Szukaj
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
To akurat jest prawdaŻródłem podczerwieni jest palnik lampy, a odbiornikiem dioda IR. Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 sa opisane wysiłki moje i kolegów, aby IR zamienić na RF i ponownie na IR, czyli jak zrobić radiowy CLS.
Edit
SG-3 IR jest filtrem odcinającym widoczną część widma, a przepuszczającym podczerwień (podobnie jak wojskowe filtry zakładane na reflektory, maskujące światło i umożliwiające doświetanie noktowizji; ale to już fragment innego pomysłu jaki realizuję)
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 31-05-2010 o 21:23
www.jswierad.pl
Nie ujmując nic koledze, ten temat mam akurat dokładnie rozpracowany
Edit
Przecież nie mija się z prawdąjest to seria błysków, których składnikiem jest między innymi podczerwień. W rzeczywistości całe pasmo zaczyna się od podczerwieni, a kończy na impulsach elektromagnetycznych; więc i z jednej i drugiej strony wychodzi daleko poza pasmo widzialne.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2010 o 21:30 Powód: pis.
Ostatnio edytowane przez messer ; 31-05-2010 o 21:33 Powód: stylistycznie.
www.jswierad.pl
To uproszczenie, które może prowadzić do błędnych wniosków. Palnik lampy oczywiście emituje coś więcej niz podczerwień. Jestem przekonany, że gdyby odbiornikiem nie była dioda IR, a jakaś inna, reagująca na nieco inną częstotliwość (z zakresu widzialnego), to CLS też by działał. No i co wtedy? Jaki wniosek?
Ja jeszcze rzadziej. A to dlatego, że płyta jest tak fenomenalna, że nie mogę dopuścic do tego by mi się znudziła. Podobnie jak "Wish you .." To moje odpowiednio nr 2 i 1 całej muzyki rockowej.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-06-2010 o 09:50
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku to nie jest uproszczenie, a świadomy wybór konstruktorów CLS. Wybrano podczerwień (jako fragment spektrum emitowanego przez lampę) ze względu na to, że znajduje się poza widmem rejestrowanym przez matrycę ( w sensie, że nie ma wpływu na zdjęcie). Dodatkowo podczerwień pozwala na zmniejszenie ilości zakłóceń pochodzących z innych żródeł światła ( oczywiście z tym też nie jest zbyt dobrze). Takie rzeczy jak zasięg promieniowania i prosta technologia ( stosowana powszechnie na przykład w pilotach TV), z pewnością też miały decydujące znaczenie na podjęcie decyzji o zastosowaniu komunikacji w paśmie IR.
Tak jak napisałeś, CLS działał by też w innym paśmie, lecz jeszcze gorzej niż jest to w tej chwili. Czyli w paśmie widzialnym widma mielibyśmy do czynienia z jeszcze większą ilością zakłóceń, natomiast wyżej w promieniowaniu elektromagnetycznym zasięg byłby zbyt mały.
Skontaktuj się z nami