Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Jak wgrać do D200 profile z D2x?

Pomóżcie. Szukam i szukam w necie. Bezskutecznie. Na forum jest klarowny opis jak to zrobić w D300 i D90. Ale do D200 nie znalazłem.

Czy jakaś dobra dusza mogłaby opisać tę procedurę krok po kroku? I skąd ściągnąć te profile. Wyczytałem, że na stronie nikona, ale też nie udało mi się tego namierzyć.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Domyślnie

wydaje mi się że do D200 nie da się wgrać takich profili, bo tam nie ma w sofcie Picture Control.
    powinno się to dać zrobić dopiero w edytorze RAW Nikona - NX/NX2, na NEFie z aparatu
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Eee da się chyba... tak mi się coś kojarzy. Ale nie wiem czy Ci się to przyda - gdzieś czytałem, że robisz tylko RAWy praktycznie, a te profile mają wpływ tylko na jpgi.

Domyślnie

Da się, ale tylko przy pomocy programu Camera Control.

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Eee da się chyba... tak mi się coś kojarzy. Ale nie wiem czy Ci się to przyda - gdzieś czytałem, że robisz tylko RAWy praktycznie, a te profile mają wpływ tylko na jpgi.
    S4INT! Profile ZAWSZE mają wpływ tylko na jpg. Bez względu na puszkę. NEF jest ZAWSZE surowy
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Da się, ale tylko przy pomocy programu Camera Control.

S4INT! Profile ZAWSZE mają wpływ tylko na jpg. Bez względu na puszkę. NEF jest ZAWSZE surowy
    A coś bliżej? Jeśli wiesz jak to zrobić to napisz proszę. A wiesz skąd ściągnąć te profile?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    A coś bliżej? Jeśli wiesz jak to zrobić to napisz proszę. A wiesz skąd ściągnąć te profile?
    Napisz PM do użytkownika dembiec. On Ci wszystko wytłumaczy.
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 06-06-2010 o 18:48

Domyślnie

Postaram się co nieco napisać.
    Profile barwne do D200 (i nie tylko) mają rozszerzenie *.ntc. Plik służy do załadowania do body aparatu i można tego dokonać za pomocą programu "Nikon Camera Control Pro 2". np. trial ściągnięty ze strony:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...49/r_id/127724 trial/pełna
    http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...49/r_id/127724 upgrade do v. 2.7.1

Przed podłączeniem body do PC trzeba w body przestawić tryb pracy portu USB z "mass storage" na "PTP". Nie wiem czy jest to konieczne przy pracy z Win XP, ale chyba tak.
    Łączymy body D200 z komputerem za pomocą kabla USB, włączmy aparat i na końcu uruchamiamy aplikację Camera Contro Pro 2. Jeżeli wszystko jest OK, to soft wyświetli nam okno z adnotacją że "The D200 is connected". Następnie z menu "Camera" wybieramy zakładkę "Edit Camera Curves" i z pomocą przycisku "Load" ładujemy plik profilu barwnego *.ntc. Naciskamy OK i.... koniec zabawy Można też bawić się w tworzenie własnych profili NTC lub poszukać w internecie np:

http://wojteh.pl/?page_id=19

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 07-06-2010 o 14:31

Domyślnie

wybaczcie lamerskie pytanie, ale jaka jest idea wgrywania profili z d2x do d200? czy te z d2x sa w czyms lepsze niz te z d200?
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

Odpal capture nx i sprawdz sobie profile co robią z fotką. I zobaczysz róźnice.
    FX był i się zmył...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów