Hey,
Mam takie zapytanko, ostatnio bawiąc się ustawieniami zauważyłem pewną nieścisłość w działaniu ustawień AF.
W trybie AF-A w trybie tematycznym sport - domyślnie ustawia się dynamiczne pole ostrości. W praktyce wygląda to tak że przy wciśniętym do połowy spuście migawki aparat ZAWSZE szuka ostrości - czyli jak ruszam aparatem z miejsca w miejsce to on zawsze ustala ostrość na wybranym polu ostrości. (czyli AF-A działa bo jak ruszam aparatem to on inteligentnie wybiera AF-C bo myśli że się obiekt rusza)
Przełączam na tryb M - ustawiam AF-A - ustawiam dynamiczne pole ostrości - przyciskam spust migawki do połowy on ustawia ostrość...zmieniam kadr, spust dalej do połowy - ale on już ostrości nie zmienia, czyli dalej trzyma na starym obiekcie. Przycisk AF-L mam domyślnie ustawiony (wszystkie ustawienia domyślnie). Jak na M przestawie AF-C to szuka ostrości na okrągło - czyli poprawnie - ale dlaczego na M przy ustawieniu AF-A i dynamicznym polu ostrości on nie szuka ostrości ciągle jak zmieniam kadr? Wygląda to tak że ustawiam kard, przyciskam spust do połowy, on ustawia ostrość, zmieniam kadrowanie i już jest nie ostro bo on trzyma starą ostrość - jak na mój gust powinien szukać ostrości jak ma ustawione AF-A.
To samo na AUTO - czyli na AF-A nie szuka ostrości ale jak zmienie na AF-C szuka na okrągło (czyli ustawienia działają - tylko ja chyba czegoś nie wiem).
Może mi ktoś wyjaśnić zależności pomiędzy AF-A, dynamicznym polem ostrości - kiedy działa kiedy nie, dlaczego dzieje właśnie tak?
Sprzęt D80 - 18-70
Pozdrawiam!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami