Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    To akurat nie jest prawda - w CLS urządzenia komunikują się za pomocą serii błysków widzialnych (do kilkunastu w serii). Gdzie masz w lampie wbudowanej emiter podczerwieni?
    Hm. To na jakiej zasadzie działa SG-3 IR ...?
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

To akurat nie jest prawda - w CLS urządzenia komunikują się za pomocą serii błysków widzialnych (do kilkunastu w serii). Gdzie masz w lampie wbudowanej emiter podczerwieni?
    To akurat jest prawda Żródłem podczerwieni jest palnik lampy, a odbiornikiem dioda IR. Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456 sa opisane wysiłki moje i kolegów, aby IR zamienić na RF i ponownie na IR, czyli jak zrobić radiowy CLS.

Edit

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Hm. To na jakiej zasadzie działa SG-3 IR ...?
    SG-3 IR jest filtrem odcinającym widoczną część widma, a przepuszczającym podczerwień (podobnie jak wojskowe filtry zakładane na reflektory, maskujące światło i umożliwiające doświetanie noktowizji; ale to już fragment innego pomysłu jaki realizuję )
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 31-05-2010 o 21:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    SG-3 IR jest filtrem odcinającym widoczną część widma, a przepuszczającym podczerwień.
    Co udowadnia, że jednak Ty masz rację, a ekonet nie ma racji pisząc, że Ty nie masz racji (po to pytanie zostało zadane, by to wykazać na przykładzie, że cls to jednak podczerwień)
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Co udowadnia, że jednak Ty masz rację, a ekonet nie ma racji pisząc, że Ty nie masz racji
    Ciekawa figura retoryczna powstaje.
    To czemu Nikon gdzieś w oficjalnej ulotce (nie mam pod ręką) pisze o komunikacji za pomocą serii błysków?
    Krzysztof Paszkiewicz

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Co udowadnia, że jednak Ty masz rację, a ekonet nie ma racji pisząc, że Ty nie masz racji (po to pytanie zostało zadane, by to wykazać na przykładzie, że cls to jednak podczerwień)
    Nie ujmując nic koledze, ten temat mam akurat dokładnie rozpracowany

Edit

To czemu Nikon gdzieś w oficjalnej ulotce (nie mam pod ręką) pisze o komunikacji za pomocą serii błysków?
    Przecież nie mija się z prawdą jest to seria błysków, których składnikiem jest między innymi podczerwień. W rzeczywistości całe pasmo zaczyna się od podczerwieni, a kończy na impulsach elektromagnetycznych; więc i z jednej i drugiej strony wychodzi daleko poza pasmo widzialne.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2010 o 21:30 Powód: pis.

Domyślnie

Nie ujmując nic koledze, ten temat mam akurat dokładnie rozpracowany

Edit

Przecież nie mija się z prawdą jest to seria błysków, których składnikiem jest między innymi podczerwień. W rzeczywistości całe pasmo zaczyna się od podczerwieni, a kończy na impulsach elektromagnetycznych; więc i z jednej i drugiej strony wychodzi daleko poza pasmo widzialne.
    Co najmniej raz w miesiącu przejeżdżam przez "Dark Side...", chętnie zajadę na eksperymenty i poszerzenie wiedzy.
    Pewnie będę musiał wleźć pod stół i powiedzieć "hau, hau". Nic nie szkodzi.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Figurą taką poczęstowałem właśnie Ciebie nie przypadkowo, wierząc, że ją docenisz. Nie pomyliłem się
    Seria błysków -- i owszem. Z czego z każdego błysku w komunikacji bierze udział z całości pasma podczerwień a reszta jest pomijalna
    Ostatnio edytowane przez messer ; 31-05-2010 o 21:33 Powód: stylistycznie.
    www.jswierad.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Co najmniej raz w miesiącu przejeżdżam przez "Dark Side...", chętnie zajadę na eksperymenty i poszerzenie wiedzy.
    Pewnie będę musiał wleźć pod stół i powiedzieć "hau, hau". Nic nie szkodzi.
    Prototyp w budowie, jak tylko skończę zapraszam na testy

Domyślnie

..Żródłem podczerwieni jest palnik lampy, a odbiornikiem dioda IR...
    To uproszczenie, które może prowadzić do błędnych wniosków. Palnik lampy oczywiście emituje coś więcej niz podczerwień . Jestem przekonany, że gdyby odbiornikiem nie była dioda IR, a jakaś inna, reagująca na nieco inną częstotliwość (z zakresu widzialnego), to CLS też by działał. No i co wtedy? Jaki wniosek?

Co najmniej raz w miesiącu przejeżdżam przez "Dark Side...",
    Ja jeszcze rzadziej. A to dlatego, że płyta jest tak fenomenalna, że nie mogę dopuścic do tego by mi się znudziła. Podobnie jak "Wish you .." To moje odpowiednio nr 2 i 1 całej muzyki rockowej.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-06-2010 o 09:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To uproszczenie, które może prowadzić do błędnych wniosków. Palnik lampy oczywiście emituje coś więcej niz podczerwień . Jestem pewien, że gdyby odbiornikiem nie była dioda IR, a jakaś inna, reagująca na nieco inną częstotliwość, to CLS też by działał.[..]
    Jacku to nie jest uproszczenie, a świadomy wybór konstruktorów CLS. Wybrano podczerwień (jako fragment spektrum emitowanego przez lampę) ze względu na to, że znajduje się poza widmem rejestrowanym przez matrycę ( w sensie, że nie ma wpływu na zdjęcie). Dodatkowo podczerwień pozwala na zmniejszenie ilości zakłóceń pochodzących z innych żródeł światła ( oczywiście z tym też nie jest zbyt dobrze). Takie rzeczy jak zasięg promieniowania i prosta technologia ( stosowana powszechnie na przykład w pilotach TV), z pewnością też miały decydujące znaczenie na podjęcie decyzji o zastosowaniu komunikacji w paśmie IR.
    Tak jak napisałeś, CLS działał by też w innym paśmie, lecz jeszcze gorzej niż jest to w tej chwili. Czyli w paśmie widzialnym widma mielibyśmy do czynienia z jeszcze większą ilością zakłóceń, natomiast wyżej w promieniowaniu elektromagnetycznym zasięg byłby zbyt mały.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów