Szukaj
A wracając do filmów... ja zauważyłem, że jak przekompresuje film z D90 XviD'em (2 pass) to jakoś mi to tak płynniej chodzi. W surowym stanie zauwazyłem, że czasem potrafi się "opóźniać", tak jak to mają filmy z telefonów komórkowych.
Nikon D7200 | MB-D15 | Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S | Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS | Nikon SB-900
potestowałem.. i jest tak http://pl.youtube.com/watch?v=wSoU63RDZGw , daje rade przy standardowej rozdzielczosci nawet
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
Dźwięk zawsze zapisuję oddzielnie, kompresuję i podpinam do projektu
Nikon D7200 | MB-D15 | Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S | Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS | Nikon SB-900
Ja się może podczepię do tematu. Czy da się nakręcić dłużysz film w HD niż 5 min? Np. podłączając go do dysku zewnętrznego, lub ustawić by zaraz po nakręceniu 5 minut zaczynał kręcić kolejny? Bądź przynajmniej by się dało odpalić kręcenie filmów z daleka (wyzwalacz niestety obsługuje tylko pstrykanie zdjęć, a nie włączanie filmowania.).
z tego co wiem, to ograniczenie 5min jest podyktowane troską o przegrzewającą się matrycę, a nie ograniczenia nośnika
więc nie
ogólnie zawiodłem się bardzo na filmowaniu d90
tzn. jak dla mnie ta funkcja mogła by nie istnieć, jednak mój ojciec, który kupował aparat ze mną bardzo chciał móc filmować w HD
wybraliśmy d90 - jakoś go namówiłem, choć chciał d5000 albo w ogóle canona - no bo jednak głównie ja będę korzystał z aparatu i im więcej czytałem tym bardziej chciałem d90
filmy miał mieć, no i ma, ale właściwie funkcja jest nie do użytku, bo filmy w 720p nie odtwarzają się płynniei to nie wydaje się być wina słabego laptopa, bo sam aparat też wyświetla je szarpiąc czasami
do tego jakość (ostrość) - niewiele ma z HD wspólnego
U mnie nie szarpie. Nikon ma dość słabą jakość nagrań, daleko mu do marka II, czy 7D. 5 minut to dla mnie mało, wolałbym przynajmniej 10... ale skoro nie ma innego wyjścia to nagram ze słabszą rozdzielczością...
jakiej karty pamieci uzywasz?
myslalem, ze moze to wina dosc wolnego sandiska ultra, ale probowalem sandisk extreme III 4gb i tez szarpie
Ja mam taniutkiego kingstona 8GB class6 za 70zl oraz transcend 16GB class4 za 130zl. Filmy z zadnego z nich nie szarpia. Pewnikiem komp kuleje. Nawgrywane multum kodekow, ktore sie gryza. Moj staroc turion 1.8GHz nie ma czkawki.
Zgadzam sie z jednym z kolegow, ze przekompresowanie xvidem (i dzwiek do mp3) moze pomoc. Mniejszy bitrate i powinno byc lzej.
Filmowanie d90 nie jest zle. 5min to dosc, a jakosc nie jest taka tragiczna. Wystarczy obejrzec filmy z kamerek fullhd. Jak rozwiaza cyrk z rolling shutterem to bedzie lux.
Jeszcze jedno. Ciekawy jestem, jakie ujecia tym krecicie. 24klatki/sek. (jak w kinie) w pewnych warunkach moze dawac takie wrazenie. No i jeszcze wspomniany rolling shutter.
Skontaktuj się z nami