Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie D80 - AF-A i AF-C - jak działają?

Hey,

Mam takie zapytanko, ostatnio bawiąc się ustawieniami zauważyłem pewną nieścisłość w działaniu ustawień AF.

W trybie AF-A w trybie tematycznym sport - domyślnie ustawia się dynamiczne pole ostrości. W praktyce wygląda to tak że przy wciśniętym do połowy spuście migawki aparat ZAWSZE szuka ostrości - czyli jak ruszam aparatem z miejsca w miejsce to on zawsze ustala ostrość na wybranym polu ostrości. (czyli AF-A działa bo jak ruszam aparatem to on inteligentnie wybiera AF-C bo myśli że się obiekt rusza)

Przełączam na tryb M - ustawiam AF-A - ustawiam dynamiczne pole ostrości - przyciskam spust migawki do połowy on ustawia ostrość...zmieniam kadr, spust dalej do połowy - ale on już ostrości nie zmienia, czyli dalej trzyma na starym obiekcie. Przycisk AF-L mam domyślnie ustawiony (wszystkie ustawienia domyślnie). Jak na M przestawie AF-C to szuka ostrości na okrągło - czyli poprawnie - ale dlaczego na M przy ustawieniu AF-A i dynamicznym polu ostrości on nie szuka ostrości ciągle jak zmieniam kadr? Wygląda to tak że ustawiam kard, przyciskam spust do połowy, on ustawia ostrość, zmieniam kadrowanie i już jest nie ostro bo on trzyma starą ostrość - jak na mój gust powinien szukać ostrości jak ma ustawione AF-A.

To samo na AUTO - czyli na AF-A nie szuka ostrości ale jak zmienie na AF-C szuka na okrągło (czyli ustawienia działają - tylko ja chyba czegoś nie wiem).

Może mi ktoś wyjaśnić zależności pomiędzy AF-A, dynamicznym polem ostrości - kiedy działa kiedy nie, dlaczego dzieje właśnie tak?

Sprzęt D80 - 18-70

Pozdrawiam!

Domyślnie

AF-C... AUTO FOCUS CONTINOUS... sledzenie AF...
    poczytaj instrukcje...
    Fuji S5 pro, NIKON F601, NIKON EM... I KILKA ZABYTKOW...

Domyślnie

AF-A to niby inteligentny auto-focus, poczytaj strona 29 instrukcji oraz polecam tabelkę na stronach 135-137, powinno Ci się wszystko wyjaśnić
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

hmm chyba nie jasno wyjaśniełem to czego nie rozumiem...

To może inaczej...jak ustawie AF-A, wykadruje na środkowy punkt, spust migawki do połowy (ustawi się ostrość) i TERAZ przekadruje (środkowy punkt jest na innym obiekcie) to według mnie powinno się wyostrzyć na nowy punkt, a tak się na innych trybach niż SPORT nie dzieje - dlaczego?

EDIT1:
    Dziwne jest to że czasem właśnie tak się dzieje - tylko nie wiem od czego to zależy...od światła???

EDIT2:
    Chyba że ruszanie aparatem (zmiana kadru) to nie to samo co ruszanie się fotografowanego obiektu?

Instrukcje przeczytałem wiele razy...
    Ostatnio edytowane przez Brachson ; 13-01-2007 o 01:16

Domyślnie

Bo to w dalszym ciagu jest AF-S
    AF-A najlepiej widac jak dziala na ruszajacych sie lisciach na wietrze, autofocus caly czas szuka ostrosci

Domyślnie

nie jestem złośliwy ale nie dokładnie przeczytałeś instrukcje, podałem Ci strony, bo nie lubię dublować instrukcji, poczytaj o trybach wyboru pola AF , każdy program tematyczny ma zapisane swoje defaultowe ustawienia inne od pozostałych, sportowy jest nastawiony na ruch więc dział poprawnie zmieniając pole wraz z obiektem w ruchu
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

innymi slowy to co napisałem to normalne? ze AF-A na M czasem działa czasem nie? a jeśli faktycznie tak jest to dlaczego - kiedy aparat decyduje żeby szukać ostrości a kiedy nie?

Ustawiam ostrość na misia, miś jest na wyciągnięcie ręki i zaczynam nim ruszać - na mój gust (i na gust instrukcji) AF powinien zacząć śledzić misia tak żeby był ostry - a nie jest - ostrość jest zablokowana na jego starą pozycję a poruszony miś nie jest osrty.
    Jak przestawie na AF-C - działa OK. No ale czy w tym przypadku AF-A nie powienien automatycznie wybrać AF-C?
    Ostatnio edytowane przez Brachson ; 13-01-2007 o 10:19

Domyślnie

Trzeba bylo od razu napisac, ze obawiasz sie niepoprawnego dzialania
    Moge cie uspokoic, wszystko jest OK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Trzeba bylo od razu napisac, ze obawiasz sie niepoprawnego dzialania
    Moge cie uspokoic, wszystko jest OK.
    nie do końca - dlatego że w sumie jestem pewien że działa OK - badrziej mnie intsreruje w jakich sytuacjach aparat na trybie AF-A nie blokuje ostrości tylko jej szuka...rzadko mi się udaje to wymusić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brachson Zobacz posta
    hmm chyba nie jasno wyjaśniełem to czego nie rozumiem...

To może inaczej...jak ustawie AF-A, wykadruje na środkowy punkt, spust migawki do połowy (ustawi się ostrość) i TERAZ przekadruje (środkowy punkt jest na innym obiekcie) to według mnie powinno się wyostrzyć na nowy punkt, a tak się na innych trybach niż SPORT nie dzieje - dlaczego?
    Taki urok programów tematycznych. Aparat chce być mądrzejszy od użytkownika. I jest mądrzejszy od laika, ale od kumającego wciskacza spustu już nie bardzo.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów