Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Nikon F3 - Zepsuta migawka

Witam, mam problem z moim F3, po naciągnięciu filmu migawka nie domyka się całkowicie - film w 1/4 jest całkowicie prześwietlony. Migawka swoje musiała już popracować więc podejrzewam, że to ze względu na przebieg. Czy można coś z tym zrobić czy to już koniec mojego aparatu ? Efekt występuje co kilka czasami kilkanaście zdjęć.

Pozdrawiam
    D70s

Domyślnie

A może by ją jakoś przesmarować?

Domyślnie

Widzę że mieszkasz we Wrocławiu. Może podskocz na ul. Psie Budy 12/13 i zostaw aparat do przeglądu u pana Andrzeja. Prowadzi on jeden z lepszych zakładów naprawy aparatów w mieście.

Domyślnie

Wybieram się do niego właśnie dziś ! Chciałem mieć jakąś wiedzę zanim do niego trafię.

Dzięki za info .
    D70s

Domyślnie

Niestety Pan Andrzej się nie podjął naprawy , odesłał mnie do znanego wszystkim miejsca w Warszawie.

Zobaczymy co powiedzą .
    D70s

Domyślnie

Witam, udało mi się naprawić migawkę w serwisie FOTO COMPLEX w Gdyni.
    W międzyczasie aparat trafił także do serwisu NIKONA gdzie zabili mnie ceną wymiany migawki.
    Okazało się, że wymiana nie jest konieczna i da się to naprawić.

Mam jednak kolejny problem z moja F3 - przestał działać główny spust migawki !!!

Po wciśnięciu przycisku działa pomiar światła (pokazuje się odczyt na LCD) i na tym koniec aparat nie reaguje.
    Alternatywny spust działa bez problemu , migawka otwiera się wg wskazań światłomierza.

Jest to jednak irytujące , najpierw muszę wcisnąć główny spust żeby zobaczyć wskazanie na LCD a później namacać alternatywną dźwignię (czasem nie ma na to czasu) .
    Wcześniej tego problemu nie było , po otrzymaniu aparatu z serwisu spust przestał działać po 15 klatkach.

Czy problem tem mógł być spowodowany nieprawidłowym złożeniem aparatu w serwisie , czy ktoś z was miał podobny objaw ?

Pozdrawiam Michigan
    D70s

Domyślnie

W pierwszym odruchu też pomyślałem, że to baterie i wymieniłem na nowe , nic to nie dało.
    D70s

Domyślnie

Hej.Pytałeś pana z Gdyni co może być przyczyną?Może coś źle skręcił i dlatego spust przestał działać.Może również być to zbieg okoliczności.Moja rada:dokup md4 i poznaj na nowo potencjał F3 nie przejmując się spustem.Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sztefanek Zobacz posta
    Hej.Pytałeś pana z Gdyni co może być przyczyną?Może coś źle skręcił i dlatego spust przestał działać.Może również być to zbieg okoliczności.Moja rada:dokup md4 i poznaj na nowo potencjał F3 nie przejmując się spustem.Pozdrawiam.
    Jezeli problem lezy w "elektryce" migawki - bo mechaniczna dziala - to motorek moze niewiele pomoc.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów