Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Grip MB-D200 - czy dłużej działa na AA

Cześć,
    Z racji tego, ze D200 na nowym akumulatorze działa zatrważająco krótko - np. jeden dzień i 250 zdjęc (RAW) mam pytanie do posiadaczy czy wkładając do MB-D200 6 akku każdy po 2100mAh czas działania aparatu się wydłuża? Sądząc po pojemności oryginalnego akku 1500mAh to powinno się wydłuzyć działanie o około 7 razy.

Czy tak faktycznie jest?

Domyślnie

Jeżeli wogole, to raczej o 21/15 raza...
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dejnekas Zobacz posta
    Cześć,
    Z racji tego, ze D200 na nowym akumulatorze działa zatrważająco krótko - np. jeden dzień i 250 zdjęc (RAW) mam pytanie do posiadaczy czy wkładając do MB-D200 6 akku każdy po 2100mAh czas działania aparatu się wydłuża? Sądząc po pojemności oryginalnego akku 1500mAh to powinno się wydłuzyć działanie o około 7 razy.

Czy tak faktycznie jest?
    Nie wiem w jaki sposób to policzyłeś że wyszło Ci 7 razy... według mnie pojemność paluszków wyniesie 140% pojemności akumulatora oryginalnego w tym przypadku...
    Musisz jeszcze wziąć pod uwagę jedną rzecz - napięcie oryginalnego aku to 7,4V a 6 paluszków aku to 7,2V a to naprawdę spora różnica.
    Kolejna sprawa - przy 6 paluszkach przychodzi po jakimś czasie taki moment, kiedy jeden z nich pada, a wtedy pada zasilanie Twojego aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Pierre ; 13-06-2010 o 22:15
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

matematykom serdecznie dziękuję Może teraz napisze ktoś z użytkowników. Z góry dziękuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dejnekas Zobacz posta
    matematykom serdecznie dziękuję Może teraz napisze ktoś z użytkowników. Z góry dziękuję.
    Jestem użytkownikiem MB-D80, który jest praktycznie identyczny jak MB-D200 i zdecydowanie polecam Ci dokupić oryginalny drugi akku Nikona. To nieporównywalnie lepsze i wydajniejsze rozwiązanie niż paluszki.

Domyślnie

Dzięki Pierre. A czemu akku AA nie polecasz? Prawdopodobieństwo awarii jednego z nich jest moim zdaniem minimalne. Od lat uzytkuję takie w F4 i F5 oraz lampie. Nigdy nie miałem problemu.

Domyślnie

Nie mam na myśli awarii, tylko fakt, że przy zestawie 4 lub 6 akumulatorów AA zazwyczaj jeden z nich rozładowuje się pierwszy gdy pozostałe są jeszcze pełne, a to sprawia że urządzenie przestaje działać. Jeśli więc zastosujesz aku 2100 mAh to przewaga zestawu paluszków będzie tylko teoretyczna nad jednym aku oryginalnym.
    Inną sprawą jest wskaźnik naładowania akumulatorów w aparacie (przy użytkowaniu gripa). Jeśli masz oryginalne aku (1 lub 2) to masz wskaźnik naładowania w procentach. Jeśli zastosujesz 6xAA to są tylko 3 wskazania -pełny, częściowo rozładowany i rozładowany. Mając więć zestaw "częściowo rozładowany" tak naprawdę nie wiesz w którym momencie przestanie działać.
    Opisuję tutaj jak działa to w gripie do D80/90. W tym do D200 jest najprawdopodobniej tak samo (sprawdź w instrukcji).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pierre Zobacz posta
    Nie mam na myśli awarii, tylko fakt, że przy zestawie 4 lub 6 akumulatorów AA zazwyczaj jeden z nich rozładowuje się pierwszy gdy pozostałe są jeszcze pełne, a to sprawia że urządzenie przestaje działać.
    Za pomocą nowoczesnych ładowarek można pomierzyć pojemności aku i dobrać takie o zbliżonej pojemności.
    Jednak starsza technologia była pod tym względem dużo lepsza, motor MD-12 do m.in. do FM2n wchodzi osiem aku/ baterii AA. Kiedyś przy wkładaniu jednego aku zamieniłem biegunowość, motor działał bez zarzutu, pomyłkę zauważyłem dopiero przy wyciąganiu aku.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie juz kiedyś było

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=11262

oprócz tego wszystkiego, co napisano w podlinkowanym wątku przychylam się w tej chwili do opinii, że lepiej mieć dwa oryginalne akumulatory N***** niż komplet paluszków akku w koszyku i drugi w zapasie. Ja w gripie trzymałem zawsze tylko jeden En-el, drugi w odwodzie. Po rozładowaniu pierwszego zmiana, a jedynka ląduje w ładowarce. W ten sposób nigdy nie zostaję bez prądu. Takie rozwiązanie zajmuje mniej miejsca w torbie, akku En-el oryginalne, lub dobre zamienniki ładują się o wiele szybciej niż komplet akku-paluszków, Większe bezpieczeństwo danych w buforze - aparat zasilany En-el nie wyłącza się gwałtownie, lub bez przyczyny przy końcu wydajności ogniwa. Jeśli miałem kłopoty z zasilaniem, to zawsze przy paluszkach włożonych do gripa.
    myślę co piszę

Domyślnie

Witam wszystkich. Ja również jestem użytkownikiem MB-D80. Mam w nim akumulatorki 2500 mAh i wydajność jest o wiele większa. Na akumulatorach to akurat zęby zjadłem
    Cytat Zamieszczone przez Pierre Zobacz posta
    tylko fakt, że przy zestawie 4 lub 6 akumulatorów AA zazwyczaj jeden z nich rozładowuje się pierwszy gdy pozostałe są jeszcze pełne
    Nie zgodzę się całkiem. Faktem jest to że zazwyczaj któryś akumulatorów rozładuje się pierwszy ale to nie znaczy że pozostałe są pełne. Naprawdę pozostanie w nich tylko 10-20% energii, góra 30% jeśli są kiepskiej firmy i mają większą rozbieżność.

Skoro aparat działa kilka dni, zrobiłem np. 1000 zdjęć to nie może być żaden pełny.

Wypada wtedy naładować wszystkie i się nie przejmować tą jedną sztuką, efekt pamięci akumulatorów np. Ni-MH jest znikomy wystarczy raz na jakiś czas sformatować. Czasem mnie coś napadnie aby tą jedną sztukę tylko wymienić (robię szybki pomiar napięcia która to) i jeszcze trochę popstrykać ale szkoda zachodu, zawsze mam zapasowy komplet bądź baterie oryginalną.
    Wszelkie skojarzenia i powiązania z innymi wypowiedziami w tym wątku mogą być przypadkowe i nikogo nie chciałem urazić.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów