Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie VR a statyw i jeszcze trochę

Witam
    We wszelkich instrukcjach pisze, że używając statywu należy wyłączać VR. Nigdzie nie doczytałem dlaczego. Może ktoś wiedzący podzieli się wiedzą.

Czy VR ma wpływ na jakość zdjęcia ? czyli jeżeli mam tak dużo światła, że nie potrzebuję VR to lepiej wyłączyć czy nie ma to znaczenia

Mam 18-200VR i w tym obiektywie są dwa tryby VR normal i activ ale czym się różnią to już nie za bardzo jest opisane

Domyślnie

VR sam z siebie generuje nieco drgań w trakcie pracy. O ile w przypadku, kiedy aparat trzymasz w trzęsących się dłoniach, drgania wywoływane przez VR są pomijalne, o tyle na statywie, gdzie drgań nie ma z natury, nie ma sensu wprowadzać dodatkowych. VR w takim wypadku warto po prostu wyłączyc.
    VR należy zresztą w ogóle wyłączać wszędzie tam, gdzie jest zbędny, czyli np. w dobrych warunkach oświetleniowych, gdzie czasy są wystarczająco krótkie, by wyeliminować poruszenie.

I pamiętaj: VR ruchu nie zamrozi.

Polecam: http://www.kenrockwell.com/nikon/18200/18200-vr.htm
    Ostatnio edytowane przez messer ; 28-06-2010 o 12:52
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Tryb normal - eliminuje poruszenia ogólne, np jak trzymasz aparat w rękach, a tryb activ powoduje, że VR działa tylko pionowo (jeżeli można to tak nazwać) i służy do np. panoramowania jadącego samochodu.
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicode Zobacz posta
    Tryb normal - eliminuje poruszenia ogólne, np jak trzymasz aparat w rękach, a tryb activ powoduje, że VR działa tylko pionowo (jeżeli można to tak nazwać) i służy do np. panoramowania jadącego samochodu.
    No trochę nie tak.
    Normal stosujesz zawsze ( jedyne wyjątki to fotografowanie z poruszających się obiektów, takich jak samochód, pociąg itp. - wtedy właśnie używasz activ ).
    Ze statywu wyłączasz całkowicie VR.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    No trochę nie tak.
    Normal stosujesz zawsze ( jedyne wyjątki to fotografowanie z poruszających się obiektów, takich jak samochód, pociąg itp. - wtedy właśnie używasz activ ).
    No fajnie ale zacytowałeś instrukcję a mnie ciekawi dlaczego należy wyłączać VR przy statywie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    No trochę nie tak.
    chyba napisałem to samo
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicode Zobacz posta
    chyba napisałem to samo
    trochę inaczej:
    Ty:"służy do np. panoramowania jadącego samochodu"
    Ja: służy do panoramowania z jadącego samochodu.
    Takie małe "z" zmienia całkowicie sens.

Cytat Zamieszczone przez majkens Zobacz posta
    No fajnie ale zacytowałeś instrukcję a mnie ciekawi dlaczego należy wyłączać VR przy statywie.
    to masz wyjaśnione w poście nr 2

Domyślnie

Nie wiem czemu ale nikt nie wspomina o jednym "upierdliwym"aspekcie używania VR + staty.
    VR działa tak , "trzyma soczewkę" i po chwili ją puszcza.... jeżeli masz statyw to wiadomo że czas naświetlania ustawiasz raczej dłuższy... co powoduje że w trakcie wykonywania zdjęcia soczewka"spada" co ma wpływ na zdjęcie- jakie chyba jasne
    Niezależnie czy robisz na samowyzwalaczu czy od zaraz. Jedynie dłuższy czas samowyzwalacza ratuje, co nie zmienia faktu, jak napisali przedmówcy, VR lepiej wyłączyć na statywie.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Jest dokładnie tak jak napisał messer - VR sam siebie emituje minimalne drgania, które przy użyciu statywu i dłuższych czasach naświetlania mogą zostać zarejestrowane na zdjęciu.

Ale mnie nurtuje coś innego. Nikon zaleca do panoramowania / panningu włączanie VR, podczas gdy producenci montujący redukcję drgań w korpusach aparatów (np. Pentax) zalecają jej wyłączanie w takich sytuacjach. Gdzie jest haczyk?
    FX | D700

Domyślnie

uklad VR w szkielkach wykrywa ruch aparatu w danej plaszczyznie (czyli jak panoramujesz w poziomie) i wylacza tlumienie drgan w tej plaszczyzniej i tlumi tylko ruchy pionowe

widocznie uklady VR w aparatach tego nie potrafia po prostu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów