Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Domyślnie prawidłowy balans bieli

jak ustawiac prawidlowy balans bieli bez szarej karty i innych pomocy, czy znalazl ktos w necie jakas instrukcja lub tutki na ten temat, ewentualnie ksiazki?
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

a niby jak sobie to wyobrazasz? na oko? jesli specjalnie oprogramowane czujniki w aparatach maja z tym problem, jesli szara karta czasem zawodzi itd...
    ja uzywam CBL Lens i zapomnialem co to zle ustawiony balans bieli. dla mnie to udogodnienie bylo warte wydania kilko stów.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Nie wiem czy czasami nie jest tak, że w każdej książce poruszany jest ten temat.
    W książce "Fotografia Cyfrowa Edycja Zdjęć" Scotta Kelby'ego jest fajna metoda poszukiwania neutralnej szarości.
    Można też ustawiać "na oko", bo czasami warto lekko ocieplić, a czasami ochłodzić. WB to sprawa mocno indywidualna i przede wszystkim zależna od monitora, teraz po kalibracji bardziej to dostrzegam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    a niby jak sobie to wyobrazasz? na oko? jesli specjalnie oprogramowane czujniki w aparatach maja z tym problem, jesli szara karta czasem zawodzi itd...
    ja uzywam CBL Lens i zapomnialem co to zle ustawiony balans bieli. dla mnie to udogodnienie bylo warte wydania kilko stów.
    znalazlem to cudenko http://www.balansbieli.pl/ wlasnie mi dales super dobra rade, co do raw to zawsze w rawach, ale chcialem znalezc cos co pomoze w duzym przyblizeniu ustawic dobry BW.
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    Nie wiem czy czasami nie jest tak, że w każdej książce poruszany jest ten temat.
    W książce "Fotografia Cyfrowa Edycja Zdjęć" Scotta Kelby'ego jest fajna metoda poszukiwania neutralnej szarości.
    Można też ustawiać "na oko", bo czasami warto lekko ocieplić, a czasami ochłodzić. WB to sprawa mocno indywidualna i przede wszystkim zależna od monitora, teraz po kalibracji bardziej to dostrzegam
    WB to absolutnie nie jest sprawa indywidualna. powinienes to widziec zwlaszcza na skalibrowanym monitorze. WB powinien byc ustawiony dokladnie na temperature barwowa zrodla swiatla. jesli swiatlo jest mieszane to trzeba wybrac na jaka partie zdjecia chcesz ustawiac WB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    WB to absolutnie nie jest sprawa indywidualna. powinienes to widziec zwlaszcza na skalibrowanym monitorze. WB powinien byc ustawiony dokladnie na temperature barwowa zrodla swiatla. jesli swiatlo jest mieszane to trzeba wybrac na jaka partie zdjecia chcesz ustawiac WB.
    No nie wiem czy tak do końca masz rację. Czy jak patrzysz na białą kartkę w czerwonym świetle to widzisz ją białą czy czerwoną?? Jak jej zrobisz zdjęcie to ma ona być biała czy czerwona??

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    znalazlem to cudenko http://www.balansbieli.pl/ wlasnie mi dales super dobra rade, co do raw to zawsze w rawach, ale chcialem znalezc cos co pomoze w duzym przyblizeniu ustawic dobry BW.
    Szczerze powiedziawszy, jakbym miał wywalić za to coś tyle kasy, to wolałbym ColorChecker Passport. Wtedy i balans ok i kolory jak należy
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrstac Zobacz posta
    Szczerze powiedziawszy, jakbym miał wywalić za to coś tyle kasy, to wolałbym ColorChecker Passport. Wtedy i balans ok i kolory jak należy
    a dlaczego twierdzisz, ze kolory nie sa Ok po uzyciu CBL?

Domyślnie

Moim zdaniem jest to sprawa indywidualna...jeżeli chodzi o odbiór zdjęcia. Ok, oczywiście, że powinno się ustawiać na neutralnie szary, tudzież za pomocą takich wynalazków jak CBL i zapewne będzie to najdokładniejsze....ale czy czasami efekt nie będzie lepszy gdy się trochę ociepli? Albo ochłodzi. Tylko o to mi chodziło. Sam ostatnio nabyłem ColorCheckera i jest tam taka opcja jak ochłodzenie, bądź ocieplenie za pomocą różnych odcieni szarości.
    Co do CBLa cały czas mnie to kusi, ale trochę nie widzę ustawiania WB szkłem, np 35mm albo 17-35, które posiadam. Myślę, że ten CBL przydałby się do 70-200, no chyba, że HYPER używasz go jakoś inaczej.
    W sumie ciekawy jestem jego działania w praktyce, bo wiadomo, że na filmach reklamowych to działa cudownie. Jak ustawiasz z szerszym kątem?? Musi zajmować cały kadr?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów