Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Warszawa

Domyślnie Warszawa

Warszawa... tylko co dalej Nie pamietam co to za budynek. Wyglada jak ZUS

1.

Domyślnie

Czyli niebiański ZUS Fajnie zdjęcie podoba mi się słońce odbijające się w tej szklanej bryle budynku.

woda
    Gość

Domyślnie

Czysto i schludnie choć z butów nie wyrywa. To słońce jest trochę efekciarskie ale w gruncie rzeczy pasuje do odbić chmur w szkle i mi nie przeszkadza.
    To czego mi tu brakuje to jakiegoś innego spojrzenia na ten budynek. Choćby takiego (sorki za jakość). Taki pomysł ad hoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woda Zobacz posta
    Czysto i schludnie choć z butów nie wyrywa. To słońce jest trochę efekciarskie ale w gruncie rzeczy pasuje do odbić chmur w szkle i mi nie przeszkadza.
    To czego mi tu brakuje to jakiegoś innego spojrzenia na ten budynek. Choćby takiego (sorki za jakość). Taki pomysł ad hoc.
    Pomysł ciekawy. Nie wpadlem na taka wizje Dzieki

Domyślnie

Świetne jest! Moim zdaniem - doskonałe. Chciałoby się więcej odbić chmur, czyli pewnie trochę lewej. Tak czy siak - jest super.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

ładne spojrzenie i dobrze zrobione foto

Domyślnie

Cytat bez zgody jego autora Barszczona. Wyjasniajacy nieco wiecej...
    Budowa trwała z przerwami 26 lat.

"Przez wiele lat, jeszcze za czasów, gdy plac Bankowy był placem Świerczewskiego budowano ten biurowiec (no może nie ten ale w tym miejscu). Miał być taki najnowocześniejszy na świecie )). Nie pamiętam ile lat (ale to w sumie do sprawdzenia jest) ale bardzo długo "straszył" przechodniów niewykończony budynke w żółto-złotym kolorze. Stąd nazwa "złoty ząb" - bo sterczał na placu niby samotny ząb. Powstała "miejska legenda", że kłopoty jakie kolejni inwestorzy i firmy miały z zakończeniem budowy związane są z tym, iż kiedyś w miejscu na którym stanął - była synagoga (największa w przedwojennej Warszawie)... Coś chyba było na rzeczy, bo podobno, gdy w planach wykończeniowych uwzględniono również usytuowanie w obrębie budynku pomieszczeń bodaj dla Żydowskiego Instytutu Historycznego - budowę "odblokowało". Mówiono - oficjalnie "złoty wieżowiec" - ale ząb pasował lepiej )). W czasie gdy pierwsza wersja rdzewiała i niszczała - na terenie budowy co jakiś czas znajdowano efekty porachunków bandyckich ))"
    Ostatnio edytowane przez GUINNESSts ; 13-08-2010 o 17:24

Uprawnienia umieszczania postów