Zamieszczone przez
2pompony
Nie rób takich składek. Książka nie jest szyta, jest klejona i nie rozkłada się tak ładnie, żeby zdjęcia na sąsiednich stronach wyglądały dobrze. Ja się w każdym razie na tym zawiodłem. Po drugie, nie wiem jak chcesz przygotowywać pliki, więc nie bardzo wiem, na co Ci zwrócić uwagę. Ja zrobiłem sobie layout w programie który lubię i przygotowałem pdfy; wyszły dobrze.
Jedyne, na co powinieneś zwrócić baczną uwagę, to podchwytliwy szczegół okładki, jeśli wybierzesz twardą oprawę: okładka nie otwiera się w całości, jak w miękkiej oprawie... Słowem nie tak, jak otwiera się pismo typy Polityka, Wprost, czy podobne - że cała powierzchnia przedniej kartki odchyla się do tyłu... W twardej oprawie otwiera się tylko część strony; po lewej stronie patrząc na przód okładki zostaje margines o szerokości ok 8 mm, który się nie otwiera...
Pytasz może: i co z tego? Ano to, że umieszczając na okładce tytuł i inne rzeczy, jeśli zamierzasz imieścić je symetrycznie - trzeba wziąć to pod uwagę. Należy umieścić elementy symetrycznie nie na całeości, tylko na tej przestrzeni, która się otwiera.
Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Jeśli nie, postaram się zrobić zdjęcie, czy jakiś szkic...
Skontaktuj się z nami