Kadr zbyt centralny.... troche za ciezko... a w tym wypadku to, ze uzyles lampy i doswietliles korzen mialo swoje uzasadnienie... jest OK ale moze byc lepiej... zawsze moze byc lepiej.
Szukaj
Kadr zbyt centralny.... troche za ciezko... a w tym wypadku to, ze uzyles lampy i doswietliles korzen mialo swoje uzasadnienie... jest OK ale moze byc lepiej... zawsze moze byc lepiej.
Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.
dzieki, dzieki za uwage.
Mam troche wiecej nieba...
Moze teraz bedzie lepiej?
nie rozumiem o co chodzi z tymi nartami
nie zauważyłem ze jest krzywo do puki nie przeczytałem
to istnieje jakieś ogólnie obowiązujące i nieskazitelnie poprawne podejście do fotografii ? czyli nie mogę robić zdjęć jak mi się podoba bo jacyś smutni panowie zadecydują ze to jest fotografii a tamto już nie ?
Oczywiście zgadzam się że zdjęcie jest krzywe i chętnie sprawdził bym jak będzie wyglądać wyprostowane ale wciskanie kitu "właściwym" podejściu bądź też "nie właściwym" to przesada.
Sama fotka podoba mi sie kolorystycznie i gdyby ja wyprostować była by poprawna - brakuje jej jednak treści na której skupił by sie wzrok , poza plątaniną korzeni na pierwszym planie, przez co nie przypadła mi do gustu.
nie trzeba wzywać doktora
No i tym sobie sam zaprzeczasz, piszesz o tym ze nie ma zadych zasad a zaraz, ze po wyprostowaniu bedzie poprawne. Sa zasady, mozna je lamac, ale lamanie zasad powinno byc jakos uzasadnione, w pierwszym zdjeciu nie ma uzasadnienia......
Trzecie zdjecie najlepiej naswietlone.....
Nikon http://greg77.com/
Ogólnie pisząc to chodziło mi o to żeby obalić zasadę prostego horyzontu... :]
Pukas wyprostowałem obrazek i możesz zobaczyć jak wygląda.
Zatytułowałem posta "Bałtyckie wyrzuty" i myślę że nawiązuje do bałaganu, korzeni i śmieci wyrzuconych przez morze Bałtyckie.
Jeszcze raz dziekuje za komentarze bo są dla mnie cenne przy kolejnych podejściach do zdjęć.
Na dokładke wstawie jeszcze jedno :]
Więcej nieba, mniej centralnie z wyprostowanym horyzontem ale bałagan zostaje ale nie mam na niego wpływu :]
Ostatnio edytowane przez mortumus ; 20-08-2010 o 17:05
Dzial dobry. Poczytaj o złotym podziale(kadr). Naucz sie odpowiednio prezentować w sieci. Mam na myśli wyostrzanie. Z czasem samego Ciegie beda denerwowały krzywe horyzonty.
Fotografia jak na poczatek bdb naswietlona. Wymaga dopracowania podczas wywolywania itp, itd...
Witaj GUINNESS, możesz napisać na co zwrócić uwagę podczas wywolywania?
Możesz podać linki do jakiś dobrych tutoriali?
Pozdrawiam.
Nigdy nie korzystam z tutoriali. Do kazdej fotografii podchodze indywidualnie. Pamietam tutorial Grudzinskiego, ktory jest bardzo skomplikowany, lecz doskonale pokazujacy droge jaka powinna pokonac fotografia podczas obrobki.
Tu link.
Sprobuj sie na nim wzorowac a zrozumiesz jakich narzedzi uzywac podczas obrobki.
Jednak staraj sie odpowiednio wywolywac pliki Raw, czy Nef nazwane tak przez Nikon. Fotka powinna pokonywac jak najkrotsza droge do celu prezentacji w sieci czy druku. Jest jeszcze bardzo prosty i wrecz prymitywny dla poczatkujacych NX. Przy dobrym podejsciu daje dobre wyniki. Ale przy dobrym dla zawansowanych. Sam czasem korzystam z lenistwa. Choc na poczatek moze i on. Jest intuicyjny. Lecz malo tworczy.
Jednak to dopiero poczatak.
Skontaktuj się z nami