jak ustawiac prawidlowy balans bieli bez szarej karty i innych pomocy, czy znalazl ktos w necie jakas instrukcja lub tutki na ten temat, ewentualnie ksiazki?
Szukaj
jak ustawiac prawidlowy balans bieli bez szarej karty i innych pomocy, czy znalazl ktos w necie jakas instrukcja lub tutki na ten temat, ewentualnie ksiazki?
D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,
a niby jak sobie to wyobrazasz? na oko? jesli specjalnie oprogramowane czujniki w aparatach maja z tym problem, jesli szara karta czasem zawodzi itd...
ja uzywam CBL Lens i zapomnialem co to zle ustawiony balans bieli. dla mnie to udogodnienie bylo warte wydania kilko stów.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Nie wiem czy czasami nie jest tak, że w każdej książce poruszany jest ten temat.
W książce "Fotografia Cyfrowa Edycja Zdjęć" Scotta Kelby'ego jest fajna metoda poszukiwania neutralnej szarości.
Można też ustawiać "na oko", bo czasami warto lekko ocieplić, a czasami ochłodzić. WB to sprawa mocno indywidualna i przede wszystkim zależna od monitora, teraz po kalibracji bardziej to dostrzegam
one word : RAW
znalazlem to cudenko http://www.balansbieli.pl/ wlasnie mi dales super dobra rade, co do raw to zawsze w rawach, ale chcialem znalezc cos co pomoze w duzym przyblizeniu ustawic dobry BW.
D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Moim zdaniem jest to sprawa indywidualna...jeżeli chodzi o odbiór zdjęcia. Ok, oczywiście, że powinno się ustawiać na neutralnie szary, tudzież za pomocą takich wynalazków jak CBL i zapewne będzie to najdokładniejsze....ale czy czasami efekt nie będzie lepszy gdy się trochę ociepli? Albo ochłodzi. Tylko o to mi chodziło. Sam ostatnio nabyłem ColorCheckera i jest tam taka opcja jak ochłodzenie, bądź ocieplenie za pomocą różnych odcieni szarości.
Co do CBLa cały czas mnie to kusi, ale trochę nie widzę ustawiania WB szkłem, np 35mm albo 17-35, które posiadam. Myślę, że ten CBL przydałby się do 70-200, no chyba, że HYPER używasz go jakoś inaczej.
W sumie ciekawy jestem jego działania w praktyce, bo wiadomo, że na filmach reklamowych to działa cudownie. Jak ustawiasz z szerszym kątem?? Musi zajmować cały kadr?
Skontaktuj się z nami