Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Jaki Linux?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    tzk - kurde, fajny tez zrzucik, który zapodałeś

a jeszcze takie pytanie. Jak z szybkością po takich modyfikacjach? Jak w ogóle z szybkością Mandrivy lub Ubuntu? Powiedzmy, że punktem wyjścia jest win XP
    Po instalacji Ubuntu i mac4lin nie zauważyłem spowolnienia. Jeżeli chodzi o szybkość XP do Mdv/Ubuntu to wg mnie na linuxach jest dużo lepiej. Jeszcze jakbyś chciał to na linuxach można zainstalować wine (emulator windowsa po linuxa). Wprawdzie nie wszystko daje się uruchomić ale z wersji na wersję jest coraz lepiej.
    Pod linuxa jest sporo alternatywnego oprogramowania (część zainstalowana wraz z systemem) i warto z niego korzystać: http://www.naszamandriva.pl/readarti...article_id=180

Jak masz szybką/mocną maszynkę to możesz zainstalować virtualbox'a i tam sobie potestować różne systemy bez konieczności orania komputerka.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 26-07-2010 o 16:12

Domyślnie

rzucajcie linki, wszystko się przyda

pytanie podstawowe - te skórki działają tylko na jednej danej dystrybucji, czy ogólnie na każdym Linuxie? To samo tyczy się programów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    ubunto jest do d... byl zainstalowany przed mandriva przez cale 10 min...
    Do d... bo?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 26-07-2010 o 19:24

Domyślnie

pytanie podstawowe - te skórki działają tylko na jednej danej dystrybucji, czy ogólnie na każdym Linuxie? To samo tyczy się programów
    Nie jestem znawcą w tej materii ale mac4lin będzie działał na każdej wersji, która ma zainstalowanego Gnoma czyli jak weźmiesz Mandrivę z Gnomem to możesz ją przerobić tym mac4lin jak będzie wersja z KDE to już nie.
    Ubuntu standardowo ma Gnoma, Kubuntu to ubuntu z KDE. Mandriva standardowo ma KDE ale w trakcie instalacji możesz wybrać GUI lub tez od razu ściągnąć wersję Live z Gnomem. O jednym trzeba pamiętać każda z dystrybucji ma defaultowe GUI, które dla tej dystrybucji jest najbardziej dopracowane inne to raczej dodatki i mogą (ale nie muszą) się z nimi pojawiać problemy.

Odnośnie jeszcze czy zawsze będzie działać: jeżeli instalacje nie są pakietowe rpm, deb to raczej większych problemów nie będzie. Jeżeli instalatory są pakietowe to trzeba dobierać odpowiedni dla wersji linuxa - deb klony debiana, rpm redhata.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 26-07-2010 o 19:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tzk Zobacz posta
    Nie jestem znawcą w tej materii ale mac4lin będzie działał na każdej wersji, która ma zainstalowanego Gnoma czyli jak weźmiesz Mandrivę z Gnomem to możesz ją przerobić tym mac4lin jak będzie wersja z KDE to już nie.
    Ubuntu standardowo ma Gnoma, Kubuntu to ubuntu z KDE. Mandriva standardowo ma KDE ale w trakcie instalacji możesz wybrać GUI lub tez od razu ściągnąć wersję Live z Gnomem. O jednym trzeba pamiętać każda z dystrybucji ma defaultowe GUI, które dla tej dystrybucji jest najbardziej dopracowane inne to raczej dodatki i mogą (ale nie muszą) się z nimi pojawiać problemy.

Odnośnie jeszcze czy zawsze będzie działać: jeżeli instalacje nie są pakietowe rpm, deb to raczej większych problemów nie będzie. Jeżeli instalatory są pakietowe to trzeba dobierać odpowiedni dla wersji linuxa - deb klony debiana, rpm redhata.
    teraz to już mi namieszałeś
    ściągam tą wersję: http://www2.mandriva.com/downloads/free/
    będzie działać?

a może jakieś przydatne linki dla kompletnego amatora? cokolwiek, co w przystępny sposób pozwoli zapoznać się z tymi cudami

Domyślnie

teraz to już mi namieszałeś
    ściągam tą wersję: http://www2.mandriva.com/downloads/free/
    będzie działać?

a może jakieś przydatne linki dla kompletnego amatora? cokolwiek, co w przystępny sposób pozwoli zapoznać się z tymi cudami
    Sciągnij Mandriva Live One (Gnome lub KDE) to w pełni działający system odpalany z płytki CD. Jak Ci się spodoba to naciśniesz ikonkę instaluj i po kłopocie. Jak chcesz mac'a wykonanego na podstawie mac4lin to Ciebie powinna interesować wersje z Gnome'm
    Free też będzie działać ale np. nie wolne oprogramowanie - sterowniki, kodeki itd trzeba będzie doinstalować. W wersji One masz to już w zestawie.

Przydatny link dla mandrivy: http://naszamandriva.pl/ i tam np. Nieoficjalny Przewodnik po Mandriva Linux.
    Ostatnio edytowane przez tzk ; 27-07-2010 o 09:08

Domyślnie

Witam
    skoro ma być podobny do win to chyba najlepszym wyjściem będzie Linux XP
    A co do ubuntu to jest to system dobry dla kogoś kto nie potrafi zainstalować Debiana. Jeśli chcesz mieć system który po zainstalowaniu będzie chodził pare lat to polecam Gentoo
    Ostatnio edytowane przez fizyk21 ; 28-07-2010 o 16:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fizyk21 Zobacz posta
    Jeśli chcesz mieć system który po zainstalowaniu będzie chodził pare lat to polecam Gentoo
    Chyba instalował parę lat
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

o i spodobalo mi się

troche sie wymeczylem, wiele rzeczy ciagle mnie zaskakuje, ale jest mega pozytywnie
    instalacja to jakas pomylka dokladnie tworzenie partycji, ale udalo sie. Wiele rzeczy robie poomacku, ale dam rade

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów