Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Badanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deputamadre Zobacz posta
    Szczerze odpusc sobie ten egzemplarz. Nie wiedziałem ze gumy odchodzą od lezakowania
    To byś się zdziwił. W moim F5 gdy nim pstrykałem gumy były jak nowe (no, trzymały się). Jak przestałem nim robić zdjęcia to gdzieś po pół roku główna guma (prawy grip) do połowy się odkleiła. A przyrzekam: nie robiłem zdjęć odchylaniem gumy

Aparat nawet i 10-cio letni może mieć przebiegu 500 klapnięć. Nie widzę w tym nic dziwnego. Mój szef Kupił jakieś 4 lata temu D50 i ostatnio sprawdzałem przebieg to było nieco ponad 1000 klapnięć Poprostu nie ma czasu na hobby.
    A np. mój D300 po pół roku miał ok. 50.000 pstryknięć. Jakbym go sprzedawał i powiedział, że ma tylko 6 m-cy to kupujący by się zastanawiał, czy to nie jakiś przekręt z gwarancją.

Nie ma reguły. Najlepiej w serwisie poprosić, żeby zrobili przegląd i ocenili jego przebieg. Wewnętrzne mechanizmy też się zużywają i można po ich stanie oszacować przybliżony przebieg. Podobnie jest z samochodami.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    (..)Wewnętrzne mechanizmy też się zużywają i można po ich stanie oszacować przybliżony przebieg. Podobnie jest z samochodami.
    Chyba po zużyciu klocków hamulcowych wywróżysz przebieg Dawno się tak nie rechotałem buhehehe Ciekawe czy w traktorze i kosiarce do trawy wywróżyłby przebieg (motogodziny) po zużyciu mechanizmów wewnętrznych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Chyba po zużyciu klocków hamulcowych wywróżysz przebieg Dawno się tak nie rechotałem buhehehe Ciekawe czy w traktorze i kosiarce do trawy wywróżyłby przebieg (motogodziny) po zużyciu mechanizmów wewnętrznych
    Nie, nie wywróżę. Dokładnego przebiegu to i nawet licznik Ci nie wyliczy. Można natomiast oszacować czy domniemany przebieg 10.000km w mercedesie 124 jest prawdziwy, czy licznik soatał przekręcony.
    Można sprawdzić stan pewnych części w samochodzie, które nie zużywają się po 30.000-50.000km. Specjaliści potrafią ocenić przebieg z dokładnością nawet do 10.000km a to już jest bardzo dokładny wynik przy przebiegu 200.000km.

Akurat w kosiarce to przebieg w km nie jest do niczego potrzebny, więc nie wiem po co robisz z siebie pajaca.

Ja też dawno tak nie rechotałem jak przeczytałem co wypisujesz.
    Może zamiast robić OT zajmij się czymś treściwym.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

(..)w mercedesie 124 (..)sprawdzić stan pewnych części w samochodzie, które nie zużywają się po 30.000-50.000km. Specjaliści potrafią ocenić przebieg z dokładnością nawet do 10.000km a to już jest bardzo dokładny wynik przy przebiegu 200.000km.
    A wpadłbyś na taki pomysł ,że części które poddasz badaniom w celu oszacowania przebiegu mogą być wymienione? A w przypadku mercedesa 124 praktycznie jest pewne ,że dużo części jest wymienionych.

Akurat w kosiarce to przebieg w km nie jest do niczego potrzebny, więc nie wiem po co robisz z siebie pajaca.
    Tak samo jest potrzebny jak w aparacie fotograficznym. A co do pajaca - to już ta rola jest zajęta przez Ciebie więc bądź spokojny

Ja też dawno tak nie rechotałem jak przeczytałem co wypisujesz.
    Może zamiast robić OT zajmij się czymś treściwym.
    Ja nie robię OT - tylko reaguję na głupoty które wypisujesz ,gdyż jeszcze może ktoś w to uwierzy i zrobi z siebie pajaca w warsztacie prosząc o sprawdzenie przebiegu na podstawie zużytych mechanizmów

Domyślnie

A wpadłbyś na taki pomysł ,że części które poddasz badaniom w celu oszacowania przebiegu mogą być wymienione? A w przypadku mercedesa 124 praktycznie jest pewne ,że dużo części jest wymienionych.
    Tak... Najczęściej wymienianą częścią jest sam Mercedes 124 Myślisz, że bardziej opłacalna jest wymiana części za kilkaset, kilka tysięcy zł niż opuszczenie ceny o te kilka stówek?
    Akurat stare mercedesy są kilkukrotnie bardziej trwałe niż współczesne "plastikowe" samochody. Rekordzista (beczka) ma przebieg (uwaga) 4mln km bez remontu silnika!

