Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z D70

Domyślnie Problem z D70

Witam,

jestem nowym forumowiczem i potrzebuję porady/pomocy - mam problem ze swoim aparatem tj. Nikon D70. Użytkuję go od nowości, i z tego co pamiętam sprzęt kupiłem w 2005 roku, zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Niestety ostatnio zauważyłem znaczące pogorszenie się jakości wykonywanych zdjęć - dotyczy to głównie gorszej ostrości, większej ziarnistości zdjęć przy powiększeniu oraz gorszej kolorystyki zdjęć. Proszę o opinie, czy to może wynikać ze zużycia matrycy? Czy też gorszą jakość zdjęć mogą powodować inne czynniki (jakie)? Szczerze mówiąc dotychczas byłem zadowolony z aparatu i spełnia on moje amatorskie potrzeby i nie bardzo chciałbym zmieniać body (choć kuszą mnie myśli o przesiadce na D700 z FX).
    Proszę o radę co powininem zrobić z aparatem w celu wyeliminowania w/w problemów (jeśli się oczywiście to da zrobić).

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Grzegorz

Domyślnie

Na innych szklach to samo?

Domyślnie

Kiedy oddawałeś aparat do czyszczenia lub sam czyściłeś matryce??
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

A moze link do sampla kolega by wkleil, ale takiego prosto z aparatu i bez pomniejszania. Wtedy i my zobaczymy, o co chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Na innych szklach to samo?
    Występuje w przypadku każdego obiektywu, który używam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    Kiedy oddawałeś aparat do czyszczenia lub sam czyściłeś matryce??
    Od nowości body nie było czyszczone (oczywiście wewnętrzne elementy .

Domyślnie

w takim razie chyba mamy przyczynę, ale sądzę, że po pięciu latach przedmuchanie gruchą wiele nie da, na Twoim miejscu oddł bym do czyszczenia na postępu. dużo nie zapłacisz, a aparat możesz mieć gotowy do odbioru juz na drugi dzień (wiem z doświadczenia )
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

a jak chcesz żeby było szybciej i taniej to idż wyczyścić matrycę do Pana Zbyszka który urzęduje na Czerniakowskiej na 1szym piętrze, w tym samym budynku co Fotoit..Czas wykonywaej usługi to ok 20 min., a koszt to 30 zeta...pozdrawiam
    ~"~

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wĄs Zobacz posta
    a jak chcesz żeby było szybciej i taniej to idż wyczyścić matrycę do Pana Zbyszka który urzęduje na Czerniakowskiej na 1szym piętrze, w tym samym budynku co Fotoit..Czas wykonywaej usługi to ok 20 min., a koszt to 30 zeta...pozdrawiam
    Dzięki za info, tak też zrobię.
    Pozdr

Uprawnienia umieszczania postów