Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 126

Wątek: Brać to D3s?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Sebastian straszne bzdury wypisujesz, po co Ci drugi korpus (pomijam sytuację w której pierwszy się zepsuje w trakcie) jeden nosisz na plecach? Ten fragment jest chyba najlepszy "fotograf z jednym aparatem na slubie , to troche jak gosc weselny, wyjdzie nie wyjdzie, cos sie pstryknie, pamiatka bedzie." i nie bardzo go rozumiem mając jeden korpus sprawny nie zrobisz dobrych zdjęć z wesela? ale jak będziesz miał drugi na plecach to już tak? Może niektórzy potrzebują przeciwwagi. Co do dalszej części wypowiedzi jeszcze bardziej brniesz w kretyńskie bzdury,
    podaj mi takie warunki oświetleniowe w których D3 sobie poradzi a D700 czy nawet D300 nie. To powinno być przeklejone jako kretyński tekst roku. To wszystko jest kwestią właściwych ustawień puszki i obróbki RAWów i gwarantuje Ci że dobry fotograf osiągnie te same efekty z D700 i z D3, zaryzykuję nawet stwierdzenie ze niewiele gorzej lub podobnie będzie z D300.
    Zarzucasz Sebie bzdury? I to w takim tonie? Oj kolego - trochę pokory. Rozmawiasz z praktykiem, który odkąd pamiętam pracuje dwiema puszkami naraz. Ma też tytułowe puszki - obie. Trudno zatem o kogoś kto ma więcej do powiedzenia niż Seba. Ale ty pewnie też masz podobny bagaż doświadczeń, prawda? Czasem mi ręce na forach opadają. Seba ma 100 procent racji - D3s to mega komfort w pracy fotografa ślubnego - oczywiście świadomego, a nie napie..tora lampionami. Sam wciąż się szczypię w sprawie jego zakupu, ale mając 2xd700 bliższe mi jest jednak szkło - 24/1,4 niż d3s. Proszę raz jeszcze o jedno - nie negowanie z góry tego co piszą inni dla zasady.

Domyślnie

Jatin, masz prawo wypowiedziec swoja opinie, aczkolwiek obawiam sie, ze jeszcze troche zdjec w roznych sytuacjach musisz zrobic, zeby moc kategorycznie stwierdzic ze mowie bzdury. Napisałeś "...pomijam sytuację w której pierwszy się zepsuje w trakcie..." Dlaczego pomijasz ? Jest to bardzo wazny powod posiadania dwoch korpusow. Drugi powod, chyba ze uzywasz ob 18-200, to Cie to nie dotyczy, na jednym body masz szeroko na drugim wasko, ulatwia to bardzo prace, trzeci powod, pada Ci jedna karta na amen, masz zdjecia na drugim body. Mozesz sobie tupac nogami, ale ja uparcie bede twierdzil, ze bycie fotografem na slubie tylko z jednym body to brak profesjonalizmu. Para mloda, ktora zatrudnia profesjonaliste, chce miec nie tylko dobre zdjecia, ale chce miec rowniez pewnosc ze te zdjecia wogole beda zrobione. Gosc weselny, jak mu sie aparat zepsuje, chowa aparat to torby i tyle z jego zdjec, "profesjonalista" z jednym body, zachowa sie tak samo.... bo niby co ma zrobic.
    Ostatnio edytowane przez Sebastian ; 18-06-2010 o 18:57
    Credo in unum Deum

Domyślnie

2 karty to jest jakiś argument, ale powiedz szczerze gdyby D700 miał 2 sloty to skoro obrazek jest taki sam warto płacić 2x tyle za D3?
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

2 karty to jest jakiś argument, ale powiedz szczerze gdyby D700 miał 2 sloty to skoro obrazek jest taki sam warto płacić 2x tyle za D3?
    Ja osobiście nie, ale wiele osób pewnie tak, chociażby z powodu 100% wizjera (wqrvia mnie trochę ten w D700).

Wracając jednak do posiadania dwóch korpusów - ja używam głównie stałek i właśnie z tego powodu warto mieć dwie puchy, żeby się nie miotać np. podczas przysięgi i do tego mieć piękne zdjęcia
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Tak więc piszę po raz kolejny 2 korpusy jak najbardziej ale nie koniecznie oba naraz na szyi. Co do szkieł ja osobiście wolę założyć 17-55 i ewentualnie zmienić na 70-200 lub od biedy 70-300 czy 24-70 mi to wystarcza, drugie szkło w zależności od tego jak duży jest kościół. Drugą puszkę mam w torbie z Fishem. Może trochę zbyt dosadnie się wyraziłem z tymi bzdurami po prostu mam inne metody. Natomiast Dylemat D700/D3 nadal uważam za bezsensowny bo nie warto przepłacać no chyba że dla 2 kart.

Domyślnie

Wybor pomiedzy d700 a d3 nie jest tak oczywisty. Mysle ze gdybym mial wybierac pomiedzy tymi dwoma, bralbym d700 + ORYGINALNY grip. Inaczej sprawa sie ma d700 - d3s, roznica jest wieksza, ale komfort pracy warty jest tej ceny, a po to czlowiek ma inteligencje zeby sobie w zyciu ulatwiac.
    Credo in unum Deum

Domyślnie

Ok a możesz mi wyłożyć te różnice między D3/D3s oprócz iso

Domyślnie

Ok a możesz mi wyłożyć te różnice między D3/D3s oprócz iso
    przeszukaj forum a znajdziesz.
    przeczytałem dokładnie wątek od początku i nie wyglądasz mi na człowieka, który w dyskusji da się przekonać.
    W fotografii ślubnej nie jest ważne to co jest dla Ciebie wygodne, najważniejsi są młodzi i wszystko co się wokół nich dzieje. Korzystając z jednego body, pomijając kwestię awaryjności, tracisz sporo czasu na zmianę obiektywu a zatem i potencjalnych kadrów. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której fotograf prosi o replay bo akurat był zajęty grzebaniem w torbie . Pomijam już fakt wprowadzania dodatkowego zamętu podczas ceremonii zmienianiem szkła, grzebaniem w torbie czy zbędnym lataniem po kościele.
    W mojej ocenie jesteś chyba mało kreatywnym fotografem zakładając, że w danej sytuacji wystarczy Ci jedynie np. 17-55.
    D..., F... i cała masa szkła

Domyślnie

Niby żaden, ale ja widzę że masz wątpliwości czy wydawać kasę na D3s i czy na pewno jest Ci on potrzebny. Myślisz że ktoś powie Ci tak kupuj go?
    Jeśli bardzo chcesz mieć tą puszkę i stać Cię na nią to kupuj w końcu po to człowiek ciężko zapie..... żeby spełniać swoje zachcianki.
    Mi osobiście szkoda by było kasy na taką puszkę, uważam że to aparat dla reporterów i za takie aparaty powinny płacić agencje prasowe, gazety itp.

Kupić D3s do ślubniaków to tak jak by kupić autobus żeby jeździć do pracy.
    Popieram ! Ci co kupują D3s nie zastanawiają się tylko go kupują wiedza za na niego zarobią, to sprzęt stricte zarobkowy. D700 jest w pełni wystarczające do ślubów no i pełna klatka
    Jak nie Nikon to ... Nikon

Domyślnie

Zrobiły nam się 2 wątki, jeden o różnicy między D700 i D3 oraz czy warto. Drugi o zasadności użycia 2 puszek naraz.

Jeżeli komuś wygodnie jest nosić 2 puszki i używać ich na przemian, jeżeli lubi taki styl pracy nie widzę przeszkód żeby tak pracować, każdy pracuje tak jak lubi.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów