprzetem studyjnym, chociaz wizja doprowadzenia tego pomyslu do finalizacji jest dosc odlegla. Oczywiscie przejzałem i to i inne fora w poszukiwaniu najwiekszych roznic tych dwoch modeli jednak wszystkie tematy są dosc stare i nie obejmują modelu digital wersji r+.
    Generalnie r+ jest chyba nowsza, poza tym w przyszlosci moze dokupie 600Ws a wtedy warto miec te 300 a nie 400 ze wzgledu na regulacje mocy.
    ale moze tez warto dolozyc te 70zł dla tych 100Ws - zwlaszcza ze plener tez mile widziany(wiadomo ze z tą mocą nie w słoneczne dni).
    Co sądzicie?

Domyślnie

Witaj
    jeśli chcialbys używać w plenerze to raczej kup quantuum Rdual power( możesz je uzyc także w studio z sieci) , chyba że masz już akumulator do zasilania/ battery pack , inaczej nie podłączysz w plenerze R+ ani S400 do dedykowanego z quantuum tylko albo fomei power star albo jeszcze lepsze rozwiązanie - słoweńska elektrona- tą ostatnią polecam, jedyny minus to cena
    jak w studio to czy S czy R to będzie świecic tak samo 100ws to nie jest duża różnica
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Domyślnie

a generalnie jakie sa miedzy nimi roznice? bo jesli nie ma zadnych poza moca to biore 400
    ale wydaje mi sie ze wersja r+ jesto nowsza, wiec moze ma jakies nowsze/lepsze rozwiazania?

Domyślnie

wersja PT jest jeszcze nowsza - a to wcale nie oznacza, że jest lepsza

PT - najtańsze rozwiązanie, słaba jakość, niska cena - ale w zupełności wystarcza do doświetlania czy np. na "kontry"
    R+ - starsza wersja - oparta na potencjometrach - moje ulubione lampy (ich moc w zupełności mi wystarcza a dzięki klasycznemu potencjometrowi można je szubko ustawić )
    R+digital - to co wyżej ale z wyświetlaczem oraz ustawieniami cyfrowymi - niby lepsze i nowsze a dla mnie gorsze - ustawianie lamp trwa dłużej i jest w nich więcej elektroniki (czyli więcej elementów do popsucia) ale za to bardzo dokładnie widzisz co jest ustawione (jest to i plus i minus )
    R+dual - czyli lampy i do studia i do pleneru (dzięki dedykowanym akumulatorom)
    S - bardzo fajne lampy, z wysuniętym palnikiem i lepszym chłodzeniem a dodatkowo z możliwością podpięcia pilota - co bardzo przydaje się gdy lampa jest zawieszona dosyć wysoko - a u mnie przeważnie zawsze jest jakaś lampa, która jest tuż pod sufitem i aby korygować jej ustawienia muszę wychodzić na drabinkę

moja sugestia?
    nie wiem gdzie chcesz robić, jaki masz budżet i ile lamp potrzebujesz ale:
    jeśli tylko studio - to R+ (stare, klasyczne) + S
    jeśli studio i plener - to R+dual plus ew S
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

dlaczego r++ i S?
    3 lampy to beda mam jeszcze sb900 i teraz wejda dwie yn460II wiec juz mam chocby oswietlenie tla

Domyślnie

możesz mieć same R+
    ja z praktyki wiem, że przeważenie jedna lampa jest ustawiona dosyć wysoko albo całkiem od góry
    i wtedy najwygodniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie wysoko np lampy Quantuuma z serii S wraz z pilotem ( http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN )
    ew. można zastosować lampę PowerLuxa z serii VC (R) i dokupić do niej pilot ( http://fotoellite.pl/index.php?produ...ct&prod_id=732 )
    jest jeszcze tańsze rozwiązanie (które ja stosuje ) ... dokupiłem drabinkę i wchodzę na nią gdy potrzebuję zmienić ustawienia lampy zawieszonej nad modelką

ooo...
    właśnie zauważyłem, że jest też pilot do lamp R+digital - http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
    Tyle, że piloty Quantuumowskie podłącza się kablem do konkretnej lampy
    a piloty Powerluxa są "radiowe" i można z jednego pilota zarządzać wszystkimi lampami

Domyślnie

mi pilot jest zbedny wiec wychodzi na to ze r++ jest lepszym rozwiazaniem.. ale to 100Ws mniej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [email protected] Zobacz posta
    mi pilot jest zbedny wiec wychodzi na to ze r++ jest lepszym rozwiazaniem.. ale to 100Ws mniej
    i myślisz, że Ci przez to będzie brakować światła?
    a w jak dużym pomieszczeniu zamierzasz robić zdjęcia?

Domyślnie

wsumie masz racje, dzieki
    dokladnie jeszcze nie wiem, ale do pomieszczenia 300ws wystarczy, obnawiam sie o plener

Uprawnienia umieszczania postów