Close

Strona 155 z 253 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165205 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 541 do 1 550 z 2526

Domyślnie

mhm, czyli na tym, wyzwalaczu będę mógł mieć lampę tylko w M, ok myślę że to nie będzie problem,
    i chyba ostatnie pytanie, z tego co rozumiem nadajnik z korpuem będzie się łączyć przez sanki ale będę musiał też podłączyć kabel, czy po przesiadce na inne body np d300, będę mógl dokupić tylko kabel czy muszę zmienić nadajnik?

a i akie ogólne co byście wybrali: kabel z przeniesieniem iTTL czy rf602?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Borkowski Zobacz posta
    mhm, czyli na tym, wyzwalaczu będę mógł mieć lampę tylko w M, ok myślę że to nie będzie problem,
    i chyba ostatnie pytanie, z tego co rozumiem nadajnik z korpuem będzie się łączyć przez sanki ale będę musiał też podłączyć kabel, czy po przesiadce na inne body np d300, będę mógl dokupić tylko kabel czy muszę zmienić nadajnik?

a i akie ogólne co byście wybrali: kabel z przeniesieniem iTTL czy rf602?
    1. Nadajnik na sanki i kabelka nie trzeba podpinać. Przy zmianie body, jeśli kabelek nie pasuje, dokupujesz pasujący.
    2. Kabelek TTL jest fajny ale do "zabaw" gdy lampa jest blisko body (na brakecie, czy w makro), radyjko to radyjko i do zdjęć z parasolkami itp. daje większy komfort pracy mimo pracy w M. O nic się nie potkniesz, nie musisz się martwić o zasięg kabla itp.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

mhm dziękuję, na razie na 1 lampę będę robił zdjęcia kolegom uprawiającym sporty ekstremalne, w niedalekiej przyszłości jakieś portrety, chyba jednak radyjko się przyda
    dziękuję za pomoc, zamawiam rf602
    pozdrawiam
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

mam jeszcze jedno pytanie czy mając sb800 w trybie M na odbiorniku, nadajnik na sankach czy będę mógł zmienić moc lampy poprzez przytrzymanie przycisku lampy i kręcenie pokrętłem przesłony?
    www.ma-foto.pl

Domyślnie Re: Zdalne błyskanie (strobing) cz. 1 - sprzęt: statywy, lampy, parasolki

Nie!

Domyślnie

Pytanie i ostrzeżenie do użytkowników lamp typu sunpuk oraz nissin.
    Jak tam kiedyś pisałem, powolutku składałem mały zestaw do błyskania. Statywy, parasolki, lampy miałem więc wypadało je tylko jakoś zsynchronizować...
    I zaczyna się zabawa.
    Dobrze, że nie zamówiłem ślepo na allegro jakiegoś zestawu kostek, kabli czy wyzwalaczy radiowych, bo dowiedziałem się o pewnej przykrej cesze lamp tych dwóch firm.

Przy chęci kupna wyzwalaczy radiowych w moim sklepie foto, okazało się, że nie działają one z każdymi modelami sunpuk oraz nissin nie licząc najwyższych modeli !
    Mój Nissin Di622 faktycznie nie działał (niższy model) natomiast szczęśliwie mam najwyższy model sunpak'a PZ42X i ten już dawał sobie radę z radiem.
    Pomyślałem, no nic... Nissina będę wyzwalał kablem przez jakąś kostkę. Ale co lepsze Każda niższa lampa sunpaka czy nissina nie działa przez jakiekolwiek synchro w stopce ! wiec nawet kostka i kabel nie wyzwolą u nich błysku. A brak jakichkolwiek w nich wejść synchro sprawiają, że są one zupełnie bezużyteczne w strobingu !??
    Jedyne co można zrobić to podpiąć pod sanki w aparacie, lub korzystać z marnej wbudowanej fotoceli. (która działa tylko w ciemnicy)

Jest na to jakiś myk, czy należy omijać każdy niższy model lamp tych firm ?

Domyślnie Re: Zdalne błyskanie (strobing) cz. 1 - sprzęt: statywy, lampy, parasolki

Masz starą wersję lampy i dlatego nie chodzi. Nowe nissiny nie mają problemu. O ile wiem możesz wysłać na gwarancji i zaktualizują Ci oprogramowanie. Wałkowane to było na forum wiele razy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mercury Zobacz posta
    (...)

Jest na to jakiś myk, czy należy omijać każdy niższy model lamp tych firm ?
    Nissin Di622:

"Istnieje możliwość aktualizacji oprogramowania w lampach Di622typ (N), które nie realizują funkcji zdalnego wyzwalania za pośrednictwem wyzwalaczy radiowych.

Zmiana dotyczy egzemplarzy o numerach seryjnych od 8A212151 do 99033000.
    Aktualizacja wymaga dostarczenia lampy pod adres Biuro Handlowe MIGOMEX ul. Fabryczna 2 Tychy 43-100. Dla lamp objętych gwarancyjną wystawioną przez Migomex usługa dla jest BEZPŁATNA, natomiast koszty przesyłki w obie strony pokrywa właściciel lampy.
    W przypadku osobistego dostarczenia należy wcześniej skontaktować się telefonicznie
    nr 32 329 11 96 lub mailem [email protected] w celu ustalenia dogodnego terminu. "

Sunpaki PZ42X z pierwszych serii również nie działały z radyjkiem, ale to dawno było
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Czy ktos mial do czynienia z wyzwalaczami firmy Pixel ?

ten tutaj http://allegro.pl/item1191424162_pix..._lamp_new.html niby jest zamiennikiem Pocket Wizard'a.. wiem ze ttl itp nie sa niezbedne przy strobingu ale skoro za taka cene mozna miec wszystkie wlasciwosci lampy zdalnie to czemu nie... pytanie tylko czy to dobre ?

a okej znalazlem juz jakies opinie.. ale jesli ma ktos cos do dodania to bardzo prosze.
    Ostatnio edytowane przez kemyr ; 17-08-2010 o 06:59
    FX

Domyślnie

adolfik9501 i Sputnik_Wwa wielkie dzięki za info ! Muszę odszukać fakturę za Nissina i podesłać póki jest na gwarancji Dziekować !

Strona 155 z 253 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165205 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów