Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Lampa do pleneru

Witam
    Potrzebuję lampe studyjną w plener.
    Wybor padl na quantuum seria dual bo mają batterypacka.
    Skłaniam się ku 600 ws ale mam okazje kupic duzo taniej 300 ws.
    Czy duza jest roznica miedzy 300 a 600 ws?
    Wystarczy 300 ws w plener?

Planuje na lampe zalozyc softboxa (octa 140 cm)
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d3mane Zobacz posta
    czy duza jest roznica miedzy 300 a 600 ws?
    1ev

Domyślnie

Wystarczy 300 ws w plener?

Planuje na lampe zalozyc softboxa (octa 140 cm)
    Pozdrawiam
    To zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć. I w zasadzie tutaj powinienem skończyć odpowiedź. Ale niech tam...

Softbox z tą lampą da w odległości 2 m przysłonę powiedzmy f11-16. Czas synchronizacji dla tych lamp to pewnie 1/60 (nie wiem - tak zakładam). Widać, że nie "przykryjesz" pełnego światła słonecznego. Ale w cieniu - na luzie - jesteś parę EV nad zastanym (zobacz, że lampa systemowa mimo, że jest dużo słabsza od studyjnej to ze względu na czas synchronizacji 1/250 daje praktycznie takie samo pole manewru). Nie wiem jak chcesz używać tej lampy ale przyjmuję, że skoro piszesz tylko o jednej sztuce to musisz uwzględniać światło zastane. I będziesz dążył do "zsynchronizowania" obu świateł. W takim przypadku lampa systemowa też da radę - to na marginesie. Zastanawiam się też jaki sens ma targanie softboxa zamiast leciutkiej (i co ważniejsze, poręcznej) blendy lub dużej parasolki - przecież nie grozi tu odbicie od ścian??? Proponuję przemyśleć co chcesz robić - może się okazać, że nie potrzebujesz lamy studyjnej a np systemową, a może dwie systemowe. W każdym razie między 300 a 600 Ws jest różnica tylko jednej przysłony - to nie jest jakaś istotna różnica, która coś umożliwia/nie umożliwia,
    Pozdro

Domyślnie

a skad ten czas 1/60 dla lamp studyjnych?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Czas synchronizacji dla tych lamp to pewnie 1/60 (nie wiem - tak zakładam).
    Czas synchronizacji zalezy od typu/konsktrukcji migawki, a nie od lampy.

Co do tematu to róznica to tylko i aż 1 Ev. Jeśli planujesz używać tej lampy z okta 140cm to lepszym rozwiązaniem byłaby 600tka

Domyślnie

Czas 1/60 podałem tylko aby pokazać sposób rozumowania dający odpowiedź czy moc 300 Ws. wystarczy, czy nie. Ta wartość pozostało mi pewnie z dawnych czasów gdzie występowały na rynku tanie rozwiązania z takim czasem błysku (albo opóźnieniem). Ale skoro czas błysku jest dużo krótszy (zajrzałem do specyfikacji) to decydował będzie czas synchronizacji - daje to fotografowi już znaczną przewagę nad światłem zastanym. I jeśli światło zastane ma być uwzględnione to i tak trzeba będzie moc redukować lub wydłużyć czas synchronizacji. Przy przesłonie f16 i przeciętnym oświetleniu potrzebny czas może się okazać za duży.
    Ale jeśli fotografa w ogóle nie interesuje światło zastane to oczywiście 600 Ws daje silniejsze światło.

Podsumowując. Jeśli waga większej lampy i jej cena nie odbiegają od słabszej to warto mieć więcej. Ale jeśli jest inaczej to zysk z większej mocy rzadko kiedy będzie wykorzystany. Ale oczywiście coś pewnego można byłoby powiedzieć gdyby autor podał motyw albo scenę jaką chce fotografować. Tak to jest to pytanie z typu - jakiej mocy światło w studio? Czyli nic nie wiadomo.

Domyślnie

mam dylemat pomiędzy lampami quantuum z battery packiem.
    Myslicie, ze mozna kupić zwykłą lampę studyjną zasilaną z gniazdka i dokupić sam battery pack po czym podłączyć je do siebie?

Domyślnie

Myslicie, ze mozna kupić zwykłą lampę studyjną zasilaną z gniazdka i dokupić sam battery pack po czym podłączyć je do siebie?
    nie zadziała
    battery pack z quantuuma działa tylko z lampami Quantuum R+ 300/600 Dual Power
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

bo myslalem nad samym batterypackiem za 300 zł plus lampka no ale nic. W takim razie kupie zestaw. dzieki wielkie

Domyślnie

nie, przecież battery pack nie daje 230V na lampę. To inne napięcia, inne (dodatkowe) gniazdo zasilania w lampie.

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Czas 1/60 podałem tylko aby pokazać sposób rozumowania dający odpowiedź czy moc 300 Ws. wystarczy, czy nie. Ta wartość pozostało mi pewnie z dawnych czasów gdzie występowały na rynku tanie rozwiązania z takim czasem błysku (albo opóźnieniem). Ale skoro czas błysku jest dużo krótszy (zajrzałem do specyfikacji) to decydował będzie czas synchronizacji - daje to fotografowi już znaczną przewagę nad światłem zastanym. I jeśli światło zastane ma być uwzględnione to i tak trzeba będzie moc redukować lub wydłużyć czas synchronizacji. Przy przesłonie f16 i przeciętnym oświetleniu potrzebny czas może się okazać za duży.
    Oj kolego mieszacie i to w kilku miejscach.
    1. czas w fotografii błyskowej (takiej wraz ze światłem zastanym) ma kolosalne znaczenie i to czy jest to 1/60 czy 1/250 to 2 EV róznicy. To różnica jak między lampą 300 WS a 1200 WS !!! Czyli różnica bardzo istotna.
    2. dawniej czasy błysku były także bardzo krótkie. I czay migawki rzędu 1/250 bardzo ułatwiające pracę na błysku były w body juz od czasów nikona FM2, więc także daaawno.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów