Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: d700 i tryb dx

Domyślnie

tak tylko 35 mm to nie jest 8! na fiszu masz wsretna winiete ze w sumie to zyskujesz tylko to, ze ladnie kadry w kwadracie wychodza. Napewno nie zyskujesz tyle, zeby bawic sie w cropowanego fisza na FX.Mnie osobiscie szkoda bylo tych pixeli dlatego z bolem serca zmienilem CIamcianga 8mm na Zenitara 16.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

nikt ci chyba na to dokładnie nie odpowie, winieta bedzie różna w zależności od odległości od obiektu oraz wielkości przesłony. Generalnie większych szans szukałbym w stałkach niż w zoomach. Pozostaje jeszcze problem jakości optycznej poza polem obrazowania przewidzianym dla DX, może byc mydło, abberracje, producent nie przewidywał takich zastosowań.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    Problem tkwi w tym, że ty kompletnie nie rozumiesz co to jest format DX i FX )))
    Poczytaj najpierw solidnie o tych zagadnieniach, a wszystko stanie się jasne.
    No cóż widać że przez te naście lat fotografowania mało co jeszcze wiem ,
    ale człowiek cały czas się uczy
    Więc czekam może mi wyjaśnisz dokładnie różnice .
    A czytać potrafię dosyć nawet solidnie.
    A temat 100% zgodności aparatu FX z obiektywami DX raczej potraktowałem
    żartobliwie
    Cytat Zamieszczone przez Stradivarius Zobacz posta
    dostosować się do tego rozmiaru w jakiś cudowny sposób
    Kobieta powinna zawsze pozostać kobietą ,ale nie musi ,a mężczyzna ,który nie jest mężczyzną jest już niczym .. B.Bardot

Domyślnie

Dopóki wizjery bedą optyczne (matówka - pryzmat) w zaden cudowny sposob raczej obraz w wizjerze fx sie nie dopasuje do obrazka z matrycy dx (chyba ze sobie kartonik bedziesz wstawiał pod/nad matówkę). Tyle to sam powinienes wiedziec.
    pozdr
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Dopóki wizjery bedą optyczne (matówka - pryzmat) w zaden cudowny sposob raczej obraz w wizjerze fx sie nie dopasuje do obrazka z matrycy dx (chyba ze sobie kartonik bedziesz wstawiał pod/nad matówkę). Tyle to sam powinienes wiedziec.
    pozdr
    No, pozostaje jeszcze zastosowanie oddzielnego (dopasowanego ogniskową) wizjera, wkładanego w sanki lampy.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stradivarius Zobacz posta
    Więc czekam może mi wyjaśnisz dokładnie
    widzę, że czekasz na dość jednoznaczne oceny, a tak się nie da. Dobrze kolega napisał, przypomnę:
    Cytat Zamieszczone przez robsonzbydzi Zobacz posta
    nikt ci chyba na to dokładnie nie odpowie, winieta bedzie różna w zależności od odległości od obiektu oraz wielkości przesłony. Generalnie większych szans szukałbym w stałkach niż w zoomach. Pozostaje jeszcze problem jakości optycznej poza polem obrazowania przewidzianym dla DX, może byc mydło, abberracje, producent nie przewidywał takich zastosowań.
    Na to samo zdjęcie jedni powiedza, że sie da, a inni to zdyskwalifikują mówiąc, że co z tego, że sie da, jak jakość na brzegach jest za słaba. Ocena "dostateczna jakość" jest tak subiektywna, że nie polegaj na cudzych opiniach w tych sprawach. Zdobądź przykłady zdjęć zrobionych szkłami DX na body FX i sam oceń ile z tego wytniesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html

Mysle ze ten link wystarczy do pokazania jak dziala obiektyw 8mm na DX na aparacie FX. Co prawda Canon5D i 1D ale przeciez bajka + - taka sama...

Po lewej fotki zrobione "nietykanym" Samyangiem 8 (jak widac pol klatki jak nie wiecej jest do wyciecia.)

Dodatkowo weszla tez nowa wersja tego samyanga tzw ogolona z oslony przeciwslonecznej. Efekty uzyskane przez nia ilustruja fotki po prawej stronie.

Ja mimo tych wynalazkow twierdze nadal ze szkoda zawracac sobie glowe takimi rozwiazaniami.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek78 Zobacz posta
    http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
    Ja mimo tych wynalazkow twierdze nadal ze szkoda zawracac sobie glowe takimi rozwiazaniami.
    Twierdzę tak samo.
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

DXowa tokina 11-16 na długim końcu dobrze się sprawuje na FX: http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm - przy tym jest to świetne optycznie szkło.
    Mędrca szkiełko i oko.

Domyślnie

Dzieki za przykłady.
    W sumie ten przełącznik na dx- to taki bajer. Jak widać nawet majac szkła pod DX-a lepiej robić FX a potem samemu zrobićCropa niż zdawaćsie na tryb DX- w D700
    N i pare gratów

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów