przywykłem do tego, że Nikon się ceni, ale że Canon?
dlaczego ich nowe 70-300 kosztuje 6k?
jest co prawda ździebko jaśniejszy bo sięzaczyna od f/4 a N od f/4.5, ale Nikon kosztuje około 2k..wytłumaczy mi to ktoś ?![]()
Szukaj
przywykłem do tego, że Nikon się ceni, ale że Canon?
dlaczego ich nowe 70-300 kosztuje 6k?
jest co prawda ździebko jaśniejszy bo sięzaczyna od f/4 a N od f/4.5, ale Nikon kosztuje około 2k..wytłumaczy mi to ktoś ?![]()
D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
<a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>
bo mają już czarnego IS, a ten jest biały![]()
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
No pewnie tak - w końcu nie od dziś wiadomo że "L" to skrót od "Lans"nie no to tak żartem - ale może będzie dobry optycznie - na razie to na jego temat osobiście za wiele nie wiem ale różnica w cenie niezła..
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
rynek zweryfikuje
no oczywiście, że zweryfikuje, przy czym jak na moje, to już się robi chore, że w głowach wykonawców w ogóle rodzą się tego typu pomysły, żeby za obiektyw o takich parametrach życzyć sobie takie pieniądze
powiedzmy sobie szczerze: obiektyw może być ostry, może w zadowalający sposób korygować winietę, aberracje, mieć dobry AF, ale ma światło 4-5.6....przecież Canon 70-200/4 kosztuje 2 z hakiem..., czy znaleźliby się tutaj tacy co dołożą wówczas 3,5 klocka do 70-300?![]()
D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
<a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>
jak nikon odświeży aktualnego 70-300VR i być może podwyższy mu segment to też ceną nas nie rozpieści
Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
D750+Z5+Zfc
cena jest koszmarna, bo wyzsza nawet niz pompka 100-400. ale jak to bedzie uczciwe pod wzgledem ostrosci przy 300mm,
i cena rynkowa dotrze do 5000 PLN albo nizej...
umowmy sie, ze staloogniskowe 300/4 IS tez kosztuje 1100 EUR, a w PL w okolicach 5000. a zoom ma niewatpliwie mniejszy
gabaryt (choc podobna wage) i jednak zalete zmiany ogniskowej. dla niektorych to moze zrownowazyc brak 1 dzialki w dlugim
koncu.
nie przymierzajac... sam mam 70-200/4 (bez IS) i 300/4 (tez bez IS) i niestety ani to nie bylo tanie na moja landszafciarska
kieszen, ani tym bardziej nie jest laskawe dla plecow. jakby mi jedna rurka zalatwila to co robia te dwie, to mialbym i dodatkowe
miejsce w plecaku i mniejszy bol po calym dniu biegania z plecakiem na grzbiecie. a w prezencie jeszcze stabilizacje, ktora
mi sie przyda...
1500 EUR za to bym nie dal, ale jak bedzie w okolicach 1200... to kto wie?
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Akustyk - a dotychczasowe 70-300 jest słabe na FF? Tak z ciekawości pytam, bo przecież jest coś takiego... w Nikonie super się spisuje odpowiednik.
szkiel w zakresie 70/75/90-300 to Canon narobil tyle modeli, ze ja sie juz sam nie lapie do konca. w tym chyba 3 ze stabilizacja
jeszcze w kolorze czarnym.
co do jakosci... roznie z tym bywa. sa lepsze i gorsze. ja tam maniakiem ostrych pikseli nie jestem i pod wzgledem tylko ostrosci
to moze bym sie nawet do ktoregos przekonal. natomiast niewatpliwie uszczelniane sa tylko te z czerwonym paskiem, a ze
70-200 zdarza mi sie uzywac w deszczu, to nie chcialbym go wymieniac na cos bez czerwonego paska. zwlaszcza, ze ten czerwony
pasek to tez soczewki dajace zywe kolory, a to akurat robi mi duza roznice.
na pewno nie ma takiego bezposredniego odpowiednika 70-300 VR. ta role w Canonie ma spelniac 70-200/4. tudziez teraz ten 70-300 L
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Skontaktuj się z nami