Przymierzam się do kupna statywu. Ostatnio przeczytałem, że na polski rynek wkracza firma Triopo. Interesuje mnie statyw Triopo MT-128C i głowica Triopo B-2. Cena jest dosyć atrakcyjna. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą marką?
Szukaj
Przymierzam się do kupna statywu. Ostatnio przeczytałem, że na polski rynek wkracza firma Triopo. Interesuje mnie statyw Triopo MT-128C i głowica Triopo B-2. Cena jest dosyć atrakcyjna. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą marką?
ja mam obecnie do testów model GT-228C z serii traveler, mały lekki z włókna węglowego. W przyszłym tygodniu test + video recenzja na portalu www.gfoto.pl
zapraszam do testu statywu Triopo GT-228C
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 07-09-2010 o 19:50 Powód: proszę nie mnożyć postów.
Dziękuje za info. Z niecierpliwością czekam na drugą część. Ja nie wytrzymałem i już zamówiłem MT-228 i głowicę B-2. Również podzielę się uwagami jak tylko dostanę statyw.
Dzisiaj otrzymałem statyw. Nogi MT-228, głowica B-3 (planowałem B-2 ale ponieważ nie było jej na magazynie sklepu przysłano mi większą o większym udźwigu B-3 w tej samej cenie - miło). Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełek: głowica wydaje się bardzo masywna i dość ciężka. Jakość wykonania bardzo dobra. Sam statyw również dość ciężki, masywny, grube nogi. Sprawia wrażenie solidnego. Na pierwszy rzut oka brakuje mi gąbki na chociaż jednej z nóg. Moje pytanie w związku z tym: czy można gdzieś dokupić taką gąbkę?
To takie moje wrażenia na gorąco. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zdjęciami lub dalszymi wrażenia, proszę o info. Mogę umieścić zdjęcia w tym wątku.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 07-09-2010 o 19:50 Powód: łączenie wielokrotnego wpisu
Napisz coś więcej jak już poużywasz i daj jakieś foty.
kurcze - zaciekawiły mnie te węglówki. Mógłbym zbić z kilogram w porównaniu do posiadanego benro. Pytanie tylko jak z jakością wykonania i czy po roku się nie rozsypie.
Oto kilka zdjęć statywu i głowicy:
Jak wspomniałem wcześniej głowica jest dość duża i ciężka. Jakość wykonania na wysokim poziomie. Mały minus jaki zauważyłem to trochę utrudniony montaż płytki do aparatu. Potrzebny jest śrubokręt, moneta lub coś podobnego. Jestem po pierwszym wieczornym wypadzie i nie za bardzo rozumiem sens dwóch pokręteł blokujących głowicę. Tzn. na głowicy są trzy. Trzecim blokuje się obrót w osi głowicy i to jest OK. Natomiast dwoma pozostałymi blokuje się kulę w głowicy. Z tym, że jedno i drugie blokuje głowicę.
Głowica jest masywna ale dzięki temu nie ma problemu z utrzymanie mojego D90 w pozycji pionowej (najbardziej krytycznej i obciążającej głowicę).
Statyw po rozłożeniu jest stabilny. Nawet przy większym nacisku nogi nie rozjeżdżają się.
Blokowanie nóg odbywa się bardzo prosto, przez wyciągnięcie blokady jak poniżej. Proste ale skuteczne. Statyw można rozłożyć pod trzema różnymi kątami nóg oraz obrócić o 180 do transportu żeby całość zajmowała mniej miejsca. Do statywu dołączony jest kluczyk, który umożliwia regulację siły rozkładania się nóg poprzez przykręcenie/odkręcenie śrub inbusowych.
Rozkładanie statywu za pomocą śrub jest perfekcyjnym rozwiązanie. Jednym ruchem ręki można odkręcić wszystkie śruby i błyskawicznie rozłożyć statyw. Wszystko działa bardzo dobrze, zablokowanie składania/rozkładania nóg wymaga minimalnego przekręcenia śruby. Wcześniej miałem statyw na zaciski i teraz widzę, że to beznadziejne rozwiązanie.
Guma na końcach nóg sprawdza się na śliskich powierzchniach. Mam tylko nadzieję, że jest wytrzymała.
Jedyne czego mi brakuje to gąbki na jednej z nóg. Przenoszenie statywu byłoby przyjemniejsze. Pytałem już powyżej, czy można gdzieś taką gąbkę dostać oddzielnie? Średnica nóg to 28mm. Myślałem o rączce rowerowej ale chyba nie da rady założyć ze względu na dużą średnicę nogi.
Dla porównania wielkości (bez podtekstu):
to szklane obok głowicy, to
a)szklanka
b)seta
c)kieliszek
?????![]()
A w którym sklepie zamawiałeś Triopo? Bo ja szukałam i tylko z foto-tipie znalazłam.
Tez tam zamawiałeś?
I kurcze, świetnie zaprezentowałeś ten statyw. jestem ci dozgonnie wdzięczna, bo sama myślę nad kupnem tego trójnoga.
Waham się między tym modelem co ty, a samym monopodem, bo statyw w sumie mam.
Skontaktuj się z nami