Tak samo jest potrzebny jak w aparacie fotograficznym. A co do pajaca - to już ta rola jest zajęta przez Ciebie więc bądź spokojny
    No mi przebieg w aparacie jest do niczego nie potrzebny, ale jak kupuję aparat używany to chciałbym wiedzieć w jakim okresie ile wypstrykał, wtedy mam pewien pogląd na użytkowanie aparatu.
    Im więcej w krótkim czasie - tym mocniej był eksploatowany (logika).

Ja nie robię OT - tylko reaguję na głupoty które wypisujesz ,gdyż jeszcze może ktoś w to uwierzy i zrobi z siebie pajaca w warsztacie prosząc o sprawdzenie przebiegu na podstawie zużytych mechanizmów
    Ja nie wypisuję głupot. Może poprostu ktoś nie czyta ze zrozumieniem. Ten wątek (ani moje posty) nie powstał po to, żeby ktoś potem jechał mercedesem do serwisu i pytał ich o przebieg. Ja tylko przytoczyłem analogię aparatów , że do samochodów, że pewne części się zużywają w miarę ich używania. Jeżeli specjalista oceni, że mechanizmy sa zbyt wyrobione jak na 3000kl to znaczy, że sprzedawca coś kręci i lepiej sobie odpuścić taki aparat. Jeżeli serwisant powie, że to "młody" aparat i przebieg jest potwierdzony niezużytymi podzespołami to możemy go kupować.

Czy to tak trudno zrozumieć, panie Franz?

Domyślnie

Tak... Najczęściej wymienianą częścią jest sam Mercedes 124 Myślisz, że bardziej opłacalna jest wymiana części za kilkaset, kilka tysięcy zł niż opuszczenie ceny o te kilka stówek?
    Akurat stare mercedesy są kilkukrotnie bardziej trwałe niż współczesne "plastikowe" samochody. Rekordzista (beczka) ma przebieg (uwaga) 4mln km bez remontu silnika!
    A dasz wiarę że nie wszystkie mercedesy są rekordzistami. Ludzie różnie eksploatują samochody, mają wypadki itd... i wymieniają części. Bardzo prawdopodobne jest że np. auto które jeździło po zachodnich autostradach na tempomacie i przy okazji było serwisowane w ASO na oryginalnych częściach może mieć przebieg 300 000km i być w lepszym stanie technicznym niż krajowa salonówka z przebiegiem 80 000km która co dzień tłucze się po naszych wertepach.

No mi przebieg w aparacie jest do niczego nie potrzebny, ale jak kupuję aparat używany to chciałbym wiedzieć w jakim okresie ile wypstrykał, wtedy mam pewien pogląd na użytkowanie aparatu.
    Im więcej w krótkim czasie - tym mocniej był eksploatowany (logika).
    No to dajmy na to wolałbyś kupić aparat z przebiegiem 500zdj. od morskiego wędkarza ,który robił sobie zdjęcia złowionych ryb, czy z przebiegiem 30 000zdj. od gminnego reportera co wali w weekendy seriami spotkania piłkarskie o puchar wójta.?

Ja nie wypisuję głupot. Może poprostu ktoś nie czyta ze zrozumieniem.
    Czy to tak trudno zrozumieć, panie Franz?
    Mdli mnie już - idę się przejść

Domyślnie

A dasz wiarę że nie wszystkie mercedesy są rekordzistami. Ludzie różnie eksploatują samochody, mają wypadki itd... i wymieniają części. Bardzo prawdopodobne jest że np. auto które jeździło po zachodnich autostradach na tempomacie i przy okazji było serwisowane w ASO na oryginalnych częściach może mieć przebieg 300 000km i być w lepszym stanie technicznym niż krajowa salonówka z przebiegiem 80 000km która co dzień tłucze się po naszych wertepach.
    No własnie o tym mówię Wszystkiego się dowiesz jak zejdziesz do kanału Bo to co na liczniku to tylko pro-forma jest
    Potwierdzasz moją tezę, wywar (sorki, że wcześniej nazwałem Ci per "Franz", ale pomyliłem nick, nie zrobiłem tego specjalnie).

No to dajmy na to wolałbyś kupić aparat z przebiegiem 500zdj. od morskiego wędkarza ,który robił sobie zdjęcia złowionych ryb, czy z przebiegiem 30 000zdj. od gminnego reportera co wali w weekendy seriami spotkania piłkarskie o puchar wójta.?
    No rzecz jasna od wędkarza! Tylko, żeby nie był "z wędki", ani zatopiony
    To też potwierdza to, co pisałem. 500 ryb złowić to kilka miesięcy pewnie będzie, a reporter na połowie meczu w picipolo robi 500 zdjęć

Mdli mnie już - idę się przejść
    Nie zapomnij aparatu (bo na burzę się zapowiada).
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 23-07-2010 o 16:52

Uprawnienia umieszczania postów