Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 105

Domyślnie Ładowarka BC700 +Eneloop-y

Mam proste pytanie.
    Zamówiłem sobie właśnie komplecik jak wyżej i teraz pytanie
    czy formatować baterie zaraz na początku (funkcja w ładowarce) czy
    też od razu można ładować akumulatorki do lampy ?
    Czytając w innych postach i na necie dowiedziałem się że te akumulatorki już
    są fabrycznie naładowane ale czy nie lepiej właśnie sformatować je w ładowarce ,
    czy też będzie to tylko strata czasu ?
    Kobieta powinna zawsze pozostać kobietą ,ale nie musi ,a mężczyzna ,który nie jest mężczyzną jest już niczym .. B.Bardot

Domyślnie

Primo - nie formatować, a formować i nie ma takiej potrzeby. Same z siebie osiągną maksymalną pojemność po kilku ładowaniach.
    Secundo - ładuj do lampy, są naładowane przecież.

Domyślnie

Oczywiście -formować a nie formatować przejęzyczenie,
    jeszcze jedna sprawa która mnie zaniepokoiła .
    Cytat "W zależności od zastosowania należy dokonać wyboru: jeżeli akumulatorki muszą oddawać bardzo dużo prądu (np. profesjonalne lampy błyskowe) - wybieramy standardowe firmowe akumulatorki R6/AA (2500mAh, 2700mAh) lub R03/AAA (1000mAh dla R03/AAA), w innych przypadkach lepszym wyborem okazuje się Sanyo Eneloop. "
    znalezione w http://www.eneloop.pl/eneloop_faq.html
    Czyżby producent nie zalecał do lamp ?
    Kobieta powinna zawsze pozostać kobietą ,ale nie musi ,a mężczyzna ,który nie jest mężczyzną jest już niczym .. B.Bardot

Domyślnie

Ja używam eneloopów w swojej lampie już długi czas i nigdy problemu nie miałem
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Domyślnie

Tak dużo ludzi na forum zachwalało te akumulatorki ,
    dlatego też się zdecydowałem na ich zakup.
    Dotychczas używałem Hahnel 2500mAh niestety po roku
    jedna padła a że wcześniej już miałem ochotę na Eneloop-y
    decyzja zapadła o kupnie całego kompletu.
    Zobaczę jak lampa będzie się spisywać z nowymi akumulatorkami
    mam nadzieję że dobrze.

Domyślnie

Mam dokładnie taki zestaw tj. BC700 i 10xEneloop i od czasu kiedy zacząłem stosować nie mam żadnych problemów z zasilaniem lampy.Eneloopów nie formuje się tylko ładuje bezpośrednio do lampy a potem już w trakcie dalszych ładowań włączam opcję rozładowania.Staraj się ładować je mniejszym prądem np. 250mAtrwa to dłużej ale akumulatory lepiej się sprawują.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stradivarius Zobacz posta
    ...Czyżby producent nie zalecał do lamp ?

Większość ludzi używa je do lamp. Myślisz, że wbrew zaleceniom producenta ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Większość ludzi używa je do lamp. Myślisz, że wbrew zaleceniom producenta ?
    Wiesz, w podanym wyżej linku jest wyraźnie napisane "(np. profesjonalne lampy błyskowe) - wybieramy standardowe firmowe akumulatorki -w innych przypadkach lepszym wyborem okazuje się Sanyo Eneloop. " Jak dla mnie wyraźnie producent nie poleca a nie zabrania tego typu akumulatorów do lamp błyskowych.
    Zestaw już kupiłem i na pewno jest już w drodze , a jak już
    wcześniej pisałem zdecydowałem się na niego także z dobrych opinii wyczytanych na forum.

Domyślnie

też mam taki komplet - zazwyczaj rozładowuje a potem ładuje maksymalnym prądem wiem że lepiej ładować mniejszym ale szkoda mi czasu a nowy komplet nie kosztuje strasznych pieniązków i nawet wymiana za jakieś dwa lata to nie będzie aż taki problem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stradivarius Zobacz posta
    Wiesz, w podanym wyżej linku jest wyraźnie napisane "(np. profesjonalne lampy błyskowe) - wybieramy standardowe firmowe akumulatorki -w innych przypadkach lepszym wyborem okazuje się Sanyo Eneloop. " Jak dla mnie wyraźnie producent nie poleca a nie zabrania tego typu akumulatorów do lamp błyskowych.
    Zestaw już kupiłem i na pewno jest już w drodze , a jak już
    wcześniej pisałem zdecydowałem się na niego także z dobrych opinii wyczytanych na forum.
    Dosiwadczenia wielu uzytkownikow nie tylko z tego forum mowia cos zupelnie innego. IMHO nie masz sie czym przejmowac
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów