Close

Strona 1 z 28 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 274

Domyślnie D90 dzielenie się doświadczeniami

Hej
    Od dwóch dni jestem posiadaczem Nikona D90. Podzielilibyście się doświadczeniami jakimi zwykle parametrami fotografujecie, aby zdjęcie najlepiej odzwierciedlało rzeczywisty obraz? Np. Krajobrazy, albo przyroda w makro. Na Standard, Pejzaż...? Jaki wtedy balans bieli używacie? Auto, Słońce...?

Domyślnie

Chłopie na początku lecisz na automacie a potem się zaczynasz bawić ;-O
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

No teraz jest to "potem"
    To nie jest mój pierwszy aparat, więc z auto korzystam tylko w sytuacjach wymagających szybkiej reakcji.
    A jako, że pogoda nie zachwyca i tylko na kilka minut dzisiaj wyszło słońce(teraz znowu leje), nie zdążyłem poeksperymentować.
    Więc pomyślałem, że może ktoś zechciałby się takimi rzeczami podzielić
    Ostatnio edytowane przez toba94 ; 29-07-2010 o 14:59

Domyślnie

oko na drabinke ekspozycji, kółko na M, zapis na RAW
    500px.com/kubasikorski

Domyślnie

Stwórz sobie własny profil kolorystyczny i rób zdjęcia w RAWach. Więcej cóż.. każdy ma inne preferencje jeśli chodzi o kolorystykę, każdy lubi inny poziom nasycenia, kontrastu itd ... nie ma na Twoje pytanie konkretnej odpowiedzi. Po prostu rób zdjęcia i wybieraj dla nich takie ustawienia, które Ci się podobają najbardziej. Przecież to takie oczywiste
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Wiem, tylko kombinacji jest tyle, że sam nie wiem, które mi się najbardziej podobają
    Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba sam będę musiał dojść do tego.

Domyślnie

Ustaw aparat, aby najmniej ingerował w zdjęcie. Całą resztę ostrość, kolor, kontrast, balans bieli, itp.. ustawiasz w postprocesie
    Ale czym lepiej zrobisz samo zdjęcie, tym mniej będziesz mieć później do roboty
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Ale każdy ma inny styl fotografowania, każdy fotografuje co innego. W studio inaczej ustawiasz aparat, do reporterki inaczej. Nie da się podzielić doświadczeniami w kilku zdaniach, trzeba napisać książkę. To jest już dość skomplikowany aparat gdzie masz możliwość wpływu na tak wiele parametrów, że trzeba po prostu powoli się tego nauczyć i wybrać to co najbardziej odpowiada.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Ja robie wszystko na AUTO i na zielonym.....a wy?

A na serio to mam wszystko powylanczane, odszumiania, d-lighting i inne *******y.......robie NEFy i tylko NEFy na standart potem wszystko co mnie interesuje przechodzi przez CNXa i PSa.......nie ma innej drogi do dobrych zdjec Chyba ze reporterka ale tutaj tez nie uzywam Auto (dla szybkiej reakcji), priorytet przeslony ISO 200 (glownie 200 ale to zalezne jest od warunkow oswietleniowych) i WB auto......zreszta wiekszosc zdjec wykonuje na priorytecie przeslony.
    Sytuacja sie zmienia kiedy uzywam polowek, wtedy tylko manual ale o to nie pytales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Ja robie wszystko na AUTO i na zielonym.....a wy?

Ja jeszcze korzystam z tematycznych, szczególnie z "Sport", sport jest wporzo. ;D
    A dla paniki jest jednak lepszy "P".
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Strona 1 z 28 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów