Czy finalny film ma być na DVD czy Blu Ray?
Jeżeli chcesz film na Blu Ray to cokolwiek kupisz będzie za wolne![]()
Szukaj
Czy finalny film ma być na DVD czy Blu Ray?
Jeżeli chcesz film na Blu Ray to cokolwiek kupisz będzie za wolne![]()
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Bez sensu stwierdzenie ... to oznaczałoby że kilka lat temu wszystko było za wolne do DVD. HD jest bardziej wymagające, ale dzisiejsze procesory są szybsze niż te kilka lat temu.
Przydało by się oprogramowanie korzystające z 4 rdzeni i jakiś szybki 4-rdzeniowy procesor ... może i7 860 ?
edit:
http://www.tomshardware.com/charts/2...-CS4,1404.html
Wygląda na to że np. Adobe Premiere potrafi wykorzystać 6 rdzeni ... jednak programy firmy Adobe są optymalizowane szczególnie pod intel ... więc jeśli Cię stać to najlepiej jakiegoś 6-rdzeniowego intel'a ( np. Intel Core i7 980X - prawie 4 tys. zł )
http://www.tomshardware.com/charts/2....6.1,1385.html
- widać że 6 rdzeni jest użyteczne w edycji video, i w programach "nie-ADOBE" Phenom II x6 1090T jest szybszy niż droższy i7 870
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 16-07-2010 o 08:06
Finalny film będzie (ma być) na blue ray.
Kyle właśnie w Twoją stronę się skłanialiśmy z chłopakami czyli że procesor musi załatwić DUZŻŻą część roboty ale nie wiem czy dobrze myślę że i karta graficzna mateż coś do powiedzenia... komputery to nie mój konik...
Czytając mój wczorajszy wpis nie do końca też wszystko wyjaśniłem. Programy - myślę że tutaj też co nieco jest do powiedzenia. Obawiam się że na tym polu też czekają nas zmiany. DO tej pory inwestowaliśmy i postawiliśmy na AVID LIQUID który umarł - koniec wsparcia nie mówiąc o rozwoju i na szybko Pinnacle studio14. Ten duet nam wystarczał (kiedyś) 14 pinnacla nie jest głupia do avchd ale wolna ... po założeniu na line montażowe dwóch ścieżek obrazka muli go....
Na chwilę obecną coś przebąkujemy o Sony Vegas lub EDIUS skaniajc si do Sonz + ywiadomzch poww i majc nadzieję że ich pliki bedą tam dobrze działać
Spytam jeszce Was o takią rzecz: do nx5 kupiliśmy dysk 128gb (fajna rzecz) każda scena to oczywiście osobny plik. Po zgraniu do kompa znajdują się w jednym katalogu. Pinnacl widząc, wczytując ten katalog (takie mam wrażenie) zwalnia, Tak jakby czytał... czytał... czytał.... może tu tkiw diałbeł
![]()
PS: Kyle u mnie linki nie wchodzą...
F, D, SB i conieco do nich
128 GB ? ... to coś mało.
ps. do edycji video potrzeba szybkiego dysku ( odczyt/zapis liniowy ), i szybki procesor ( przy rekompresji ). Jeśli chodzi o kartę graf. ... to jedynie taką by ew. wspomagała odtwarzanie ( dekompresja poprzez GPU - tak wiec tu już nie ma co szaleć ). A RAM ? - tyle by można było wręcz wyłączyć plik strony. Można pomyśleć o RAID0 (striping) ewentualnie 2x RAID0 ( jedna macierz źródłowa i druga docelowa ).
[QUOTE=Kyle;1995006]128 GB ? ... to coś mało.
To pamięć do kamery, największa i jak na razie jedynawystarcza na 11 godzin nagrania. Poza nimi nx5 nagrywają również na pamięciach memory stick lub sd.
Chmmm. Powoli widzę że będziemy coś kombinować dzięki Waszym radom. Musimy się wybrać po weekendzie do sklepu i coś spróbować złożyć. Najlepiej jak podam konfigurację sprzedawcy po pokazaniu Waszych odpowiedzi a potem skonsultuję ją tutaj.
Lajcik, rozumiem że obrabiasz piki avchd. Jaki masz program do tego? Rozumiem że przy tej konfiguracji jest ok z długością pliku i jego płynnością?
Ostatnio edytowane przez Klatka ; 17-07-2010 o 14:03
F, D, SB i conieco do nich
Skontaktuj się z nami